Η Vivienne Westwood & ο κορσές, η πιο ρομαντική σχέση
Η έκθεση που μας αφηγείται μία ιστορία από το 1987
Vivienne Westwood Corsets - 1987 to Present Day: Μια έκθεση αφιερωμένη στους κορσέδες της εμβληματικής σχεδιάστριας ξεκίνησε στο Λονδίνο
Αληθινή τέχνη. Aυτό είναι το μεγαλείο των κορσέδων της Vivienne. Η ίδια ήταν η απόλυτη fashion rockstar. Πίσω της άφησε ιστορία για ρούχα, αξεσουάρ και μια φιλοσοφία για ολόκληρη τη ζωή.
Κομμάτι αυτής της ιστορίας αποφάσισε να τιμήσει ο σύζυγός της και δημιουργικός διευθυντής του οίκου Andreas Kronthaler. ‘'Vivienne Westwood Corsets – 1987 to Present Day’’ είναι το όνομα της έκθεσης, αφιερωμένη στους ιστορικούς κορσέδες της Vivienne Westwood. Βρίσκεται στο Λονδίνο και διεξάγεται φέτος το Μάιο, στα πλαίσια της London Craft Week.
Κορσές: Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό ρούχο
Η Vivienne αγαπούσε τις αντιθέσεις. Η ίδια, γνήσια πανκ, γοητεύτηκε από την αριστοκρατία μιας άλλης εποχής. Πηγή έμπνευσης: οι κυρίες του 18ου αιώνα. Η σχεδιάστρια μεταμόρφωσε τους παραδοσιακούς κορσέδες που μέχρι τότε θαύμαζε σε πίνακες και έργα τέχνης. Πρόσθεσε μια σέξι πινελιά, αναδεικνύοντας απόλυτα τη θηλυκότητα του ρούχου. Το αποτέλεσμα; Αναγεννησιακό.
Άλλοι, πάλι, θα το χαρακτήριζαν φεμινιστικό μανιφέστο. Ο κορσές έστειλε έμμεσα το μήνυμα ότι η γυναίκα ήταν πλέον ελεύθερη να βγει μόνο με το εσώρουχο. Η Vivienne επένδυσε το χρόνο και τη δημιουργικότητά της. Τους απογείωσε, τους έκανε σατέν, άλλους στόλισε με δαντέλα, πειραματίστηκε με σχέδια και χρώματα.
Ο κορσές βρέθηκε στις πασαρέλες το 1987, με το όνομα ‘Stature of Liberty’, επιστρέφοντας από την δεκαετία του ‘50. Ο κόσμος τον λατρεψε!
The Portrait Collection 1990
Η δεκαετία του '90 ξεκίνησε με τους κορσέδες της Westwood να πρωταγωνιστούν ακόμη στη μόδα. Η ίδια αφιέρωσε μια ολόκληρη κολεξιόν σε αυτούς, γνωστή και ως «Τhe Portrait Collection». «Η έμπνευσή μου πηγάζει από το παρελθόν. Η τέχνη και η μόδα συνδέονται. Δεν θα μπορούσα να σχεδιάσω τίποτα, εάν δεν υπήρξε η τέχνη», είχε δηλώσει η ίδια.
Πηγή έμπνευσης ήταν το μουσείο Wallace του Λονδίνου, με εκθέματα από τον 18ο αιώνα. Τα μοντέλα φόρεσαν κορσέδες, πάνω στους οποίους βρίσκονταν τυπωμένοι αναγεννησιακοί πίνακες. Οι πέρλες στο λαιμό τους ήταν ένα ακόμη στοιχείο από την αγαπημένη εποχή της σχεδιάστριας, το οποίο ταίριαζε απόλυτα με τα σύνολα.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του φιλιού ανάμεσα σε δύο μοντέλα κατά την επίδειξη μόδας, η οποία αναπαριστά τον πίνακα του Φρανσουά Μπουσέ «Daphnis and Chloe». «Μου αρέσει να αναδεικνύω διάφορες μορφές σεξουαλικότητας, καθώς είμαι ενάντια σε οτιδήποτε θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό και κοινότυπο» είχε δηλώσει.
Ο κορσές αγαπήθηκε και φορέθηκε από πολλές. Απέκτησε μοναδική θέση στο χώρο της μόδας και έγινε statement κομμάτι του οίκου. Ίσως, η επιτυχία αυτή να οφείλεται στη χρόνια σχέση αγάπης και επιτυχίας ανάμεσα στην Vivienne και τους κορσέδες της.
Σήμερα
Η έκθεση «Vivienne Westwood Corsets – 1987 to Present Day» αναδεικνύει το μεγαλείο πίσω από τους κορσέδες της σχεδιάστριας. Στην 44 Conduit Street βρίσκονται τα πιο iconic ανδρικά σακάκια υψηλής ραπτικής, τα οποία η σχεδιάστρια λάνσαρε σε συνεργασία με τον Μr Pearl το 1996. Το αποτέλεσμα ήταν ΘΕΪΚΟ. Ανδρική αρρενωπότητα σε συνδυασμό με την γυναικεία ομορφιά.
8 με 21 Μαΐου, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες της έκθεσης να εμπνευστούν μέσα από τα ρούχα, την ιστορία και τις πληροφορίες που μέχρι σήμερα μπορεί να μην γνώριζαν. Όπως είπε και η Westwood, μόδα και τέχνη συνδέονται. Bρίσκονται σε έναν παράλληλο κόσμο, στον οποίο η καθολική γνώση και η πλήρης ανακάλυψή του είναι αδύνατη. Αυτή είναι και η γοητεία του.