Anna Wintour: Γιατί φοράει πάντα το ίδιο κολιέ; Και πόσο ακριβό είναι;
© Samir Hussein/WireImage
Fashion

Anna Wintour: Γιατί φοράει πάντα το ίδιο κολιέ; Και πόσο ακριβό είναι;

Ο διάσημος βρετανικός Οίκος κοσμημάτων S.J. Phillips είναι ο επίσημος προμηθευτής των Riviere της «βασίλισσας της μόδας»

Rivière: Το κολιέ της βικτωριανής εποχής και των βασιλικών οικογενειών που σήμερα αποτελεί το αγαπημένο αξεσουάρ των celebrities 

Μαύρα μεγάλα γυαλιά, καρέ ξανθά πλούσια μαλλιά και εντυπωσιακά κοσμήματα, δημιουργούν το είδωλο του χώρου της μόδας που ακούει στο όνομα Anna Wintour. Η αρχισυντάκτρια της Vogue δεν θα μπορούσε να φοράει τίποτα λιγότερο από ένα βασιλικό περιδέραιο, προσδίδοντας μια vintage εκλεπτυσμένη πινελιά στο στιλ της. Σχεδόν σε κάθε εμφάνιση τον λαιμό της κοσμούν τουλάχιστον δύο εντυπωσιακά κολιέ, τα οποία αν και λαμπερά δεν είναι διαμαντένια. Θα ήταν άλλωστε αρκετά συνηθισμένο και αναμενόμενο.

Πρόκειται για κολιέ τύπου rivière, εκείνα που πρωταγωνιστούσαν στην Ευρώπη του 18ου αιώνα και εμφανίζονταν στα πορτρέτα των οικογενειών της υψηλής κοινωνίας. Το κόσμημα της «αφρόκρεμας» με τους πολύτιμους γεωργιανούς λίθους που αποτέλεσε την αγαπημένη επιλογή της βασίλισσας Ελισάβετ και σήμερα των διεθνούς φήμης celebrities. Η ονομασία rivière δεν είναι τυχαία, μιας και στα γαλλικά σημαίνει ποτάμι, υποδηλώνοντας στην συγκεκριμένη περίπτωση ένα ποτάμι φωτός, λόγω των ξεχωριστών λίθων.

Το περιδέραιο που δεν αποχωρίζεται η Anna Wintour και η ιστορία του
Βασίλισσα Ελισάβετ και Anna Wintour στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, 2018 © EPA/ Neil Hall

Πλέον θεωρούνται αντίκες Βικτωριανής εποχής, με την τιμή τους να αγγίζει υπέρογκα ποσά (αρχίζουν από 20.000 ευρώ το φθηνότερο και ξεπερνούν τις 100.000). Ίσως το ιδανικό κόσμημα για όσους αναζητούν κάτι σπάνιο αλλά εντυπωσιακό, μιας και αποτελούνται από πέτρες σχετικά μεγάλου μεγέθους, όπως ροζ τοπάζι, κιτρίνη, αμέθυστο και γρανάτη. Εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα, με πιο κλασικά να είναι το οβάλ και το τετράγωνο. Οι πέτρες αρχικά τοποθετούνταν η μία δίπλα στην άλλη, όσο πιο κοντά μπορούσαν, σχεδόν ασφυχτικά. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της Βικτωριανής εποχής αναπτύχθηκαν ορισμένες τεχνικές επιτρέποντας στα rivière να εξελιχθούν, αφήνοντας το πίσω μέρος ανοιχτό. Με την μικρή αυτή αλλαγή, τα κολιέ απέκτησαν ακόμα περισσότερη λάμψη, επιτρέποντας στο φως να πέφτει και να αναδεικνύει πιο εύκολα τους πολύτιμους λίθους. 

Το περιδέραιο που δεν αποχωρίζεται η Anna Wintour και η ιστορία του
Anna Wintour © EPA/ Neil Hall

Ένα τέτοιο αξεσουάρ δεν θα μπορούσε να μην έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της Anna Wintour, όμως το ερώτημα είναι από πού τα αγοράζει και πώς τα βρίσκει; Διαβάζοντας άρθρα και fashion blogs, σχεδόν όλα αναφέρονται στα βρετανικά κοσμηματοπωλεία S.J. Phillips του Λονδίνου, τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα κολιέ τα συλλέγει εδώ και χρόνια. Η Anna Wintour έχει δημιουργήσει την δική της προσωπική συλλογή rivière, με κομμάτια που βλέπουμε να επαναλαμβάνονται σε πολλά από τα look της. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το τιρκουάζ σε γαλάζιους τόνους περιδέραιο, αλλά και το πιο διακριτικό σε μωβ αποχρώσεις, συνοδεύοντάς την σε πολλές φωτογραφίες της.

Το περιδέραιο που δεν αποχωρίζεται η Anna Wintour και η ιστορία του
Anna Wintour © EPA/ Ian Langsdon

Εκτός από την ιστορική σημασία των rivière και τις αριστοκρατικές επιλογές της Anna Wintour, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το πώς μπορούμε κομμάτια άλλων εποχών να τα φέρουμε στο σήμερα. Δεν είναι αναγκαίο ούτε προϋπόθεση να ακολουθείτε πάντοτε ό,τι επιτάσσει η μόδα. Ο καθένας φέρει το δικό του ξεχωριστό γούστο και χαρακτήρα, δεν υπάρχει λόγος να περιορίζεται σε ένα «μοντέρνο» πλαίσιο. Μπορεί να μην έχουμε την οικονομικό υπόβαθρο της Anna Wintour, αλλά μπορούμε να ανακαλύψουμε μαγαζιά και αξεσουάρ που ταιριάζουν με την φιλοσοφία και αισθητική μας. Άλλωστε πάντοτε υπάρχει ένας καλός λόγος να βγούμε για ψώνια.

Rivière: Το περιδέραιο που δεν αποχωρίζεται η Anna Wintour και η ιστορία του
© Samir Hussein/WireImage

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice