Η Gabrielle Chanel, στην οδό Cambon 31 στο Παρίσι, το 1937
Η Gabrielle Chanel, στην οδό Cambon 31 στο Παρίσι, το 1937. © Roger Schall/Condé Nast/Shutterstock
Fashion

Η Gabrielle «Coco» Chanel στο Μουσείο Victoria & Albert

Μια Γαλλίδα στο Λονδίνο
112377-222532.jpg
Μαρίζα Μάντζιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μουσείο Victoria & Albert: Στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 εγκαινιάζεται η πρώτη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένη στη Γαλλίδα couturière Gabrielle «Coco» Chanel

Στο Λονδίνο, ο Σεπτέμβριος ξεκινάει με Chanel. Το Μουσείο V&A Βικτόρια & Άλμπερτ διοργανώνει την πρώτη έκθεση που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένη στο έργο της Γαλλίδας couturière, Gabrielle 'Coco' Chanel. Χαρτογραφεί την εξέλιξη του εμβληματικού σχεδιαστικού της στιλ και την ίδρυση του Οίκου CHANEL, από τα εγκαίνια της πρώτης μπουτίκ με καπέλα στο Παρίσι το 1910 μέχρι την επίδειξη της τελευταίας της συλλογής το 1971.

Με πάνω από 180 λουκ, που εμφανίζονται μαζί για πρώτη φορά, καθώς και κοσμήματα, αξεσουάρ, καλλυντικά και αρώματα, η έκθεση θα εξερευνήσει την πρωτοποριακή προσέγγιση της Chanel στο σχέδιο μόδας, η οποία άνοιξε το δρόμο για μια νέα γυναικεία κομψότητα και συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες ντύνονται σήμερα.

Βασισμένη στην έκθεση Gabrielle Chanel Fashion Manifesto που διοργανώθηκε από το Palais Galliera στο Παρίσι, η έκθεση θα επανασχεδιαστεί ειδικά για το μουσείο και θα περιλαμβάνει σπάνια κομμάτια από τη συλλογή του V&A, μαζί με λουκ από το Palais Galliera και το Patrimoine de CHANEL, τις συλλογές της κληρονομιάς του οίκου Chanel στο Παρίσι. Τα βασικά κομμάτια που θα εκτεθούν θα περιλαμβάνουν ρούχα που δημιουργήθηκαν για τη Βρετανίδα μοντέλο Anne Gunning (που αργότερα έγινε Λαίδη Nutting) και τις σταρ του Χόλιγουντ Lauren Bacall και Marlene Dietrich.

_c_-victoria-and-albert-museum_-london-_1_

Η Chanel σχεδίαζε πρώτα και κύρια για τον εαυτό της. Δημιουργώντας ρούχα κατάλληλα για έναν ανεξάρτητο και δραστήριο τρόπο ζωής, προέβλεψε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των σύγχρονων γυναικών. Μέσα από οκτώ θεματικές ενότητες, η έκθεση θα εξερευνήσει την καινοτόμο προσέγγιση της Chanel στο ύφασμα, τη σιλουέτα και την κατασκευή και θα εξετάσει πώς συνέταξε ένα νέο πλαίσιο για τη μόδα στον εικοστό αιώνα. Προβάλλοντας μια εκπληκτική σειρά από μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα σχέδια της Chanel από τα 60 χρόνια της στη μόδα, η έκθεση αναλύει την επαγγελματική της καριέρα, την εμφάνιση και την εξέλιξη του στιλ της και τη συμβολή της στην ιστορία της μόδας. Η έκθεση θα αναδείξει επίσης τις Βρετανικές εμπνεύσεις της Chanel, όπως η υιοθέτηση του τουίντ καθώς και άλλων βρετανικών υφασμάτων.

Όπως δηλώνει ο Tristram Hunt, Διευθυντής του Μουσείου V&A, “Ως ένας από τους πιο επιτυχημένους οίκους μόδας που έχουν υπάρξει ποτέ, ο Οίκος Chanel οφείλει πολλά στα πρότυπα που δημιούργησε για πρώτη φορά η ιδρύτριά του Gabrielle Chanel, πριν από έναν αιώνα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη Chanel και το Palais Galliera σε αυτήν την έκθεση, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την προέλευση και τα στοιχεία αυτού του αέναου στυλ και να παρουσιάσουμε ιστορικά ρούχα Chanel που είναι ελάχιστα γνωστά, από τη συλλογή του V&A.”

Η Miren Arzalluz, Διευθύντρια του Palais Galliera, αναφέρει: «Η Gabrielle Chanel αφιέρωσε τη μεγάλη της ζωή στη δημιουργία, τελειοποίηση και προώθηση ενός νέου είδους κομψότητας που βασίζεται στην ελευθερία κινήσεων, σε μια φυσική και χαλαρή πόζα, μια λεπτή κομψότητα που αποφεύγει κάθε υπερβολή, ένα διαχρονικό στιλ για ένα νέο είδος γυναίκας. Αυτό ήταν το μανιφέστο της μόδας της, μια κληρονομιά που δεν έφυγε ποτέ να ισχύει. Η επιτυχία της δεν βασίστηκε μόνο στη λειτουργικότητα, την άνεση και την κομψή φινέτσα των σχεδίων της, αλλά και στην ικανότητά της να κατανοεί και να ερμηνεύει τις ανάγκες και τις επιθυμίες των γυναικών της εποχής της».

* Η έκθεση στο Victoria & Albert Museum ανοίγει το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023.

Δειτε περισσοτερα