NH.M.A.: Τσάντες και αξεσουάρ από νήμα που βρήκαμε στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη

Κορδέλες, πλεξούδες, φούντες, φράντζες και πολλές ακόμα δημιουργίες μεταξουργίας κατασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους... ή αλλιώς με το χέρι

ΝΗ.Μ.Α.: Η νέα συλλογή από χειροποίητες υφασμάτινες τσάντες και αξεσουάρ του Μουσείου Μπενάκη 

Η γοητεία της ελληνικής αισθητικής. Η τελευταία, γεννήθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια. Εξελίχθηκε και άλλαξε μέσα στην ιστορία. Προσαρμόστηκε και έγινε σύγχρονη. Απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, σοφία και ενδιαφέρον. Ποτέ, όμως, δεν έχασε την ταυτότητά της. Η δυναμική της ενέπνευσε καλλιτέχνες, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν μέσα από την ελληνική παράδοση.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, αποτελεί το Μουσείο Μπενάκη και η Νηματουργία Μέντης-Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.). Πέρα από τα εκθέματα, στο μουσείο βρίσκεται μια σειρά δημιουργιών από τη μοναδική σε λειτουργία βιοτεχνία παραγωγής προϊόντων passementerie του ελληνικού χώρου, το ΝΗ.Μ.Α..  

Κορδέλες, πλεξούδες, φούντες, φράντζες και πολλές ακόμα δημιουργίες μεταξουργίας κατασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους από τη συγκεκριμένη βιοτεχνία. Για πάνω από ενάμιση αιώνα, έως και σήμερα τα προϊόντα της έχουν στολίσει ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, θεατρικά κοστούμια, ιερατικά άμφια και στρατιωτικές στολές, καθώς και δημιουργίες γνωστών οίκων μόδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, το ΝΗ.Μ.Α. ακολουθεί μια σταθερή πορεία κατασκευής δημιουργιών, βασισμένο σε μια φιλοσοφία που αφορά τόσο την ελληνική κουλτούρα, όσο και την ποιότητα. 

τσαντα-νημα

Το μουσείο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής των δημιουργιών. Η παρακολούθηση των σταδίων επεξεργασίας του μεταξιού και των τεχνικών κατασκευής των χειροποίητων κλώστινων τεχνουργημάτων αποκαλύπτει τη μοναδικότητά τους, μεταδίδοντας την ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα. Ο χώρος έχει αποκτήσει έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πλούσιο σε ιστορικές αναφορές. Η αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση, προσφέρει τη δυνατότητα ανάδειξης δημιουργιών και πιο σύγχρονων καλλιτεχνών. 

Είτε θέλουμε να κάνουμε ένα δώρο στους αγαπημένους μας, είτε σε εμάς τις ίδιες, μια ματιά στη νέα συλλογή, αρκεί για να ανακαλύψουμε τα πιο ξεχωριστά καλοκαιρινά αξεσουάρ. Οι χειροποίητες υφασμάτινες τσάντες, διακοσμημένες με τρέσες και φούντες, εμπνευσμένες από τα στοιχεία και το μινιμαλιστικό ύφος της ελληνικής αισθητικής πρωταγωνιστούν. Τα ουδέτερα χρώματα και ιδιαίτερα σχέδιά τους είναι διαχρονικά, κάνοντας την αξία τους ακόμη μεγαλύτερη. Το ταξίδι στην ελληνική νηματουργία δεν σταματά εκεί. Μια ποικιλία από σκουλαρίκια με μοναδικά σχέδια, κατασκευασμένα από χρωματιστές κλωστές, παραδοσιακά φέσια και πολλά ακόμα είναι διαθέσιμα για να τα προσθέσουμε στη συλλογή μας. 

κοσμηματα-νημα
©BenakiMuseum

Τόσο το έργο της συγκεκριμένης βιοτεχνίας, όσο και οι συλλογές της, υπηρετούν πέρα από την καλαισθησία, την αναβίωση της ελληνικής παράδοσης, αισθητικής και κουλτούρας. Ο συνδυασμός των παραπάνω, μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση οδηγεί σε ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα, το οποίο πέτυχε το Μουσείο Μπενάκη και το ΝΗ.Μ.Α..

Τη νέα συλλογή θα βρείτε σε όλα τα πωλητήρια. Με τις αγορές σας στηρίζετε το έργο του Μουσείου Μπενάκη

τσαντα-νημα

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice