Σάρα Μπλέικλι
Σάρα Μπλέικλι © Matthew Grimes Jr./Atlanta Braves/Getty Images
Fashion

Σάρα Μπλέικλι: Μια επιχειρηματίας - φαινόμενο με motto «από γυναίκες για γυναίκες»

Αφού εφηύρε τα Spanx κι έγινε δισεκατομμυριούχος, φέτος παρουσίασε τα Sneex, το πρώτο υβριδικό παπούτσι, κάτι ανάμεσα σε sneakers και γόβα στιλέτο

Σάρα Μπλέικλι: Ποια είναι η επιχειρηματίας που έγινε δισεκατομμυριούχος λανσάροντας προϊόντα για γυναίκες από γυναίκες.

«Ονειρευόμουν να εφεύρω άνετα ψηλοτάκουνα παπούτσια από τότε που άρχισε να τα φοράω» λέει η επιχειρηματίας Σάρα Μπλέικλι, η οποία έκανε το όνειρό της πραγματικότητα πριν από έναν περίπου μήνα. Τον Αύγουστο του 2024 ήρθε το Sneex, μια υβριδική γόβα στιλέτο. Αθλητικά με τακούνι, θα τα χαρακτήριζε κάποιος πρόχειρα, όμως η Μπλέικλι εξανίσταται, κι έχει δίκιο: «Το Sneex είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό sneaker με τακούνι. Είναι χρόνια καινοτομίας και δοκιμών. Σπάζαμε το καλούπι και φτιάχναμε καινούργιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα σημεία πόνου που δημιουργούν τα ψηλοτάκουνα». Το πρότζεκτ ανακοινώθηκε δημοσίως τον Οκτώβριο του 2013, όταν η Μπλέικλι εξήγησε στο κοινό πως φιλοδοξία της, πριν να βγει στη σύνταξη, είναι να σχεδιάσει το πιο άνετο ψηλοτάκουνο παπούτσι στον κόσμο. Τα πετίτ κορίτσια περίμεναν το συγκεκριμένο πατούμενο με ανυπομονησία για να πάρουν μπόι. Ήρθε 11 χρόνια μετά, γιατί, ως γνωστόν, το καλό αργεί.

Πέρα από το πρακτικό κομμάτι, που φλερτάρει φανερά με την αισθητική του ugly shoe, η Σάρα Μπλέικλι δίνει και το ιδεολογικό πλαίσιο της εφεύρεσής της: «Ελπίζω τα Sneex να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να φτάσουν σε νέα ύψη, να επεκτείνουν τα όρια των δυνατοτήτων τους και να μην κατασταλάξουν ποτέ. Ούτε στη ζωή… ούτε στη μόδα. Τα Sneex είναι το ερωτικό μου γράμμα σε κάθε γυναίκα που έχει βγάλει τα παπούτσια της σε ένα πάρτι, που φοράει φλατ για να δουλέψει κι έχει τα ψηλοτάκουνα στην τσάντα της, που πίστευε πως οι μέρες που φορούσε τακούνια έχουν τελειώσει. Ελπίζω τα Sneex να δώσουν στις γυναίκες μία επιπλέον ίντσα (ή τρεις) για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Εξάλλου, είναι δύσκολο να αλλάξεις τον κόσμο όταν πονάνε τα πόδια σου». 

Σάρα Μπλέικλι
Σάρα Μπλέικλι © Matthew Grimes Jr./Atlanta Braves/Getty Images

Η συλλογή του 2024 περιλαμβάνει τρία σχέδια σε δέκα χρώματα, τα Blake, Icon, Tepper, που είναι φτιαγμένα από δέρμα νάπα και σουέτ  από Ισπανία και Ιταλία. Οι τιμές κυμαίνονται από 545 έως 595 δολάρια, ενώ οι κατάλληλες κάλτσες που συνοδεύουν το παπούτσι κοστίζουν 16 δολάρια. 

Μοντέλο με sneeks
© instagram / @sneex

Το φαινόμενο Σάρα Μπλέικλι

Η Σάρα Μπλέικλι είναι αξιοσημείωτη περίπτωση επιχειρηματία, στην πραγματικότητα είναι ένα φαινόμενο. Αν την έλεγες διαβόλου κάλτσα, ως έναν βαθμό θα κυριολεκτούσες και σίγουρα θα ακριβολογούσες. Δισεκατομμυριούχος από μία πρωτότυπη ιδέα που αφορούσε κάλτσες, αυτοδημιούργητη εκατό τοις εκατό και συνάμα εμπράκτως θιασώτρια και κήρυκας της γυναικείας ενδυνάμωσης. 25 χρόνια ασχολείται με προϊόντα που απευθύνονται στις γυναίκες για να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη, γεγονός που εκτιμήθηκε τόσο από το target group της, που αγοράζει τις δημιουργίες της εκτοξεύοντας τους τραπεζικούς της λογαριασμούς, όσο και από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Το περιοδικό Forbes τη λατρεύει, το περιοδικό Time τη συμπεριέλαβε ανάμεσα στους 100 Πιο Επιδραστικούς Ανθρώπους στον Κόσμο. 

Τα Sneex είναι η δεύτερη καινοτομία της, η πρώτη ήταν τα Spanx, μια εταιρεία με κολάν, εσώρουχα, κορσέδες, καλτσόν, παντελόνια. Η Μπλέικλι έφτιαξε τα Spanx για να καλύψει μια εντελώς προσωπική της ανάγκη, όπως άλλωστε φτιάχνονται όλα τα καλά και χρήσιμα πράγματα στον κόσμο. Πώς έχει η ιστορία: Μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα (σπούδασε Επικοινωνία), αφού απέτυχε δύο φορές στις εξετάσεις για να σπουδάσει νομική και αφού έκανε ένα πέρασμα από το Walt Disney World Resort ντυμένη Γκούφι, η Μπλέικλι προσλήφθηκε από την τοπική εταιρεία Danka για να πουλάει μηχανήματα φαξ από πόρτα σε πόρτα. Δουλεύοντας στους δρόμους, τη ζέστη και την υγρασία της Φλόριντα για επτά ολόκληρα χρόνια, η νεαρή έψαξε στην αγορά για καλτσόν χωρίς ραφές στα δάκτυλα των ποδιών. Δε βρήκε και αποφάσισε να φτιάξει μόνη της ό,τι χρειαζόταν, κόβοντας αρχικά το κάτω μέρος από το καλτσόν της. Επένδυσε τις οικονομίες της ύψους 5.000 δολαρίων και μέσα σε έναν χρόνο είχε ερευνήσει και αναπτύξει μια πρωτότυπη ιδέα που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα της καλτσοποιίας. Ήταν 27 χρονών. Αφού κατοχύρωσε την εφεύρεσή της, πήρε τους δρόμους για να την παρουσιάσει στους εργοστασιάρχες καλτσοποιίας, ώστε να αρχίσει η παραγωγή. Έτρωγε από όλους χυλόπιτα. Λογικό, λέει σήμερα η Μπλέικλι, αφού η ανάλογη βιομηχανία εποπτευόταν από άνδρες που δε χρησιμοποιούσαν ποτέ τα πράγματα που παρήγαγαν. Τελικά ένας εργοστασιάρχης από τη Βόρεια Καρολίνα την κάλεσε στο τηλέφωνο και πρότεινε να στηρίξει τον εγχείρημά της καθώς οι τρεις κόρες του βρήκαν την ιδέα της εξαιρετική.

Σήμερα η Spanx σκίζει. Το φεμινιστικό μανιφέστο του brand ακούγεται αισιόδοξο: «Η SPANX® είναι ένα brand για γυναίκες από γυναίκες. Έχουμε εμμονή με την άνεση, προσφέρουμε αποτελέσματα και διασφαλίζουμε ότι δείχνετε τόσο καλά όσο αισθάνεστε. Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τα πάντα. Και μαζί πιστεύουμε ότι θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο». Το σίγουρο είναι πως η Μπλέικλι έκανε τον δικό της κόσμο καλύτερο με την επιμονή και το θράσος της, όταν το 2000 έριξε στην αγορά τα Spanx από το διαμέρισμά της και ανέλαβε την προώθηση, το μάρκετινγκ, τον δειγματισμό, τα ραντεβού με τα πολυκαταστήματα ολομόναχη. 

Πέρα από την ευφυία και τον τσαμπουκά της, η Σάρα Μπλέικλι βοηθήθηκε τα μάλα και από την αμερικανική τηλεόραση, που τη χρησιμοποίησε με καπατσοσύνη. Όταν το 2000 η Όπρα Γουίνφρεϊ δοκίμασε το δωράκι που έλαβε από την Μπλέικλι και χαρακτήρισε τα Spanx ένα από τα «αγαπημένα της πράγματα», οι πωλήσεις τους εκτοξεύτηκαν. Όταν το 2005 κατέκτησε τη δεύτερη θέση ως διαγωνιζόμενη στο ριάλιτι The Rebel Billionaire, την εντόπισε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος επένδυσε στις ιδέες της. Σήμερα, στη χορεία των επενδυτών της συμπεριλαμβάνονται η Όπρα Γουίνφρεϊ και η Ριζ Γουίδερσπουν. Το 2012 ήταν εξώφυλλο στο περιοδικό Forbes ως η νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος. Το 2021 πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιο της Spanx στον όμιλο Blackstone, όμως κράτησε τη θέση του CEO. Για να γιορτάσει τη συναλλαγή, έδωσε σε κάθε έναν από τους 750 υπαλλήλους της 10.000 δολάρια σε μετρητά και δύο αεροπορικά εισιτήρια πρώτης θέσης για όποιον προορισμό επιθυμούσαν. Και μετά ήρθαν τα Sneex.

Μοντέλο με sneex
© instagram / @sneex

 Σε προσωπικό επίπεδο, η Μπλέικλι είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Τζέσε Ίτζλερ, έχει μαζί του τέσσερα παιδιά και μια ομάδα μπάσκετ, τους Ατλάντα Χοκς. Προλαβαίνει τα πάντα, χωρίς γκρίνιες και με ένα χαμόγελο wall to wall όπως ταιριάζει σε μια επιτυχημένη Αμερικανίδα. Βασισμένη στη θεμελιώδη αξία «μην το βάζεις κάτω», η Σάρα Μπλέικλι στα 55 της εξελίσσεται με κέντρο της τη γυναίκα, ενώ η ζωή και η εξέλιξή της μέσα στον χρόνο είναι μια αληθινή, «ανθρωπένια», εμπνευστική και αισιόδοξη ιστορία προόδου και επιτυχίας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice