Η Mέγκαν Μάρκλ και ο πρίγκιπας Χάρυ αφήνουν το κάστρο του Winsdor και κατευθύνονται για τη γαμήλια δεξίωση
Η Mέγκαν Μάρκλ και ο πρίγκιπας Χάρυ αφήνουν το κάστρο του Winsdor και κατευθύνονται για τη γαμήλια δεξίωση ©Steve Parsons - WPA Pool/Getty Images
Fashion

Βασιλικοί γάμοι: Το «δεύτερο» νυφικό

Όταν έρχεται η στιγμή που οι πριγκίπισσες αφήνουν κατά μέρος το πρωτόκολλο και ντύνονται ξανά νύφες με το «νυφικό» όπως το είχαν πραγματικά φανταστεί, έστω κι αν ήταν αναγκαστικά η δεύτερη επιλογή
115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δεύτερο νυφικό»: Τι φόρεμα διάλεξαν να φορέσουν μετά το γάμο τους η πριγκίπισσα Νταιάνα, η Κέιτ Μίντλετον η Μέγκαν Μάρκλ, η Σαρλότ Κασιράγκι, η Μπετρίς Μπορομέο κ.ά.

Οι βασιλικοί γάμοι συναρπάζουν τα πλήθη εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι οι επιβλητικοί ναοί, οι μεγαλειώδεις πομπές, οι χρυσοποίκιλτες άμαξες, τα τελετουργικά αιώνων, οι διαμαντοστόλιστες τιάρες, οι επίσημες στρατιωτικές στολές των γαμπρών φορτωμένες παράσημα, αλλά (περισσότερο) είναι οι νύφες, με τα εξωπραγματικά νυφικά, στο πρόσωπο των οποίων καθρεφτίζονται ευσεβείς πόθοι γένους θηλυκού. Στον πυρήνα όμως της υπέρμετρης χλιδής κρύβεται πάντα το πρωτόκολλο. Εκείνο που στα αχόρταγα μάτια του λαού ορίζει αθόρυβα το «παραμύθι με το ευτυχές τέλος».

Είναι γεγονός πως οι κανόνες βάζουν φρένο στα ευφάνταστα σχέδια νυφικών που θα αναδείκνυαν την ομορφιά και, κυρίως, τη θηλυκότητα της νύφης: όχι κοντά, όχι έξωμα, όχι βαθιά ντεκολτέ, όχι διαφάνειες για τη μεγάλη μέρα.

Τι γίνεται όμως όταν σβήνουν οι κάμερες και το πλήθος γυρίζει την πλάτη και επιστρέφει αποκαμωμένο από τις επευφημίες στον ταπεινό του μικρόκοσμο; Είναι τότε που οι πριγκίπισσες αφήνουν κατά μέρος το πρωτόκολλο και ντύνονται ξανά νύφες με το «νυφικό» όπως το είχαν πραγματικά φανταστεί, έστω κι αν ήταν αναγκαστικά η δεύτερη επιλογή:

Πριγκίπισσα Κέιτ

Τον γάμο της με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ στις 29 Απριλίου του 2011 παρακολούθησαν 2 δισεκατομμύρια θεατές παγκοσμίως. Η Κέιτ φτάνει στο Αβαείο του Ουέστμινστερ φορώντας ένα από τα διασημότερα νυφικά όλων των εποχών (ίσως και λόγω της τεράστιας ουράς που φρόντιζε η «πρωτοεμφανιζόμενη» καλλονή, αδερφή της νύφης, Πίππα Μίντλετον) κεντημένο από τη Sarah Burton για τον Alexander McQueen. Μετά τη γαμήλια τελετή, η Κέιτ διαλέγει ένα σαφώς πιο απλό φόρεμα, του ίδιου σχεδιαστή, με σατέν φούστα σε γραμμή Α και ντεκολτέ «καρδιά» που θα συνδυάσει με ένα χαριτωμένο ζακετάκι στο ίδιο κρεμ χρώμα. Τη λάμψη δεν τη στερήθηκε, χάρη στη ζώνη με τα πολύτιμα πετράδια που έδενε στη μέση της, ενώ στα μεγάλα πλεονεκτήματα του φορέματος ήταν ότι έλειπε η τεράστια ουρά.

Μέγκαν Μαρκλ

Πιστή στις καθαρές γραμμές και τα διακριτικά κοψίματα, η Μέγκαν Μαρκλ θα παντρευτεί τον εκλεκτό της, πρίγκιπα Χάρι στις 19 Μαΐου του 2018 στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, φορώντας ένα υπέροχα διακριτικό φουστάνι με bateau λαιμόκοψη του Οίκου Givenchy. Όμως για το γαμήλιο «πάρτι»-δεξίωση που ακολούθησε στο Frogmore House, αποφασίζει να δείξει λίγη «σάρκα» παραπάνω, επιλέγοντας την εντυπωσιακή δημιουργία της Stella McCartney που άφηνε τους ώμους έξω.

Πριγκίπισσα Ευγενία

Η εγγονή της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ, παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Τζακ Μπρούκσμπανκ στις 12 Οκτωβρίου του 2018 στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ. Η πριγκίπισσα Ευγενία θα εντυπωσιάσει τους βασιλικούς παρατηρητές (και όχι μόνο) όταν για τη γαμήλια δεξίωση θα αλλάξει το όμορφο λευκό νυφικό της, σχεδιασμένο από τον Peter Pilotto, με το πλισέ πορτοκαλο-ροζ φόρεμα-ωδή στο μπούστο της, δημιουργία του Zac Posen. Η 33χρονη πριγκίπισσα άλλαξε επίσης και το χτένισμά της, αφήνοντας τις ξανθές μακριές μπούκλες της να πέφτουν χαλαρά στους ώμους, ενώ ένα ζευγάρι λαμπερά σκουλαρίκια ολοκλήρωνε το λιγότερο «αυστηρό» λουκ.

Σάρα Φέργκιουσον

Το ιβουάρ νυφικό φόρεμα από ακριβό και «βαρύ» σατέν ντουσέζ που επέλεξε η Φέργκιουσον για την ημέρα του γάμου της με τον πρίγκιπα Άντριου, τον Ιούλιο του 1986 στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, σχεδιάστηκε από την Lindka Cierach. Οι περίτεχνες κεντητές λεπτομέρειες σε όλο του το μήκος «μάζευαν» σχόλια θαυμασμού. Καρδιές, μικρές άγκυρες, αλλά και γαϊδουράγκαθα και μέλισσες, δανεισμένα από το οικόσημο της οικογένειας Φέργκιουσον, έπλεκαν πάνω στο σατέν τους δικούς τους συμβολισμούς. Η εικόνα της νύφης Φέργκιουσον όμως μετά τη γαμήλια τελετή δεν θύμιζε σε τίποτα την πληθωρική δημιουργία της Cierach. H νιόπαντρη Σάρα χαιρέτησε το πλήθος από την ανοικτή άμαξα καθώς κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Χίθροου με προορισμό τις Αζόρες για το μήνα του μέλιτος, φορώντας ένα σχεδόν «καθημερινό» φλοράλ co-ord σύνολο από peplum σακάκι κοντομάνικο με ψηλή μέση και πλισέ φούστα μέχρι τον αστράγαλο.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ήταν μόλις 20 χρονών όταν παντρεύτηκε τον (τότε) πρίγκιπα Κάρολο στις 29 Ιουλίου του 1981 στον καθεδρικό ναό του Αγ. Παύλου στο Λονδίνο. Το εμβληματικό νυφικό της, ακριβώς όπως θα το φανταζόταν η ηρωίδα ενός παραμυθιού που παντρεύεται το πριγκιπόπουλο, είχαν σχεδιάσει οι David και Elizabeth Emanuel. Μετά το «γκράντε» γεγονός ωστόσο, η Νταϊάνα θα αλλάξει σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Το γλυκό ροζ ταγιεράκι - που έθετε νέα πρότυπα για το «κατάλληλο για μήνα του μέλιτος» ντύσιμο - με τις τούλινες λεπτομέρειες στο γιακά, τα μανίκια και το ασορτί καπελάκι, ήταν δημιουργία του David Sassoon για τον Οίκο Bellville Sassoon. Η Νταϊάνα θα «ανακυκλώσει» το ίδιο σύνολο στη βασιλική περιοδεία του ζεύγους στην Αυστραλία έναν χρόνο μετά το γάμο τους, το 1982, αλλά και στα εγκαίνια νοσοκομείου στο Grimsby το 1983.

Σαρλότ Κασιράγκι

Στο πριγκιπάτο του Μονακό, το πρωτόκολλο υποκύπτει στα γονίδια μυθικής ομορφιάς και θηλυκότητας που κατακλύζουν την «αυλή» του. Όταν η εγγονή της αείμνηστης πριγκίπισσας του Μονακό, Γκρέις Κέλι, παντρεύτηκε τον κινηματογραφικό παραγωγό Dimitri Rassam με πολιτικό γάμο τον Ιούλιο του 2018 (έναν χρόνο μετά έγινε ο θρησκευτικός γάμος με όλη τη μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει) θα φορέσει μια εντυπωσιακή γκρι μίνι μπροκάρ δημιουργία του Yves Saint Laurent. Στη δεξίωση που ακολούθησε, η πανέμορφη Σαρλότ θα επιλέξει ένα μεταξωτό λευκό στράπλες φόρεμα της Chanel. Το «γυμνό» της μπούστο στόλιζε το διαμαντένιο κολιέ Cartier που άνηκε στη γιαγιά Γκρέις.

Μπεατρίς Μπορομέο

Η πριγκίπισσα-δημοσιογράφος-μοντέλο Μπεατρίς έλαμπε μέσα στo ντελικάτο Armani ιβουάρ φόρεμα με δαντέλα Σαντιγύ και τη διαχρονικά κομψή μακρυμάνικη «σιλουέτα». Το μεταξένιο πέπλο έδινε στη νυφική εμφάνιση έναν αξέχαστο ρομαντικό χαρακτήρα. Η ιταλικής καταγωγής Μπεατρίς Μπορομέο παντρεύτηκε τον γιο της πριγκίπισσας Καρολίνας του Ανόβερο, Πιέρ Κασιράγκι, τον Αύγουστο του 2015. Στο γαμήλιο πάρτι που ακολούθησε θα αλλάξει σε ένα υπέροχα θηλυκό τούλινο φόρεμα, επίσης δημιουργία Armani, με βαθύ ντεκολτέ και μια «αέρινη» ουρά που ενωνόταν με το φουστάνι με δυο διαμαντένιες καρφίτσες, οικογενειακά κειμήλια.

Πριγκίπισσα Σοφία

Η πριγκίπισσα Σοφία της Σουηδίας παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Καρλ Φιλίπ τον Ιούνιο του 2015 φορώντας ένα νυφικό που θα έλεγες μάλλον «σεμνό» και λιτό σε σχέση με άλλα γαλαζοαίματα νυφικά, δημιουργία της σουηδής σχεδιάστριας Ida Sjöstedt. Η δαντέλα στα μανίκια, το σώμα και την ουρά είχε φτιαχτεί με την εξαιρετική επιδεξιότητα και την «παλιά» τέχνη του José María Ruiz. Η τιάρα που άστραφτε στα μαλλιά της ήταν δώρο του βασιλιά Καρόλου ΙΣΤ’ Γουσταύου της Σουηδίας και της Βασίλισσας Σίλβιας. Η εμφάνιση της πριγκίπισσας στη γαμήλια δεξίωση όμως, θα είναι πιο «τολμηρή». Το πρώην μοντέλο θα αλλάξει το νυφικό με ένα διόλου συντηρητικό δαντελένιο φουστάνι της ίδιας σχεδιάστριας, που άφηνε «γυμνό» εντελώς τον έναν ώμο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο