Όλα όσα ξέρουμε για το Met Gala 2025

Το σίγουρο είναι ότι στο φετινό Gala, θα είναι βαριά η σκιά του σκανδάλου Diddy

Met Gala 2025: To θέμα, οι co-chairs στο πλάι της Γουίντορ, το dress code και η έννοια του δανδισμού

Έφτασε η στιγμή να συζητήσουμε για την εκδήλωση στα περιβόητα σκαλοπάτια του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στο Upper East Side. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το θέμα του Met Gala 2025 συμπίπτει με το θέμα της εαρινής έκθεσης του Ινστιτούτου Κοστουμιών. Είναι το "Superfine: Tailoring Black Style" και θα αφορά την συμβολή της μαύρης κουλτούρας στη μόδα ανά τους αιώνες.

Met Gala 2025: To θέμα, οι co-chairs στο πλάι της Γουίντορ, το dress code και η έννοια του δανδισμού

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, η έκθεση θα «παρουσιάσει μια πολιτιστική και ιστορική εξέταση του Black Dandy (μαύρου Δάνδη), από την εμφάνιση της φιγούρας στην Ευρώπη του Διαφωτισμού κατά τον 18ο αιώνα μέχρι τις σημερινές ενσαρκώσεις της σε πόλεις σε όλο τον κόσμο». Πιο απλά, θα αφορά την εξερεύνηση του «black style» στο πλαίσιο του Δανδισμού από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα. 

Είναι η πρώτη έκθεση του Ινστιτούτου Κοστουμιών μετά το «Braveheart: Men in Skirts» του 2003 που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανδρική μόδα. Ως εκ τούτου, δίπλα στη σιδήρα κυρία της μόδας, Αννα Γουίντουρ, στο κόκκινο χαλί του Met Gala θα βρίσκονται ως co-chairs οι εξής μαύροι σούπερ σταρς: ο ηθοποιός Κόλμαν Ντομίνγκο, ο μουσικός και δημιουργικός διευθυντής ανδρικών ενδυμάτων Louis Vuitton, Φάρελ Ουίλιαμς, ο οδηγός αγώνων F1 Λούις Χάμιλτον και ο ράπερ A$AP Rocky. Ο θρύλος του NBA ΛεΜπρον Τζέιμς θα είναι επίσης επίτιμος co-chair. Βέβαια μετά από όλες αυτές τις κατηγορίες εις βάρος του Diddy, στις οποίες φαίνεται να εμπλέκεται ο τελευταίος ίσως δεν είναι και η σοφότερη επιλογή; Ή μήπως είναι; Το σίγουρο είναι ότι στο φετινό Gala, θα είναι βαριά η σκιά του σκανδάλου Diddy.

Η έμπνευση του θέματος προέρχεται από βιβλίο της Monica L.Miller

Το θέμα ήταν εμπνευσμένο από το βιβλίο της Monica L. Miller του 2009 “Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity”, δήλωσε ο επικεφαλής επιμελητής Andrew Bolton. «Αισθάνομαι ότι η ίδια η έκθεση σηματοδοτεί ένα πραγματικά σημαντικό βήμα στη δέσμευσή μας για τη διαφοροποίηση των εκθέσεων και των συλλογών μας, καθώς και για την αποκατάσταση ορισμένων ιστορικών προκαταλήψεων στην πρακτική μας», είπε. «Στόχος είναι σε μεγάλο βαθμό να κάνουμε τη μόδα στο Met περισσότερο μια πύλη πρόσβασης και ενσωμάτωσης».

H έννοια του «δανδισμού»

 Σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ο δανδισμός χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κάποιον -ιστορικά έναν άνδρα- ο οποίος είναι «εξαιρετικά αφοσιωμένος στο στιλ και το προσεγγίζει ως πειθαρχία». Στη δεκαετία του 1780, οι «δάνδηδες» μάλιστα, συχνά ορίζονταν ως οι «άντρες που έδιναν ιδιαίτερη και μερικές φορές υπερβολική προσοχή στο ντύσιμο». Στο πλαίσιο της Black Americana, στην οποία εστιάζει συγκεκριμένα η έκθεση, η φράση έχει βαθύτερη σημασία. Ο δανδισμός επιβλήθηκε αρχικά στους μαύρους άνδρες στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, καθώς το ατλαντικό δουλεμπόριο και η αναδυόμενη κουλτούρα του καταναλωτισμού δημιούργησαν μια τάση για μοντέρνα ντυμένους υπηρέτες. Ο δανδισμός προσέφερε στους μαύρους ανθρώπους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το ντύσιμο, τη χειρονομία, την ειρωνεία και το πνεύμα για να μετασχηματίσουν τις δεδομένες ταυτότητές τους και να φανταστούν νέους τρόπους ενσάρκωσης των πολιτικών και κοινωνικών δυνατοτήτων.

Dress Code του Met Gala

Το dress code για το Met Gala του 2025 δε θα αποκαλυφθεί πριν από τις αρχές του νέου έτους, αλλά η έκθεση παρέχει πλαίσιο κι ενδείξεις για το τι θα υπαγορεύσει το Ινστιτούτο Κοστουμιών ως κανόνες ένδυσης. Αν κρίνουμε από το περσινό κομφούζιο γύρω από το ντύσιμο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα φορέσουν φέτος οι παρευρισκόμενοι.

H Zendaya στο περσινό Met Gala Photo by Dia Dipasupil/Getty Images

Πότε θα πραγματοποιηθεί το Met Gala 2025

Η ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, η πιο φαντασμαγορική βραδιά μόδας για το 2025 (Met Gala), θα υποδεχθεί τους καλεσμένους της στις 5 Μαΐου, την πρώτη Δευτέρα του μήνα.

Η έκθεση «Superfine: Tailoring Black Style» θα φιλοξενηθεί στο μουσείο από τις 10 Μαΐου έως τις 26 Οκτωβρίου του 2025.