Magnin Party and Fashion Show for Designer Issey Miyake
O Issey Miyake περιτριγυρισμένος από τους θαυμαστές της δουλειάς του και τις πιστές του πελάτισσες ©Ed Kashi/WWD/Penske Media via Getty Images
Fashion

Ιssey Miyake: O μεγάλος Ιάπωνας και τα ρούχα που σχεδίασε σε εκπληκτικές φωτογραφίες

«Lyrical Life-Wear» είναι ένα άλμπουμ - φόρος τιμής στον σχεδιαστή και στο έργο του από το 1960 μέχρι το 2022 που έβγαλε η Taschen
atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Issey Miyake: Η ιστορία του από το 1960 μέχρι το 2022 σε ένα άλμπουμ με τίτλο «Lyrical Life-Wear» που κυκλοφόρησε από την Taschen

Ο Issey Miyake αγαπούσε να αφηγείται ιστορίες οπτικά. Και εδώ έχουμε ένα νέο βιβλίο που δημιουργεί την πιο ολοκληρωμένη και ενημερωμένη εικόνα της ζωής και του έργου του. Ένας από τους πιο εμβληματικούς σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα, άφησε το στίγμα του στον κόσμο της μόδας με την πρωτοποριακή του προσέγγιση στο ντύσιμο αλλά και την πνοή της ποιητικής του έμπνευσης. Ρούχα σχεδιασμένα άλλοτε σαν ένα κομψό haiku, άλλοτε πλούσια και συναρπαστικά σαν «Το μεγάλο κύμα έξω από την Καναγκάβα» του Χοκουσάι και άλλοτε ευφυώς κομμένα και διπλωμένα σαν ένα περίτεχνο origami.

Γεννημένος στην Ιαπωνία το 1931, ο Issey Miyake είδε την καταστροφή της Χιροσίμα από κοντά, μια εμπειρία που διαμόρφωσε την άποψή του για την ομορφιά και τη λειτουργικότητα. Μετά τον πόλεμο, σπούδασε γραφιστική στο Πανεπιστήμιο Tama Art University, αλλά σύντομα στράφηκε στη μόδα. Η καριέρα του ξεκίνησε στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε με θρύλους όπως ο Hubert de Givenchy και ο Pierre Cardin. Το 1970 ίδρυσε το δικό του στούντιο και άρχισε να πειραματίζεται με νέα υλικά και τεχνικές, ωθώντας τα όρια της μόδας.

Ο Miyake έγινε γνωστός για τα πλισαρισμένα ρούχα του, εμπνευσμένα από την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη του origami. Χρησιμοποίησε επίσης συνθετικά υφάσματα και καινοτόμες κατασκευές για να δημιουργήσει ρούχα που ήταν άνετα, λειτουργικά και αισθητικά ευχάριστα.

Πέρα από την επιρροή του στον κόσμο της μόδας, ο Miyake ήταν επίσης ένας ακτιβιστής για την ειρήνη και το περιβάλλον. Ίδρυσε το Issey Miyake Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί τη διαπολιτισμική κατανόηση και την αειφορία.

Ο Issey Miyake άφησε εποχή με την πρωτοποριακή του τέχνη και την αφοσίωσή του στην καινοτομία. Τα ρούχα του συνεχίζουν να εμπνέουν σχεδιαστές και λάτρεις της μόδας σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας ένα διαχρονικό αποτύπωμα στον κόσμο της μόδας.

Το 1983, ο διάσημος σχεδιαστής δήλωσε στο The New Yorker ότι φιλοδοξεί «να προχωρήσει μπροστά, να σπάσει τα καλούπια». Με τις επαναστατικές γραμμές μόδας που ακολούθησαν, δεν έσπασε απλά τα καλούπια, αλλά αναδιαμόρφωσε εντελώς τα ρούχα. Με μια μοναδική σύντηξη ποίησης και πρακτικότητας, οι δημιουργίες του θολώνουν τα όρια μεταξύ παράδοσης, σύγχρονης τεχνολογίας και καθημερινής λειτουργίας.

Το βιβλίο ISSEY MIYAKE της Taschen είναι αυτή η απόλυτη ιστορία των ρούχων του Miyake από το 1960 έως το 2022. Μία ματιά εμπειρογνώμονα στο όραμα και την τόλμη του σχεδιαστή. Το βιβλίο, με πρωτοβουλία και σύλληψη της Midori Kitamura, εξετάζει την πρωτοτυπία του Miyake όσον αφορά την υφή των υλικών και των τεχνικών του, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της καριέρας του, πριν καν ιδρύσει το Miyake Design Studio. Αξιοποιώντας σχεδόν 50 χρόνια συνεργασίας με τον Miyake, η Kitamura δημιουργεί μια εγκυκλοπαιδική αναφορά των υλικών και τεχνικών καινοτομιών του μέσα από τα ρούχα που βασίζονται στην ιδέα του «A Piece of Cloth» (Ένα κομμάτι ύφασμα), τη σειρά «Body Series» της δεκαετίας του 1980, τη σειρά «Miyake Pleats» και πρακτικά, καθημερινά σχέδια όπως τα κομμάτια «Pleats Please».

Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι η αναφορά στην «Ἑποχή των Πλεκτών» το 1970: Επιστρέφοντας στην πατρίδα του από τη Νέα Υόρκη, ο Issey Miyake συμμετείχε σε εκδήλωση της Toray Industries, Inc., με σκοπό την ανάδειξη των τάσεων στα πλεκτά. Ο Miyake παρουσίασε τα «Ρούχα που Συναρμολογούνται» σε μια εκδήλωση που περιλάμβανε ομιλία της Maime Arnodin, της συντονίστριας μόδας στο Παρίσι που εισήγαγε τον όρο «Η Εποχή των Πλεκτών» (Knit Age), καθώς και επίδειξη πλεκτών υφασμάτων από τρεις σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Miyake.

Τα μοντέλα έβγαζαν ένα προς ένα κομμάτια ρούχων επί σκηνής για να δείξουν ότι τα ρούχα αποτελούνταν από πολλές ξεχωριστές μονάδες, συνδεμένες από μεμονωμένα τμήματα. Κατά τη διάρκεια του μέρους του προγράμματος του Miyake, δεν υπήρχε μουσική στην αίθουσα, μόνο ο ήχος των ρούχων καθώς φοριούνταν και αφαιρούνταν.

Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά στο θέαμα Casta Diva, του 1980, με σενάριο του Maurice Béjart, το οποίο παρουσιάστηκε στο IRCAM στο Centre Pompidou του Παρισιού, από τις 18 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου. Ο Issey Miyake συνεργάστηκε με τον Tomio Mohri για τα κοστούμια.

Ο Béjart αποδέχτηκε το αίτημα του Miyake και εμφανίστηκε στη σκηνή με τα κοστούμια του. Σε μία συνέντευξή του στο περιοδικό Spazio της Ιαπωνίας, ο Maurice Béjart είχε πει:

«Η μόδα του Miyake χορεύει. Είναι σαν την έκτη αίσθηση που βρίσκω μέσα μου. Είναι τα κύματα της ζωής, μια βαθιά αρμονία... Οι άνθρωποι που φορούν τα ρούχα του Miyake αλλάζουν εμφάνιση, αλλά παρόλα αυτά, δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται ακριβώς ο εαυτός τους τη στιγμή που τα φορούν. Βιώνουμε μια Διονυσιακή χαρά όταν απελευθερωνόμαστε από τις συμβάσεις. Δεν έχει σημασία τι είναι αυτό, είναι χορός».

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά για την περίφημη σειρά PLEATS PLEASE ISSEY MIYAKE: Με την εξέλιξη της τεχνικής πλισαρίσματος για πλεκτά υφάσματα και την εφαρμογή ενός συστήματος μαζικής παραγωγής, η σειρά PLEATS PLEASE ISSEY MIYAKE λανσαρίστηκε ως ανεξάρτητη μάρκα την Άνοιξη-Καλοκαίρι του 1994. Τα ρούχα κατασκευάστηκαν με μια πρωτότυπη τεχνική «πλισαρίσματος ρούχων» που πλισάρει το ύφασμα μετά το ράψιμο.

Αποτέλεσμα είναι ρούχα που ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής της σύγχρονης γυναίκας. Προσφέρουν εξαιρετική λειτουργικότητα όσον αφορά το εύκολο πλύσιμο, τη μεταφορά και την αποθήκευση, την ευελιξία να φοριούνται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, άνεση, λογικές τιμές και όμορφο σχεδιασμό. 

Η μάρκα αντιπροσώπευε την επίτευξη της επιθυμίας του Issey Miyake να «δημιουργήσει ρούχα για όλους», επιθυμία που γεννήθηκε μετά την εμπειρία του με την εξέγερση του Παρισιού το 1968.

Το βιβλίο της Taschen είναι ένα πανόραμα από εξαιρετικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν τα ρούχα του σε όλη τους την casual πρωτοτυπία. Στο κείμενό της στο βιβλίο, η κορυφαία προσωπικότητα Kazuko Koike (πολιτικός και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ιαπωνίας).

Έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στην ιαπωνική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού για θέματα γυναικών και παιδιών. Προσφέρει ταυτόχρονα μια ολοκληρωμένη χρονολογική καταγραφή του έργου του Miyake και ένα πρωτόγνωρο προσωπικό προφίλ, εξετάζοντας τη φιλοδοξία και τις εμπνεύσεις που δραστηριοποίησαν το ρεπερτόριό του από τα τρυφερά εφηβικά του χρόνια μέχρι τον θάνατό του στις 5 Αυγούστου 2022, σε ηλικία 84 ετών.

Βιβλίο απαραίτητο για σχεδιαστές, φοιτητές και λάτρεις της μόδας, είναι ένας διαχρονικός φόρος τιμής σε έναν από τους πιο πρωτοποριακούς δημιουργούς της εποχής μας.

Αυτή η πλήρης ιστορία της ζωής και του έργου του Issey Miyake προσφέρει μια μοναδική ματιά στο όραμα και την τόλμη του σχεδιαστή. Με εκπληκτικές φωτογραφίες από τους Irving Penn, Yuriko Takagi και πολλούς άλλους, το βιβλίο αποτελεί μια εγκυκλοπαιδική αναφορά στις υλικές και τεχνικές καινοτομίες του Miyake από το 1960 έως το 2022.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα