Οι 7 εμβληματικοί φωτογράφοι μόδας που πρέπει να γνωρίζετε

Φρεσκάρατε τις γνώσεις σας σε μια ανασκόπηση με τους πιο ταλαντούχους φωτογράφους που επηρέασαν το τοπίο της μόδας

Φωτογραφία μόδας: Από τον Helmut Newton μέχρι τον Rafael Pavarotti, αυτοί είναι οι φωτογράφοι που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους

Η φωτογραφία μόδας είναι πολύ περισσότερα από την παρουσίαση ρούχων, είναι η αποτύπωση του πνεύματος μιας εποχής. Οι σπουδαιότεροι φωτογράφοι μόδας έχουν διαμορφώσει ολοκληρωτικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ομορφιά, το στυλ και τον πολιτισμό γενικότερα. Από τα πρωτοποριακά πορτρέτα της Annie Leibovitz μέχρι τις δυναμικές εικόνες του Steven Klein και τις προκλητικές λήψεις του Helmut Newton, οι καλλιτέχνες αυτοί μετέτρεψαν την φωτογραφία σε μια μορφή τέχνης που ξεπερνά τις πασαρέλες. Το έργο τους όχι μόνο κατέγραψε την πορεία της μόδας, αλλά την επηρέασε επίσης, δημιουργώντας εμβληματικές εικόνες που αντηχούν πέρα από τις σελίδες των περιοδικών και θα θαυμάζουμε παντοτινά. 

7 από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους μόδας των τελευταίων δεκαετιών

Annie Leibovitz

Γνωστή για τα μοναδικά της πορτρέτα, η φωτογράφος μόδας Annie Leibovitz ξεκίνησε σπουδάζοντας ζωγραφική στο ινστιτούτο τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, ενώ παρακολουθούσε νυχτερινά μαθήματα φωτογραφίας. Το 1970 έγινε επικεφαλής φωτογράφος του Rolling Stone και μέσα σε δέκα χρόνια, είχε φωτογραφίσει 142 εξώφυλλα. Αργότερα εργάστηκε και για άλλα περιοδικά όπως το Vanity Fair και την Vogue, δημιουργώντας πολλές βραβευμένες διαφημιστικέςς καμπάνιες. Αναπόσπαστο στοιχείο στις φωτογραφίες της Annie είναι η παιχνιδιάρικη ικανότητά της να αποτυπώνει το ανθρώπινο πνεύμα και τον εσωτερικό «διάλογο» κάθε θέματος. Κάποιες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχει απαθανατίσει είναι ο John Lennon, η Yoko Ono και η βασίλισσα Ελισάβετ. 

Helmut Newton

Ο εκλιπών Γερμανοαυστραλός φωτογράφος μόδας Helmut Newton είναι ένας από τους θρυλικούς της σκηνής. Έπιασε στα χέρια του φωτογραφική μηχανή σε ηλικία 12 ετών και αναγνωρίστηκε ευρέως όταν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του για την βρετανική Vogue έτυχαν μεγάλης αποδοχής από την βιομηχανία της μόδας και τα media. Το μοναδικό φωτογραφικό στιλ του Newton αντλούσε έμπνευση από το φιλμ νουάρ, τον εξπρεσιονισμό και τον σουρεαλισμό και παρά τον χαρακτηρισμό του ως «ηδονοβλεπτικό», άλλαξε σημαντικά το τοπίο της μόδας με τις μοναδικά στιλιζαρισμένες, εντυπωσιακές φωτογραφίες του.

Steven Klein 

O Αμερικανός φωτογράφος Steven Klein ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος και στην πορεία αποφάσισε να ασχοληθεί με την φωτογραφία. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να αντλεί έμπνευση από την κλασική τέχνη, με αποτέλεσμα πολλές από τις φωτογραφίες μόδας που τραβάει να μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Ένα «τυπικό» editorial μόδας, κάποια χρόνια πριν, είχε ως στόχο να δείχνει δελεαστικό και χαρούμενο. Ο Steven πήγε εντελώς κόντρα σε αυτά τα ιδανικά με τη δουλειά του, δίνοντας έμπνευση σε πολλούς fashion creators του σήμερα. Κάποιοι όροι που θα μπορούσαν να περιγράψουν το στιλ του είναι: σκοτεινό, ανατρεπτικό και φετιχιστικό. Έχει φωτογραφίσει για διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες υψηλού προφίλ για πελάτες όπως Louis Vuitton, Balenciaga, Nike και έχει φωτογραφίσει διασημότητες όπως η Madonna, η Jolie και η Rihanna. 

Ellen Von Unwerth 

Η Γερμανίδα φωτογράφος Ellen Von Unwerth έγινε γνωστή χάρη στην ικανότητά της να συνδυάζει την μόδα με την φαντασία, με μια «erotica chic» προσέγγιση. Πρώην μοντέλο η ίδια, ξέρει να προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές τοποθεσίες, ρούχα και μοντέλα και ως αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην βιομηχανία της μόδας. Οι δουλειές της έχουν δημοσιευτεί σε αμέτρητα περιοδικά και εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε γυναικείες προσωπικότητες. Μερικές από τις πιο εμβληματικές που έχει απαθανατίσει ο φακός της είναι η Naomi Campbell, η Madonna, η Lana Del Rey και η Rihanna. 

Mario Testino  

Ακόμα και οι φωτογράφοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την μόδα γνωρίζουν την δουλειά του. Είναι αναμφισβήτητα  ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους στον κόσμο και οι δουλειές του έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες εκδόσεις όπως Vogue και Vanity Fair, ενώ έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους μεγάλους οίκους. Στον Mario Testino αρέσει να πειραματίζεται με ζωντανά χρώματα και υψηλές αντιθέσεις. Αγκαλιάζει διαφορετικές κουλτούρες, φυλές και αισθητικές μόδας στην δουλειά του. Εξαιτίας αυτού, η γκαλερί του είναι μια από τις πιο ειλικρινείς και χαρούμενες που θα δείτε στον κόσμο της μόδας.  

Rafael Pavarotti 

Ίσως πρόκειται για τον «νέο» φωτογράφο της εποχής. Ο Rafael Pavarotti, γεννημένος στη Βραζιλία το 1993, έχει ήδη διαγράψει μια άκρως εντυπωσιακή πορεία τα τελευταία χρόνια. Η πλούσια και ζωντανή χρωματική παλέτα των φωτογραφιών του αποδίδεται στις καθημερινές εικόνες της ανατροφής του. Το έργο του συχνά χαρακτηρίζεται από το μπλέξιμο χρωματικών τόνων με τολμηρές συνθετικές διατάξεις, αποκαλύπτοντας την μόδα ως ένα σύγχρονο γλυπτό. Είναι παθιασμένος με την εκπροσώπηση της μαύρης φυλής και των ιθαγενών στη μόδα, υπογραμμίζοντας συχνά μέσω της δουλειάς του μια έκκληση για κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη. Αρκετές από τις δουλειές του έχουν παρουσιαστεί στην Vogue, στο i-D καθώς και σε καμπάνιες για τον Dior, τον Balmain, Off- White και Ferragamo. 

Tim Walker 

Ο Tim Walker είναι ένας Βρετανός φωτογράφος με ένα εκπληκτικό portfolio και αρκετά βραβεία πάνω στη δουλειά του. Είναι γνωστός για τα ευφάνταστα, ονειρικά concept του, όπως και για τις μη συμβατικές και ασυνήθιστες τεχνικές, γωνιές, μακιγιάζ και ρούχα που χρησιμοποιεί. Οι φωτογραφίες του είναι παράξενες, αλλά με έναν μαγνητικά όμορφο τρόπο, θυμίζοντας κάποιο σουρεαλιστικό σκηνικό που θα βλέπαμε σε μια ταινία όπως η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων. Σε αντίθεση με πόλους φωτογράφους που βασίζονται σε ψηφιακά εφέ, ο Walker δημιουργεί με μεράκι τους φανταστικούς του κόσμους, μέσα από πραγματικά σκηνικά και τοποθεσίες. Τα εντυπωσιακά editorials για κορυφαία περιοδικά μόδας όπως η Vogue και οι συνεργασίες του με μεγάλους σχεδιαστές όπως ο Alexander McQueen και ο Dior εδραίωσαν την σημασία του στη βιομηχανία της μόδας, θολώνοντας τα όρια μεταξύ της φωτογραφία της μόδας με την τέχνη.