Δάφνη Αλεξιάδου
Δάφνη Αλεξιάδου
Fashion

Daphne Alex: Το ελληνικό brand μόδας με τα πολύχρωμα prints, εμπνευσμένα από την αιώνια αγάπη για το ελληνικό καλοκαίρι

Στον κόσμο μας, το να είσαι διαφορετικός είναι η πιο όμορφη τάση από όλες

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

Daphne Alex: Η σχεδιάστρια και εικονογράφος Δάφνη Αλεξιάδου μιλά για το κάθε ρούχο της που προορίζεται να είναι ένα έργο τέχνης

Advertorial♦

Με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, δίνει την πλήρη αγάπη και αφοσίωσή της σε κάθε σχέδιο, δημιουργώντας προσεκτικά μοτίβα που λένε μαγικές ιστορίες. Τα prints συχνά εμπνέονται από την αιώνια αγάπη για το ελληνικό καλοκαίρι, τα ανθισμένα λουλούδια, τα άγρια ​​ζώα και όλα τα σχήματα και τα χρώματα που έχει να προσφέρει η φύση. Η αισθητική βασίζεται σε ζωντανά prints σε συνδυασμό με το έντονο γυναικείο πνεύμα, όπου κάθε ρούχο προορίζεται να είναι ένα έργο τέχνης από μόνο του.

Όλα ξεκίνησαν με ένα παιδικό όνειρο. Να αποτυπώσει την ουσία των καλοκαιριών που κάποτε αγαπούσαμε, ωστόσο εξελίχθηκε σε μια δημιουργική πρόκληση να συνδυάσει την τέχνη με τη μόδα. Η Δάφνη Αλεξιάδου είναι μια αυτοδίδακτη σχεδιάστρια υφασμάτων και εικονογράφος από την Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στον τομέα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, αλλά η αγάπη της για τη μόδα και το styling την οδήγησαν σε επιπλέον σπουδές σχεδίου μόδας. Εκείνη την περίοδο άρχισε να πειραματίζεται με τη γραφιστική, τις εκτυπώσεις και τις εικονογραφήσεις που αργότερα ανέπτυξε και αγκάλιασε ως τέχνη της. Η δουλειά της βασίζεται σε έντονα χρώματα και σχήματα και συνδυάζει εξωτικά μοτίβα με παιχνιδιάρικη ενέργεια.

Daphne Alex: Η Δάφνη Αλεξιάδου μιλά για τα έντονα prints και τις θηλυκές γραμμές, εμπνευσμένα από τη φύση και την τέχνη

— Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την επιχείρησή σου και ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις το brand «Daphne Alex»;

Το «Daphne Alex» είναι ένα ελληνικό brand που γεννήθηκε το 2021 και χαρακτηρίζεται από τα έντονα prints και τις άνετες, θηλυκές γραμμές του. Η αγάπη μου για τη μόδα και το σχέδιο υπήρχε από μικρή ηλικία και πάντα ονειρευόμουν να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Η αφορμή για να ξεκινήσω την επιχείρηση ήρθε μετά από χρόνια σκέψεων και προσπαθειών να υλοποιήσω την αρχική μου ιδέα, δηλαδή το συνδυασμό τέχνης και μόδας μέσα από ιδιαίτερα prints με καλοκαιρινή αύρα.

Παρατηρώντας τις ενδυματολογικές επιλογές των γυναικών το καλοκαίρι, αποφάσισα να ξεκινήσω σχεδιάζοντας κομψά και ανάλαφρα ρούχα για την παραλία και τα νησιά, αλλά το brand τελικά εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω! Από τότε, κάθε κομμάτι των συλλογών δημιουργείται με προσοχή στη λεπτομέρεια και με γνώμονα την ανάγκη της κάθε γυναίκας να φοράει όμορφα ρούχα που προσφέρουν άνεση χωρίς να θυσιάζουν το στυλ. Έχοντας σπουδάσει Marketing και στη συνέχεια σχέδιο μόδας, εργάζομαι ακόμα ως freelancer στον τομέα του digital marketing, των γραφιστικών και του textile. Η κάθε επαγγελματική μου εμπειρία έχει συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του «Daphne Alex».

Daphne Alex
Daphne Alex

— Τι σημαίνει για εσένα το όνομα «Daphne Alex» και πώς αντικατοπτρίζει την ταυτότητα του brand σου;

Το όνομα του brand είναι μια απλή συντομογραφία του Δάφνη Αλεξιάδου. Αυτό σημαίνει πως κι εγώ το νιώθω σαν κομμάτι του εαυτού μου. Για το λόγο αυτό προσπαθώ στα σχέδια και τις συλλογές που φτιάχνω, να προσαρμόζω διακριτικά τη δική μου αισθητική και το δικό μου προσωπικό γούστο. Στις επόμενες συλλογές θα το βλέπετε όλο και πιο έντονα.

— Τα ρούχα σου χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και μοναδικά prints. Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Με έμφαση στα έντονα χρώματα και τις θηλυκές γραμμές, επιλέγω να σχεδιάζω ρούχα με αυθεντικά prints, όπου κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και εμπνευσμένο από τη φύση, την τέχνη και την ελληνική κουλτούρα. Η θάλασσα, τα λουλούδια και η άγρια φύση είναι από τις πιο αγαπημένες μου θεματικές. Η φετινή συλλογή «Libre» είναι εμπνευσμένη από την τέχνη και τα μοναδικά cut-outs του Henri Matisse και είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη που έχω κάνει έως τώρα.

Daphne Alex
Daphne Alex

— Πώς προέκυψε η ανάγκη του να κάνεις τα δικά σου σχέδια; Γιατί επέλεξες να κρατήσεις ολόκληρη τη διαδικασία της παραγωγής στα δικά σου χέρια (σχεδιασμός prints, πατρόν κτλ.);

Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσουν τα ανακυκλωμένα prints και με ενοχλεί να βλέπω τα ίδια σχέδια να επαναλαμβάνονται ή να αντιγράφονται. Γι' αυτό επέλεξα να σχεδιάζω μόνη μου τόσο τα prints, όσο και τα κομμάτια κάθε συλλογής. Όσο για τη διαδικασία, ήθελα εξ αρχής να επιμελούμαι όσα περισσότερα στάδια της παραγωγής μπορώ. Έτσι κι αλλιώς ξεκίνησα την επιχείρηση μόνη μου, οπότε δεν είχα πολλές επιλογές. Ωστόσο, η εμπειρία μου στα γραφιστικά και στο textile design με βοήθησε πολύ.

Το θετικό είναι ότι έχω ελευθερία κινήσεων, κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα. Το αρνητικό είναι φυσικά οι πολλές ώρες δουλειάς, αλλά και το multitasking, το οποίο οφείλεις να γίνεις πολύ καλός στην πορεία. Παρ’ όλα αυτά, η εμπειρία αυτή μου έχει μάθει πολλά πράγματα. Σαφώς τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό, χωρίς πρόθυμους φίλους και οικογένειά που είναι πάντα δίπλα μου να βοηθήσουν όταν το μυαλό μου υπερφορτώνει.

— Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις μέσα από τις συλλογές σου και πώς πιστεύεις ότι επηρεάζει τις γυναίκες που τις φορούν;

Κάτι που υποστήριζα πολύ από μικρή είναι τη δύναμη του να είσαι ο εαυτός σου. Δεν πιστεύω ούτε στις τάσεις, ούτε στα trends. Θεωρώ ότι πρέπει να φοράμε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και άνετα με τον εαυτό μας, και πως σίγουρα δεν πρέπει να ντυνόμαστε για τους άλλους. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω στις γυναίκες που επιλέγουν τα ρούχα μου. Η μόδα μπορεί να γίνει ένα ωραίο εργαλείο έκφρασης και μοναδικότητας. Στόχος μου είναι, λοιπόν, να προσφέρω επιλογές που επιτρέπουν στις γυναίκες να εκφράζουν την προσωπικότητά τους με αυτοπεποίθηση και στυλ.

Daphne Alex
Daphne Alex

— Ποια είναι η φιλοσοφία του «slow fashion» που ακολουθείς και γιατί θεωρείς ότι είναι σημαντική στην εποχή μας; Ακολουθείς zero waste πρακτικές;

Η φιλοσοφία του Daphne Alex βασίζεται στη δημιουργία ποιοτικών, διαχρονικών κομματιών που σχεδιάζονται με προσοχή και αγάπη για τη λεπτομέρεια, ενθαρρύνοντας έτσι την υπεύθυνη κατανάλωση. Οι συλλογές είναι μικρές, άρα και limited, ώστε να μην χρησιμοποιούμε παραπάνω υλικά απ’ ότι χρειάζεται. Αντίστοιχα, και με γνώμονα τη φιλοσοφία του zero waste, προσπαθώ να χρησιμοποιώ κάθε κομμάτι υφάσματος, ακόμα και τα πιο μικρά, για να δημιουργώ αξεσουάρ όπως μαντήλια, scrunchies και παρεό. Τέλος, συνεργάζομαι με Έλληνες παραγωγούς που μοιράζονται τις ίδιες αξίες σχετικά με την υπεύθυνη παραγωγή.

— Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το κάθε σχέδιο; Αν ναι, μπορείς να μοιραστείς μία ή περισσότερες από αυτές;

Συνήθως, η διαδικασία επιλογής των print ξεκινάει από τη θεματική που έχω επιλέξει για την κάθε χρονιά. Οσο σχεδιάζω, γεννιούνται και άλλες παραλλαγές. Καμιά φορά, εντάσσω στις συλλογές κάποια κομμάτια που μου αρέσουν και ας μην «κουμπώνουν» απαραίτητα με τα υπόλοιπα. Αυτό είναι κάτι που έκανα κυρίως στην πρώτη μου συλλογή, το 2021, όπου δημιούργησα μέσα σ’ όλα τα υπόλοιπα τα prints «Hibiscus» και «Theros». Τόσο ο ιβίσκος, όσο και οι βουκαμβίλιες, είναι στοιχεία που εμπνεύστηκα από τα παιδικά μου καλοκαίρια και έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μένα. Τυχαίνει να χαρακτηρίζουν επίσης και κάθε Κυκλαδίτικο καλοκαίρι στην Ελλάδα, οπότε ταίριαξαν απόλυτα.

Daphne Alex
Daphne Alex

— Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες κατά την έναρξη και λειτουργία του «Daphne Alex»;

Η παραγωγή στην Ελλάδα είναι από μόνη της μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, με υψηλό κόστος παραγωγής, κάτι που ίσως δεν αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα. Η αναζήτηση αξιόπιστων προμηθευτών και συνεργατών, καθώς και η εξασφάλιση ποιοτικών πρώτων υλών σε προσιτές τιμές, ήταν ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα.

— Πώς εξασφάλισες τη χρηματοδότηση για να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου;

Ξεκίνησα κάνοντας αίτηση στο The Peoples Trust, εν μέσω κορονοϊού, και σε μια φάση που ήμουν προβληματισμένη για το μέλλον της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, ολοκλήρωσα τη διαδικασία και κατάφερα να πάρω χρηματοδότηση το 2021, κάνοντας το ξεκίνημά μου με άνεση. Η βοήθεια αυτή ήταν πολύ σημαντική για εμένα. Το The Peoples Trust ήταν δίπλα μου σε κάθε μου βήμα, όχι μόνο πρακτικά αλλά και συμβουλευτικά. Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης, είχα συζητήσεις με mentors για ό,τι με απασχολούσε, αλλά συμμετείχα και στα networking events που διοργανώθηκαν, γνωρίζοντας και άλλους ωφελούμενους.

Daphne Alex
Daphne Alex

— Ποιες συμβουλές θα έδινες σε άλλους νέους σχεδιαστές που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στη μόδα;

Να αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν, γιατί μόνο έτσι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν. Θα τους έλεγα, επίσης, να είναι δημιουργικοί και να μην φοβούνται να πρωτοτυπήσουν, βρίσκοντας το δικό τους προσωπικό στυλ. Ο κλάδος της μόδας στην Ελλάδα έχει ανάγκη από αυθεντικότητα και φρέσκες ιδέες.

— Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι για το «Daphne Alex» και πώς σχεδιάζεις να εξελίξεις το brand σου;

Το Daphne Alex εξελίσσεται σταδιακά και σταθερά και αυτό είναι το ζητούμενο. Στο μέλλον, σκοπεύω να επεκταθώ τόσο στο beachwear, όσο και στις χειμερινές συλλογές, ενώ θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ και με το ανδρικό ρούχο. Παράλληλα, θέλω να ενισχύσω την παρουσία του brand σε νέες αγορές και συνεργασίες. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να δημιουργώ χρωματιστά ρούχα για κάθε περίσταση που να βασίζονται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών μου, διατηρώντας φυσικά πάντα την αγάπη μου για τα prints.

Daphne Alex
Daphne Alex

*Το «Daphne Alex» έχει υποστηριχθεί από το The People’s Trust του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, έναν ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Παρέχει αρωγές ή/και άτοκα δάνεια έως €15.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης για τους ωφελούμενούς του. Ο οργανισμός έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω άμεσα βιώσιμων επιχειρήσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice