Ellen Hodakova Larsson: Ποια είναι η νικήτρια του βραβείου LVMH 2024

Ρούχα της φορούν η Κέιτ Μπλάνσετ και η Lady Gaga

Ellen Hodakova Larsson: H Σουηδή σχεδιάστρια που έλαβε το βραβείο LVMH 2024 και υπογράφει τα βιώσιμα ρούχα του label Hodakova.

Ήταν μια χρονιά γεμάτη αναγνωρίσεις και βραβεία για τη Σουηδή σχεδιάστρια Ellen Hodakova Larsson. Αρχικά, διάφορες celebrities - λαγωνικά της μόδας (οι στιλίστες τους να ’ναι καλά), όπως η Lady Gaga, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Έμα Κόριν και η Rosé των Blackpink, την εντόπισαν, ξεχώρισαν τις λαμπερές δημιουργίες της και τις φόρεσαν σε επίσημα events κάνοντας τους fashion δημοσιογράφους να αναρωτιούνται: Μα ποιο είναι αυτό το label Hodakova και ποια είναι αυτή η Ellen Hodakova Larsson; Ακολούθησε η απονομή του πρώτου βραβείου στον θεσμό LVMH 2024 από τη Νάταλι Πόρτμαν, ambassador της Dior, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα της Louis Vuitton στο Παρίσι. 

2.500 υποψήφιοι από 80 χώρες έφαγαν τη σκόνη της Λάρσον στον διαγωνισμό της LVMH. Στον λόγο της κατά την παραλαβή του βραβείου (συν 400.000 ευρώ, συν έναν χρόνο mentoring με την LVMH) και σε συνέντευξή της στη συνέχεια είπε τα αναμενόμενα: Ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά, πίστη σε αυτό που κάνεις και υπέρβαση των προσωπικών ορίων. 

Η 32χρονη σχεδιάστρια μεγάλωσε σε μια φάρμα αλόγων και σπούδασε στη Σουηδική Σχολή Κλωστοϋφαντουργίας. Σήμερα ζει στη Στοκχόλμη. Ο πατέρας της στρατιωτικός. Η μητέρα της ήταν μοδίστρα με φαντασία. Ειδικευόταν στην επισκευή γούνας και μπορούσε να μετατρέψει οποιοδήποτε ύφασμα, ακόμα και τραπεζομάντηλα, σε κομψά ρούχα.  Η κόρη της κατά τα φαινόμενα έχει κληρονομήσει την εφευρετικότητά της. 

Το label της, Hodakova, δημιουργήθηκε το 2021. Ως σχεδιάστρια, έχει κύριο μέλημα τη βιωσιμότητα. Η Λάρσον αποδομεί μεταχειρισμένα ρούχα και vintage αξεσουάρ και τα ξαναφτιάχνει. Συχνά διασώζει κομμάτια από συλλογές προηγούμενων σεζόν από πολύ μεγάλους Οίκους όπως η Gucci. Στην προσπάθειά της να δημιουργεί ευέλικτα, διαχρονικά ρούχα για όλες τις εποχές, αποφεύγει τα έντονα χρώματα και μεταχειρίζεται μια ουδέτερη παλέτα. 

Βραβείο LVMH στον διαγωνισμό που φέτος συμπλήρωσε 11 χρόνια, έχουν λάβει κατά καιρούς διάφοροι σχεδιαστές που σήμερα είναι μεγάλοι και τρανοί, όπως οι Marine Serre (2017), Simon Porte Jacquemus (νικητής ειδικού βραβείου το 2015) και Peter Do (νικητής του Βραβείου Μεταπτυχιακών Σπουδών LVMH το 2014 και φιναλίστ το 2020). Ο Ολλανδός σχεδιαστής Duran Lantink, που έγινε γνωστός ντύνοντας την Beyoncé και την Doja Cat έλαβε φέτος το βραβείο Karl Lagerfeld, ενώ το βραβείο Savoir-Faire απονεμήθηκε στον Βρετανό Michael Stewart, με έδρα το Λονδίνο, της μάρκας Standing Ground, που είναι γνωστός για τα γλυπτά βραδινά ρούχα του. Και τα δύο βραβεία συνοδεύονται από το ποσό των 200.000 € και ένα έτος καθοδήγησης υπό την LVMH.

Την κριτική επιτροπή των φετινών βραβείων απάρτιζαν, μεταξύ άλλων, οι Jonathan Anderson (Loewe), Maria Grazia Chiuri (Christian Dior), Phoebe Philo και Pharrell (Louis Vuitton), για να αναφέρουμε τους διασημότερους.