Fashion

Isabel Marant: Η σχεδιάστρια που εδώ και τρεις δεκαετίες σχεδιάζει ρούχα που θα ήθελε να φορά η ίδια

Το brand της, ένα από τα ελάχιστα που δεν ανήκει ούτε στη LVMH ούτε στην Kering ούτε σε καμιά άλλη «ομπρέλα», γίνεται 30 χρονών
Λίνα Μανδράκου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Isabel Marant: η ιστορία της σχεδιάστριας μόδας που έφτιαξε ένα ιδιαίτερο και ανεξάρτητο brand, που υπάρχει 30 χρόνια τώρα.

Λένε πως η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του γαλλικού στιλ και του στιλ όλων των υπόλοιπων εθνικοτήτων είναι ότι μόνο μια Γαλλίδα δείχνει υπέροχη και την ίδια στιγμή σαν να σηκώθηκε μόλις από το κρεβάτι. Ο Οίκος μόδας Isabel Marant, που συνέβαλλε σε αυτό που ονομάζουμε γαλλικό στιλ και επηρέασε μια ολόκληρη γενιά σύγχρονων γυναικών, κλείνει φέτος τα 30 του χρόνια. Τρεις δεκαετίες επιχειρηματικής δραστηριότητας ως ανεξάρτητο brand σε έναν κλάδο που κυριαρχείται από μεγάλους ομίλους πολυτελείας, λέγε με LVMH και Kering, δεν είναι διόλου εύκολο κατόρθωμα. Εμμένοντας 30 χρόνια στο όραμά της, που συνοψίζεται σε δύο λέξεις, «cool luxury», η σχεδιάστρια μόδας και ιδρύτρια του Οίκου Isabel Marant έδειξε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Αυτό που εξομολογούνται χρόνια τώρα εκατοντάδες πετυχημένοι επιχειρηματίες. Κατά το «έφτιαξα ένα εστιατόριο με φαγητά που αρέσουν σε μένα» ή «έφτιαξα ένα μπαρ στο οποίο θα ήθελα να πηγαίνω κάθε μέρα», έτσι και η Isabel Marant σχεδιάζει ρούχα που θα ήθελε να φορά η ίδια.

Η αισθητική της έχει αλλάξει ελάχιστα μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια, χωρίς να χάσει στο τόσο τα στοιχεία εκείνα που την έκαναν ελκυστική στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Εκείνο που ξεχωρίζει την Marant από τους υπόλοιπους είναι ότι τίποτα στις κολεξιόν της δεν είναι επιτηδευμένο. Σκισμένα τζιν με δερμάτινα μπουφάν, χοντρά πλεκτά με δερμάτινα παντελόνια και καουμπόικες μπότες, όλα συνδυάζονται με χαλαρότητα και δημιουργούν το στιλ της απλότητας, της άνεσης, της αυτοπεποίθησης, της φινέτσας.

Το βίντατζ ήταν η πρώτη της αγάπη. Όταν ήταν νέα, περνούσε ώρες ατελείωτες σε υπαίθριες αγορές και βιντατζάδικα. «Εκείνη την εποχή τα ρούχα ήταν τόσο καλοφτιαγμένα και υψηλής ποιότητας που δεν μπορείς να βρεις πια» λέει η ίδια. Μικρή πάντως, δεν ήθελε να γίνει σχεδιάστρια μόδας αλλά κτηνίατρος. Σε ηλικία 15 χρονών ζήτησε από τον πατέρα της να της αγοράσει μια ραπτομηχανή και άρχισε να φτιάχνει μόδα από πεταμένα ρούχα και υφάσματα. Πρώτοι πελάτες ήταν οι φίλοι της. Πρότυπό της ήταν η Βίβιαν Γουέστγουντ. Χρειάστηκε να κάνει πολλές ώρες μπέιμπι-σίτινγκ για να αγοράσει κάτι από το κατάστημα της Γουέστγουντ στο Παρίσι.

Η πρώτη της απόπειρα να ανοίξει δικό της label  έγινε το 1984 με το Aller Simple, που δημιούργησε σε συνεταιρισμό με τον φίλο της Christophe Lemaire, ο οποίος μετέπειτα έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής των Lacoste και Hermès. Η επιτυχία του label την έκανε να σκεφτεί καλύτερα το επαγγελματικό της μέλλον, να παρατήσει τις σπουδές στα οικονομικά και να στραφεί στη μόδα.

Το επώνυμο και ομώνυμο brand της βγήκε στον αέρα το 1994. Την επόμενη χρονιά η Marant έδειξε τα ρούχα της στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού με μοντέλα τους φίλους της. Γεννημένη το 1967, η Marant κέρδισε το Award de la Mode το 1997, το βραβείο Whirlpool ως καλύτερη γυναίκα σχεδιάστρια το 1998, αναδείχτηκε Σχεδιάστρια Μόδας της χρονιάς στα British Glamour's Women of the Year Awards το 2012 και Σύγχρονη Σχεδιάστρια της Χρονιάς στα Elle Style Awards το 2014. Η συνεργασία της με την H&M το 2013 ήταν τόσο επιτυχημένη που ο ιστότοπος της εταιρείας κατέρρευσε λόγω της ζήτησης των ρούχων της και η συλλογή εξαντλήθηκε μέσα σε 45 λεπτά.

Το πρώτο της κατάστημα άνοιξε το 1998 στη Rue Charonne, το δεύτερο στο ιστορικό Σεν Ζερμέ ντε Πρε το 1999, το τρίτο στο Μαρέ το 2007 και το τέταρτο στο 16ο Διαμέρισμα το 2012. Σήμερα διαθέτει 13 μπουτίκ σε όλον τον κόσμο, από τη Ρώμη και το Τόκιο, μέχρι το Λονδίνο και το Λος Άντζελες.

Ο Οίκος είναι γυναικεία υπόθεση 100 τοις 100. Εκτός από την Isabel, το τιμ κορυφής απαρτίζουν άλλες δύο γυναίκες, η καλλιτεχνική διευθύντρια Kim Bekker από την Ολλανδία και η διευθύνουσα σύμβουλος Anouck Duranteau-Loeper. Διάσημα κορίτσια που προτιμούν τις δημιουργίες της είναι οι: Αλέξα Τσανγκ, Κέιτι Χολμς, Βικτόρια Μπέκαμ, Κέιτ Μος, Σιένα Μίλερ, Ρέιτσελ Βάις.

Οι κριτικοί της μόδας περιγράφουν το στιλ της ως κάτι μεταξύ boho και rock chic. Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, οι συλλογές δεν αλλάζουν ποτέ ριζικά, γεγονός που καθιστά εύκολο τον συνδυασμό κομματιών από διαφορετικές εποχές και κολεξιόν-σεζόν. Το πιο ευπώλητο κομμάτι της είναι τα sneakers με κρυφό τακούνι, που δίνουν μπόι σε αυτές που τα φοράνε.

Η Marant είναι παντρεμένη με τον σχεδιαστή Jérôme Dreyfuss. Μαζί με τον γιο τους ζουν στη Μπελβίλ του Παρισιού (παρεμπτιπτόντως, αν δεν την έχετε δει, δείτε την ταινία Το Τρίο της Μπελβίλ). Περνούν τα Σαββατοκύριακά τους σε μια καλύβα χωρίς ρεύμα ή ζεστό νερό στο Φοντενεμπλό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου