Τρόποι για να αισθάνεσαι άνετα με τα ρούχα που διαλέγεις
Πώς θα αναδείξεις καλύτερα τον σωματότυπό σου © EPA
Fashion

Πώς θα αναδείξεις καλύτερα τον σωματότυπό σου

Τρόποι για να αισθάνεσαι άνετα με τα ρούχα που διαλέγεις

Σωματότυπος: Οι 5 κατηγορίες  και η ιδανική γκαρνταρόμπα για την κάθε μία

Η κάθε γυναίκα έχει το δικό της ξεχωριστό σώμα, το οποίο αξίζει να αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το να αισθάνεσαι άνετα αλλά και όμορφα, με τα ρούχα που επιλέγεις καθημερινά. Και είναι φυσικό να μας αρέσει να αντικρίζουμε μια ωραία φιγούρα στον καθρέφτη. Υπάρχουν πέντε γενικές κατηγορίες σωματοτύπων, με την καθεμία να έχει τη δική της ιδανική γκαρνταρόμπα. Μπορεί να είσαι ανάποδο τρίγωνο, χάρακας, κλεψύδρα, μήλο ή αχλάδι. Είναι αστείο έτσι όπως το διαβάζεις αλλά υπάρχουν διάφορα σχήματα που μπορεί να σε αντιπροσωπεύουν. Σε αυτό το κείμενο, θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για την κάθε κατηγορία.

Τρόποι για να αισθάνεσαι άνετα με τα ρούχα που διαλέγεις
Η στυλίστρια Κατερίνα Γιαννακάκη μας μαθαίνει πώς να αναδεικνύουμε τον σωματότυπό μας

Σύμφωνα με την στυλίστρια Κατερίνα Γιαννακάκη, η βασική ιδέα για το πώς θα ντυθείς είναι να δημιουργήσεις μια ισορροπημένη εικόνα. Το πάνω μέρος του σώματος να μην είναι έντονα δυσανάλογο με το κάτω. Μακάρι αυτή η συμβουλή να ήταν τόσο απλή και τόσο εύκολη.

Η Κατερίνα Γιαννάκη εξηγεί πώς να ντυθείς σύμφωνα με τον σωματότυπό σου

Ανάποδο τρίγωνο

Αν το σώμα σου έχει το σχήμα ανάποδου τριγώνου, σημαίνει πως έχεις φαρδιούς ώμους, ίσως μεγαλύτερο στήθος, στενούς γοφούς και μικρούς γλουτούς. Πιθανότατα θα σου ταίριαζαν μπλούζες με οβάλ κόψιμο και διαγώνιες γραμμές, μιας και η γραμμή των ώμων σου είναι μεγαλύτερη από των γοφών. Είναι σημαντικό το πάνω μέρος του σώματος να μην το υπερφορτώσεις, αλλά να το αφήσεις να ανασάνει, φορώντας μπλούζες με V λαιμόκοψη. Αν σου αρέσουν τα παντελόνια, προτίμησε στενές γραμμές ή ίσιες, μιας και ο συγκεκριμένος σωματότυπος συνήθως χαρακτηρίζεται από λεπτά πόδια, ένα στοιχείο που ίσως θέλεις να τονίσεις. 

Τρόποι για να αισθάνεσαι άνετα με τα ρούχα που διαλέγεις
Κατηγορία Ανάποδο Τρίγωνο © EPA

Χάρακας 

Αν το σώμα σου έχει το σχήμα χάρακα, σημαίνει πως διακρίνεσαι από έναν πιο αθλητικό σωματότυπο, με ώμους να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους γοφούς και ο κορμός να είναι περισσότερο τετραγωνισμένος. Ιδανικά ρούχα γι αυτή τη περίπτωση είναι παντελόνια ψηλόμεσα, wide και καμπάνα, ώστε να δημιουργήσεις μια πιο ξεκάθαρη μέση. Μπορείς επίσης να επιλέξεις χυτά, πολύ άνετα υφάσματα, αλλά και διαφορετικά αξεσουάρ, όπως φιόγκους και ζώνες, προσδίδοντας μια πιο εκλεπτυσμένη νότα.

Τρόποι για να αισθάνεσαι άνετα με τα ρούχα που διαλέγεις
Κατηγορία Χάρακας © EPA

Κλεψύδρα

Αν το σώμα σου έχει το σχήμα κλεψύδρας, σημαίνει πως έχεις έντονες καμπύλες, όπως γεμάτο στήθος και στρογγυλούς γοφούς, με την μέση σου να ξεχωρίζει. Η αναλογία ώμων και γοφών είναι ίδια, σε αντίθεση με της μέσης που είναι αρκετά μικρότερη. Προτίμησε κομμάτια τα οποία ακολουθούν την φυσική ροή του σώματος, όπως τα εφαρμοστά φορέματα. Μπορείς να κινηθείς και σε oversized γραμμές, ιδιαίτερα αν επιλέξεις να αναδείξεις την μέση σου, φορώντας κάποια ζώνη. Απόφυγε πιο boxy γραμμές, όπως σακάκια τύπου Yves Saint Laurent, καθώς θα προσθέσουν περιττό όγκο στο πάνω μέρος. 

Τρόποι για να αισθάνεσαι άνετα με τα ρούχα που διαλέγεις
Κατηγορία Κλεψύδρα © EPA

Μήλο

Σ’ αυτή την κατηγορία συναντάμε γυναίκες με κοιλίτσα, πιο γεμάτη μέση, μεγάλο στήθος και αδύνατα πόδια. Υπάρχει επομένως ήδη μια οβάλ εικόνα, για αυτό και οι μπλούζες με ανοιχτή λαιμόκοψη είναι ένα ρούχο που δεν πρέπει να λείπει από την ντουλάπα σου. Θα δώσει έμφαση στον λαιμό σου, επιτρέποντας παράλληλα στο πρόσωπο να φανεί περισσότερο. Αν θες να δώσεις την αίσθηση μιας πιο λεπτής μέσης, επίλεξε μανίκια σε μήκος 3/4 αντί για ζώνη, η οποία πιθανόν να διαγράφει με περίεργο τρόπο την περιοχή της κοιλιάς. Φυσικά, τα παπούτσια είναι μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, κάνοντας ακόμα πιο μακρόστενα τα πόδια σου. 

Τρόποι για να αισθάνεσαι άνετα με τα ρούχα που διαλέγεις
Κατηγορία Μήλο © EPA

Αχλάδι

Η κατηγορία αχλάδι θεωρείται και ο μεσογειακός σωματότυπος. Βλέπουμε γυναίκες με μικρότερο στήθος και ώμους πιο στενούς σε σχέση με την περιφέρεια, η οποία είναι αρκετά πιο ανοιχτή. Έτσι η γραμμή των γοφών είναι μεγαλύτερη από των ώμων. Αν επιθυμείς να τονίσεις την μέση και να δώσεις ένα πιο στρογγυλό σχήμα στους γοφούς, κινήσου σε παντελόνια με ίσια γραμμή ή ψηλόμεσα. Διάλεξε μια μπλούζα που θα δώσει παραπάνω όγκο στους ώμους ή θα τους τονίσει, όπως για παράδειγμα οι βάτες. Με τον συνδυασμό αυτό, δημιουργείται αρμονία στην συνολική εικόνα.

Τρόποι για να αισθάνεσαι άνετα με τα ρούχα που διαλέγεις
Κατηγορία Αχλάδι © EPA

Το μαύρο δεν σε δείχνει πάντα πιο αδύνατη

Και αφού ανακάλυψες μερικές συμβουλές για το πώς να ντυθείς, ήρθε η ώρα να σου καταρρίψουμε έναν χρόνιο μύθο: Τα μαύρα ρούχα δεν σε δείχνουν πάντα πιο αδύνατη. Ούτε πιο κομψή. Όπως λέει η Κατερίνα Γιαννακάκη, «αν το ύφασμα και η γραμμή του ρούχου δεν είναι κατάλληλα για το σώμα σου, το χρώμα δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως. Όσα κιλά και αν είσαι, μπορείς να φορέσεις πολύχρωμα ρούχα, ακόμα και σε έντονες χρωματικές παλέτες, αρκεί να εφαρμόζουν σωστά στις γραμμές και καμπύλες σου». Το ζητούμενο βέβαια, δεν θα έπρεπε να είναι το πώς θα δείχνουμε αδύνατες, αλλά το πώς θα δείχνουμε όμορφες όπως είμαστε. 

Οι αντιλήψεις αιώνων δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, θέλει υπομονή και επιμονή. Στο μεταξύ, κάντε κάτι πιο ευχάριστο. Shopping therapy! Σας δώσαμε τα φώτα μας, τώρα είναι η σειρά σας να βγείτε, να χαθεί το βλέμμα σας στις βιτρίνες και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας, πως εσείς φοράτε τα ρούχα όχι αυτά εσάς. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice