Fashion

Chanel SS25: Η πρώτη επίδειξη μετά την αποχώρηση της Virginie Viard και η επιστροφή στο Grand Palais

Η επίδειξη ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες που σπάνε τα δεσμά και «πετούν» ψηλά
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Chanel παρουσίασε τη συλλογή Ready-to-Wear Άνοιξη-Καλοκαίρι 2025 στο Granda Palais κατά την Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι 

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού με μία από τις closing επιδείξεις να είναι αυτή της Chanel παρουσιάζοντας τη συλλογή Ready-to-Wear Άνοιξη-Καλοκαίρι 2025. Μία επίδειξη που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη αρχικά για δύο λόγους: Πρώτον επειδή είναι η πρώτη συλλογή που παρουσίασε ο οίκος μετά την αποχώρηση της Virginie Viard ως Creative Director – ακόμη αναμένουμε την ανακοίνωση του νέου, φημολογείται ότι θα είναι ο Hedi Slimane- και αφετέρου επειδή πραγματοποιήθηκε σε μία εμβληματική τοποθεσία, απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορία του brand εδώ και δύο δεκαετίες που δεν είναι άλλη από το Grand Palais. Η χθεσινή παρουσίαση ήταν η 62η που πραγματοποιεί η Chanel στο Grand Palais, ενώ ο Karl Lagerfeld ήταν ο πρώτος που επέλεξε το συγκεκριμένο χώρο για το σόου της συλλογής S/S 06. Γι’ αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η αίθουσα ονομάστηκε Gabrielle Chanel.

Η συλλογή Chanel SS25 2025 στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού

Το γιγάντιο κλουβί ως σκηνικό

Τα μοντέλα –ανάμεσα τους και κάποια plus size κορίτσια- περπάτησαν μέσα από ένα γιγάντιο ανοιχτό λευκό κλουβί- τυπικό vintage κλουβί για καναρίνια. Ένα αντικείμενο που σηματοδοτεί την πρόσκληση για να ανοίξει κανείς τα φτερά του, να απογειωθεί και νε πετάξει μακριά απ’ ότι τον αιχμαλωτίζει, αλλά κυρίως ψηλά. «Εδώ, μπορούμε να αναπνέουμε, μπορούμε να ονειρευόμαστε», αναφέρει η καλλιτεχνική ομάδα της Chanel στο σημείωμα για τη συλλογή.

Ως αναφορά έχει το μικρό κλουβί στο οποίο ζούσε ένα ζευγάρι πουλιών που μία από τις ράφτρες της έδωσε στην Gabrielle Chanel- άλλη μια φορά που το εμβληματικό διαμέρισμα στην οδό Cambon 31 στο Παρίσι δίνει το ερέθισμα για το concept μιας πασαρέλας. Ως δεύτερη αναφορά έχει τη διαφημιστική καμπάνια που είχε κάνει για τον οίκο, το 1991 η Vanessa Paradis με τον Jean-Paul Goude να υπογράφει τη σκηνοθεσία.

Μία συλλογή αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που «πέταξαν μακριά» από τα δεσμά

Η συλλογή είναι μια αφιέρωση στις γυναίκες που απελευθερώθηκαν από το αυστηρό βλέμμα της κοινωνίας, ακριβώς όπως η Gabrielle Chanel. «Οι άνθρωποι πάντα ήθελαν να με βάλουν σε κλουβιά: κλουβιά με μαξιλάρια παραγεμισμένα με υποσχέσεις, χρυσοποίκιλτα κλουβιά, κλουβιά που άγγιξα κοιτώντας μακριά. Ποτέ δεν ήθελα άλλο από αυτό που θα έφτιαχνα εγώ η ίδια», έχει δηλώσει η ίδια. Συγκριμένα, πηγή έμπνευσης ήταν οι γυναίκες που θαύμαζε η Coco Chanel, δηλαδή οι πρωτοπόρες. Γυναίκες που απελευθερώθηκαν από την καταπίεση της κοινωνίας, ακολουθώντας τα δικά τους όνειρα και το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Από τη λογοτέχνη, δημοσιογράφο και ηθοποιό Colette που ήταν προσωπική φίλη της Gabrielle Chanel έως τις πρώτες γυναίκες της αεροπορίας, η συλλογή ήταν αφιερωμένη σε αυτές.

Η συλλογή SS25

Οι κώδικες της Chanel ακολουθήθηκαν πιστά από το Creative Studio του brand στις περισσότερες από τις 77 εμφανίσεις. Κάπες από σιφόν, φούστες με σκισίματα, tweed ταγιέρ, little black dresses, wide-cut και loose παντελόνια, καμπαρντίνες με πολύχρωμο print φτερών ενώνονται σε μια ωδή στην ελευθερία, τη λεπτότητα, την ελαφρότητα και την κίνηση. Μας αρέσουν πολύ τα ημιδιαφανή πουκάμισα με κεντήματα, τα τζιν παντελόνια κεντημένα με παγιέτες, τα διαχρονικά two tone παπούτσια του οίκου σε platform εκδοχή, οι pastel αποχρώσεις, τα αέρινα εμπριμέ φορέματα, τα κοστούμια συνδυασμένα με σορτς, οι κάπες με φτερά και οι ολόσωμες φόρμες, όπως αυτή που φορούσε η Nigira Sharipova στο teaser της συλλογής.

Φαίνεται ότι υπήρχε ένα ρούχο για όλους. Τα cool κορίτσια μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα tweed hot pants και blouson jackets, ενώ τα κλασικά preppy κορίτσια μπορούν να φορέσουν τα κοστούμια σε στυλ Jackie O’ με wrap-over φούστες. Και φυσικά όλες μας μπορούμε να διασκεδάσουμε με τα Mary Janes.

Οι καλεσμένοι

Ανάμεσα στους A-listers ήταν οι JENNIE, Margaret Qualley, Ananya Panday, Vanessa Paradis, Ning Chang, Lupita Nyong'o, Charlotte Casiraghi, Whitney Peak, Nana Komatsu και η νέα amabassador του Οίκου, Angèle.

Η Riley Keogh, εγγονή του Elvis Presley, έκλεισε το σόου τραγουδώντας το “When Doves Cry” του Prince.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου