Fashion

Ο Στέφανο Πιλάτι σχεδίασε για τη Zara με μούσα τη Ζιζέλ

Η συνεργασία που ενθουσίασε fashionistas όλου του κόσμου
Δημήτρης Παπαδόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η νέα συλλογή του Στέφανο Πιλάτι για τη Zara με μούσα τη Ζιζέλ ήρθε στα καταστήματα

Είναι από τους σχεδιαστές εκείνης της γενιάς, ανάμεσα στους σπουδαίους που δεν ζουν πια ή έχουν αποσυρθεί και σε εκείνους που σήμερα πρωταγωνιστούν, που δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του όπως του αξίζει. Ο Χάιντερ Άκερμαν, ο Hedi Slimane, ο Στέφανο Πιλάτι κι ο σχεδόν συνομήλικός του, Αλμπέρ Ελμπάζ που έφυγε το 2021. Ταλαντούχοι και πρωτοπόροι, με προσωπικό στίγμα στη μόδα, πέρασαν χρόνια ανάμεσα στις Συμπληγάδες και δεν εκτιμήθηκαν όπως τους άξιζε.

Γεννημένος στο Μιλάνο, παράτησε τις σπουδές του στο Environmental Design και από τότε έχει περάσει τη ζωή του μέσα στη μόδα. Ξεκίνησε κάνοντας την πρακτική του στον Cerruti, πέρασε στον Armani κι έπειτα στην Prada μέχρι που έφτασε δίπλα στη Miuccia για το χαϊδεμένο της Miu Miu. Το 2000 πήγε στον οίκο Yves Saint Laurent,του οποίου και ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση όταν, το 2004, ο Tom Ford εκκίνησε για άλλα μονοπάτια - το δικό του brand.Εκεί μεγαλούργησε για οκτώ χρόνια. Το 2012 ανέλαβε τον οίκο Ermenegildo Zegna, από όπου αποχώρησε το 2016. «Πάντα θεωρούσα τη μόδα ως ένα μέσο που μπορεί να εκφραστεί, να χρησιμοποιηθεί και να αποτελεί μέρος κοινωνιολογικών ζητημάτων, μερικές φορές πολιτικών και σίγουρα φιλοσοφικών. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα ειδικά: ο συμβολισμός μέσω του σχεδιασμού και των “υπαινιγμών” μπορεί να είναι ισχυρότερος. Προσθέτοντας στοιχεία αντικομφορμιστικά στις δημιουργίες μου, μπόρεσα να αποφύγω το κλισέ της αστικής πολυτέλειας. Σκεφτείτε την ιστορία της μόδας που έγραψαν πρώτα η Marlene Dietrich, έπειτα η Coco Chanel και στα μέσα της δεκαετίας του '60 ο YSL με το σμόκιν, που άρχισαν να φορούν οι γυναίκες», έγραφε ο ίδιος στο Instagram του πριν λίγο καιρό.

Από το 2017 σχεδιάζει για το δικό του brand. To gender fluid Random Identities δεν έχει καμία σχέση με πολυεθνικές και μεγάλους οίκους. Με έδρα το Βερολίνο, όπου και ζει από το 2013 με τον σύντροφό του, ξεκίνησε την ιδέα του ως start up μέσα από το Instagram. Φαίνεται πως πέρασε αρκετά χρόνια εσωστρέφειας, σε μια εποχή που νέοι σχεδιαστές είδαν δρόμους να ανοίγονται, θέσεις να αλλάζουν, θρόνους να καλογυαλίζονται. Ο Στέφανο ακολούθησε δρόμο πιο μοναχικό, πιο ελεύθερο και δημιουργικό, μέχρι που τον Οκτώβριο του 2023 ο Kim Jones του έτεινε χέρι συνεργασίας με τον οίκο Fendi για να επιστρέψει με τους δικούς του, θαρρώ, όρους. «Ο Stefano είναι ένας από τους σχεδιαστές που θαυμάζω περισσότερο. Αγαπούσα πάντα τη δουλειά του και τον σέβομαι - υπήρξε έμπνευση για όσα κάνω», θα πει για εκείνον και τη συνεργασία του στην πρώτη «Friend of Fendi», σειρά συλλογών που επιμελούνται σχεδιαστές εκτός οίκου.

Η είδηση για τη συλλογή του Στέφανο Πιλάτι για τη Zara με χαροποίησε. Αποτελεί το άνοιγμά του σχεδιαστή στην παγκόσμια αγορά, ώστε να τον γνωρίσουν οι νέοι και να τον αποκτήσουν όλοι. Επίσης, είναι μια πράξη εκδημοκρατικοποίησης της μόδας. Περισσότεροι μπορούν να κατανοήσουν το πιο exclusive. «Το προσωπικό, το μοναδικό και το αυθεντικό. Μια έκφραση ελευθερίας. Η επιτομή ενός στυλ. Σε μια ξεχωριστή συνεργασία με τη Zara, ο διεθνώς καταξιωμένος σχεδιαστής Στέφανο Πιλάτι δημιουργεί μια ολοκληρωμένη συλλογή έτοιμων ρούχων και αξεσουάρ. Οι ολοκληρωμένες προτάσεις για άνδρες και γυναίκες για πρώτη φορά εκφράζουν και επεκτείνουν τις αισθητικές του ιδιαιτερότητες, κάτω από την προσωπική του σφραγίδα», αναφέρει η περιγραφή της συνεργασίας.

«Η συλλογή βασίστηκε στο προσωπικό μου στυλ, στα ρούχα που θα φορούσα εγώ», θα πει ο Πιλάτι. «Είναι λίγο από αυτά που ήθελα να φορέσω και δεν μπορούσα να βρω και λίγο από ιδέες που είχα στο κεφάλι μου για πολύ καιρό και ήθελα να αναπτύξω»

Τα ρούχα αποπνέουν το στυλ του, πράγματι. Είναι ανδρόγυνα, αγκαλιάζουν το σώμα, υπογραμμίζουν τον κώδικα Πιλάτι που δεν ξεθώριασε. Αυστηρά κοστούμια και παιχνιδιάρικα ολόσωμα με φράουλες, αξεσουάρ που αναβαθμίζουν κάθε εμφάνιση, μπότες πάνω από το γόνατο -που τις φορά και ο ίδιος στην καμπάνια-,φορέματα με βαθύ ντεκολτέ, διαφάνειες και πουά, αλλά και μαλακά πουλόβερ και ζακέτες σε αυστηρό χρώμα, πουκάμισα, σακάκια με μεγάλα πέτα και σταυρωτά σακάκια, δερμάτινα μπουφάν. Τα κομμάτια δεν είναι λίγα, έχουν όμως την ίδια νοηματική γραμμή που τα δένει: το ευφυές βλέμμα του Στέφανο Πιλάτι.

Οι φωτογραφίες του Steven Meisel από τη συλλογή, που άρχισε να πωλείται από τις 3 Οκτωβρίου, με ενθουσίασαν. Συμπρωταγωνιστεί η Ζιζέλ Μπούντχεν με τον ίδιο τον σχεδιαστή κι αυτό από μόνο του μετατρέπει την καμπάνια σε κομμάτι της pop κουλτούρας μας. Στην παρουσίαση της συλλογής στο Παρίσι πριν μερικές ημέρες, η Ζιζέλ δήλωσε: «Είναι τόσο σπάνιο να κάνεις κάτι τέτοιο σήμερα, όπου μπορείς να παίξεις έναν χαρακτήρα. Το λατρεύω! Μου είπε: είσαι η Μόνικα Βίτι και εγώ ο σκηνοθέτης». Κι εμείς θεατές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου