A Jewel made in Greece, μία γιορτή για το ελληνικό κόσμημα

Μία έκθεση αφιερωμένη σε Έλληνες σχεδιαστές κοσμημάτων, που αποτελεί «όχημα τέχνης και επιχειρηματικότητας», όπως λέει η δημιουργός Μαίρη Σαμόλη

Α Jewel Made in Greece: η 10η Ετήσια Συνάντηση Δημιουργών Κοσμήματος στο Ζάππειο Μέγαρο από 23 έως 26 Φεβρουαρίου

Το ελληνικό κόσμημα μετράει 6.000 χρόνια ζωής και μέσα από την ιδιαίτερη, αλλά διαχρονική τεχνική του, δίνει την αίσθηση της συνέχειας. Ο αρχαίος άνθρωπος φορούσε κοσμήματα για να δείξει την επίγνωση της διαφοράς του από όλα τα άλλα όντα στον πλανήτη- κάτι σαν εκδήλωση συνείδησης της ύπαρξης του. Αντίστοιχα και εμείς, επιλέγουμε να στολίζουμε το σώμα μας με «έργα τέχνης», που κουβαλούν κάτι από εμάς. Το χαρακτήρα μας, το συναίσθημα μας, τα βιώματα μας, εν γένει την ύπαρξη μας. Η ελληνική παράδοση «αγκαλιάζει» τον λαιμό μας, συναντά τους τόπους της Ελλάδας ανάμεσα στα δάχτυλά μας και μαζί ξαπλώνουν στους λοβούς των αυτιών μας μαζί με την ιστορία μας. Και η σύγχρονη αναβίωση του νεοελληνικού κοσμήματος γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη δημιουργική έμπνευση των ταλαντούχων σχεδιαστών του σήμερα, οι οποίοι δίνουν και φέτος ραντεβού στο Ζάππειο Μέγαρο για το “Α Jewel Made in Greece”. 

κόσμημα

“Α Jewel Made in Greece”, η έκθεση ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων στο Ζάππειο Μέγαρο

Πρόκειται για μια πολύ-επίπεδη και διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα κοσμημάτων που εμπνεύστηκε και δημιούργησε πριν αρκετά χρόνια η Μαίρη Σαμόλη. Η ίδια, σχεδιάστρια και μικρό-γλύπτρια, μιλά για «όχημα τέχνης και επιχειρηματικότητας ταυτόχρονα», που έχει ταξιδεύσει με μεγάλη επιτυχία σε τέσσερις ηπείρους, εννέα χώρες και σε πάνω από πενήντα προορισμούς.

A Jewel Made in Greece, έκθεση ελληνικού κοσμήματος στο Ζάππειο Μέγαρο
A Jewel Made in Greece, έκθεση ελληνικού κοσμήματος στο Ζάππειο Μέγαρο

Από τις 23 έως και 26 Φεβρουαρίου, πενήντα δημιουργοί κοσμημάτων και brands, μας καλούν να γίνουμε μέρος μία γοητευτικής συνύπαρξης, όπου η τέχνη είναι ο κοινός παρονομαστής: του «παντρέματος» πολύτιμων με ευτελή αλλά σημαίνοντα υλικά και διαμαντιών με κεραμικά αλλά πλασμένα με ψυχή. Όλα κοσμήματα υψηλής αισθητικής και αξίας, μοναδικών υφών, υλικών και σχεδίων. Σε αυτή τη διοργάνωση θεσμό που φέτος πραγματοποιείται για 10η χρονιά, κορυφαίοι Έλληνες σχεδιαστές κοσμημάτων έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το όραμά τους και να προτείνουν τις δημιουργίες τους στο κοινό, σε επιχειρηματίες, σε καταστήματα, art shop Μουσείων, γκαλερί κ.α. Αναμέσα τους, οι Mary Samoli, Mary Gaitani, Liana Vourakis, Ileana Makri, POLINA ELLIS, Vassilis Moralis, KOUZOUPIS και πολλοί άλλοι.

κόσμημα
A Jewel Made in Greece, έκθεση ελληνικού κοσμήματος στο Ζάππειο Μέγαρο

Την ξενάγηση στον ελκυστικό κόσμο των κοσμημάτων, έχει αναλάβει ο Γιώργος Σπυρομήλιος, ο οποίος θα δίνει και πληροφορίες εκτίμησης για όποια ή όποιον επιθυμεί να προσθέσει κάποιο «στολίδι» στην προσωπική του συλλογή. Εκτός από τα stands, την ημέρα των εγκαινίων, τα κοσμήματα θα παρουσιαστούν στα σώματα μοντέλων που θα περπατήσουν στην επίδειξη μόδας EN PORTANT MES BIJOUX με δημιουργίες της Alice Dikeos.

A Jewel Made in Greece, έκθεση ελληνικού κοσμήματος στο Ζάππειο Μέγαρο

«Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα», το συμβολικό αφιέρωμα στην έκθεση “Α Jewel Made in Greece”

Η φετινή έκθεση, πέρα από την ανάδειξη των νέων δημιουργιών των συμμετεχόντων, συνδέεται και με την Καρυάτιδα που «λείπει», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα έναν εθνικό σκοπό. Με ένα εικαστικό συμβολικό αφιέρωμα με τίτλο «Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα», οι σχεδιαστές καλούνται να εμπνευστούν από αυτή την θρυλική γυναικεία μορφή και να  δημιουργήσουν ένα κόσμημα που μπορούν να τη φανταστούν να το φοράει. Το project αυτό θα κάνει ένα 12μηνο ταξίδι στον κόσμο με ενδιάμεσες στάσεις σε διαφορετικά μέρη στη Γη. Η αφετηρία του είναι η Αθήνα. Η ιδέα και σχεδιασμός ανήκει στη Μαίρη Σαμόλη, ενώ η επιμέλεια και θεωρητική υποστήριξη στην Ίριδα Κρητικού.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice