Είναι οι μπαλαρίνες το νέο must-have παπούτσι για τους άντρες;

Σύμφωνα με τον οίκο Dior, οι μπαλαρίνες και τα Mary Janes δεν προορίζονται μόνο για τα γυναικεία πόδια

Dior Men A/W 2024-2025: Τα ανδρικά ballerina flats και τα Mary Janes θολώνουν τους συμβατικούς διαχωρισμούς στη μόδα ανάμεσα στα δυο φύλλα 

Από την Άνοιξη του 2022 μέχρι και τώρα, ένα από τα hashtags που τρεντάρει μπαίνοντας σε Instagram, TikTok αλλά και στους πίνακες του Pinterest, είναι το «Balletcore». Αυτή η «soft» αισθητική που αρχικά ενσαρκώθηκε από τις πραγματικές  μπαλαρίνες, έγινε must για κάθε fashion girl, με την μορφή τούλινων φουστών, φιόγκων στα μαλλιά, μπολερό, καλσόν με γκέτες και όλα σε ζαχαρένιες και ονειρικές παστέλ αποχρώσεις. Ταινίες όπως ο «Μαύρος κύκνος» έγιναν σημείο αναφοράς και οι χαριτωμένες φλατ μπαλαρίνες αναδείχθηκαν σε ένα από τα «it» υποδήματα των τελευταίων σεζόν, με όλες, από την Bella Hadid μέχρι την Kate Middleton να τις φορούν μανιωδώς.

Ανδρικές μπαλαρίνες: ένα αξεσουάρ που συζητήθηκε πολύ

Αν και η συγκεκριμένη τάση επικεντρώνεται ως επί το πλείστον στην γυναικεία ένδυση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Kim Jones του οίκου Dior, επέλεξε να την προσαρμόσει στην τελευταία ανδρική A/W πασαρέλα του για το 2024/2025, με highlight ένα αξεσουάρ που συζητήθηκε πολύ: Τις ανδρικές μπαλαρίνες. Ο σχεδιαστής όπως και δήλωσε, άντλησε έμπνευση από την ζωή και το μοναδικό στιλ του Ρώσου χορευτή Rudolf Nureyev αλλά και από τον εκλιπόντα θείο του Collin Jones, ο οποίος ήταν και αυτός πρώην χορευτής του Βασιλικού μπαλέτου.

Οι νέες μπαλαρίνες για άντρες λοιπόν του οίκου Dior, θυμίζουν πράγματι τα συγκεκριμένα παπούτσια χορού, έχοντας παράλληλα αρκετά στοιχεία από τα κλασικά ανδρικά υποδήματα. Το υλικό τους είναι από δέρμα, το οποίο είδαμε σε καφέ και μαύρο χρώμα, ενώ σύμφωνα με τα looks της πασαρέλας, συνδυάζονται ιδανικά με ουδέτερες ή χρωματιστές κάλτσες.

Τα ανδρικά ballerina flats και τα Mary Janes
© Dior mens winter 2024 - 2025
Τα ανδρικά ballerina flats και τα Mary Janes

Υπάρχει επίσης και μια πιο μαλακή version σε μεταξωτό ύφασμα, με το χαρακτηριστικό καπιτονέ σχέδιο του οίκου. Κατά μήκος στο πάνω μέρους του ποδιού, περνούν δυο ελαστικοί ιμάντες για έξτρα σταθερότητα και κυκλοφορούν στις ενδιαφέρουσες αποχρώσεις του μπορντό, του μωβ, του γκρι και του μαύρου.

Τα ανδρικά ballerina flats και τα Mary Janes
© Dior mens winter 2024 - 2025
Τα ανδρικά ballerina flats και τα Mary Janes

Τα Mary Janes έκαναν και αυτά την εμφάνισή τους στην χειμερινή πασαρέλα του Dior Men’s, σε ένα πιο «masculin» στιλ. Πιο συγκεκριμένα, το επάνω μέρος τους θυμίζει την κλασική όψη των Mary Janes παπουτσιών με το χαρακτηριστικό λουράκι, σε μεταξωτό ή σατέν ύφασμα, ενώ το κάτω μέρος τους έχει την σόλα ενός αθλητικού παπουτσιού.

Ο Jones, αν και παρουσίασε μια πολύ φρέσκια ανδρική εκδοχή της «μπαλετικής» σιλουέτας παπουτσιών και την έκανε να ξεχωρίσει ανάμεσα στα ανερχόμενα trends, δεν είναι ουσιαστικά ο πρώτος που τόλμησε να κάνει αυτή την κίνηση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας κύκλος από πολύ σημαντικούς οίκους, σχεδιαστές, trendsetters και celebrities που έχουν δείξει την αγάπη τους στο συγκεκριμένο ύφος ανδρικών υποδημάτων. Τα μίνιμαλ «canal-flats» των The Row, τα αποδομημένα loafers του ισπανικού brand Hereu όπως και τα Tabi Mary-Janes του Maison Margiela είναι κάποιες πολύ γνωστές αναφορές.

Αρκετοί είναι και αυτοί που υποστηρίζουν ότι την πρώτη κίνηση την έκανε ο Harry Styles, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επιλέγει τα ballerina παπούτσια σε αρκετές εμφανίσεις και φωτογραφίσεις του.

Για την ανδρική μόδα, οι μπαλαρίνες είναι ένα στιλ που ξεπερνά τους συμβατικούς διαχωρισμούς ανάμεσα στα δυο φύλα, όμως σίγουρα, για αρχή, δεν είναι για όλους. Με την συνεχόμενη εξέλιξη του no-binary ύφους στη μόδα και γενικότερα την αποδόμηση των αυστηρών σιλουετών όσο αναφορά το φύλλο, είναι αναμενόμενο ότι η αγάπη για τα συγκεκριμένα παπούτσια θα συνεχίσει να ανθίζει.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice