Τι είναι το Corpcore στιλ και πώς φοριέται;
© Instagram/ @antonelashehii, @chhetrisumiran, @aditeaa_sansanwal
Fashion

Τι είναι το Corpcore στιλ και πώς φοριέται;

Αυτό που διαφοροποιεί την τάση του Corpcore στιλ από το βαρετό μπίζνες ντύσιμο είναι μια σύγχρονη, παιχνιδιάρικη προσέγγιση

Corpcore στιλ: Ανάλυση της τάσης και παραδείγματα από looks για να την αντιγράψετε 

Η ασυγκράτητα σουρεαλιστική μόδα των τελευταίων -τουλάχιστον- χρόνων έχει οδηγήσει στη γιγάντωση της ανακουφιστικής τάσης του Normcore (επιστροφή στην απόλυτη απλότητα) η οποία με τη σειρά της γέννησε το Corpcore στιλ. Έναν νεολογισμό που δημιουργείται από τη σύνθεση δύο στοιχείων: του "corp" και του "core".

Η πρώτη συνθετική λέξη, "corp", αναφέρεται στο "corporate", δηλαδή στον επιχειρηματικό ή εταιρικό χώρο, που παραπέμπει σε “στολές γραφείου”, όπως κοστούμια, πουκάμισα, γραβάτες και άλλα παραδοσιακά στοιχεία μίας business ενδυμασίας. Αυτό δηλαδή που δοξάστηκε στα ‘80ς σαν ντύσιμο του yuppie. Οι στερεοτυπικοί γιάπις ήταν τα μοντέρνα νεαρά άτομα της μεσαίας τάξης με καλά αμειβόμενη εργασία και εμμονή με τα υλικά αγαθά και την οικονομική επιτυχία. Υπήρχε η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι “πουλούσαν την ψυχή τους στο διάβολο” για την καριέρα τους. Σήμερα, το μπίζνες ντύσιμο είναι ίσως λίγο πιο αθώο και οι corpo-καρχαρίες ξεχωρίζουν από άλλα χαρακτηριστικά.

Τι είναι το corpcore στιλ;

Η λέξη "core" χρησιμοποιείται συνήθως στη μόδα για να δηλώσει έναν συγκεκριμένο τύπο στιλ ή αισθητικής που επικεντρώνεται με εμμονή σε μια συγκεκριμένη κουλτούρα ή υποκουλτούρα, όπως π.χ. το cottagecore (αισθητικό και πολιτιστικό κίνημα που εξιδανικεύει την απλή, ρουστίκ ζωή στην ύπαιθρο, συχνά με στοιχεία από τη φύση, την κηπουρική, τη χειροτεχνία και τη ρομαντικοποίηση της παραδοσιακής αγροτικής διαβίωσης).

Αυτό που διαφοροποιεί την τάση του Corpcore στιλ από το βαρετό μπίζνες ντύσιμο είναι μια σύγχρονη, παιχνιδιάρικη προσέγγιση. Αντί να είναι απλώς μια αντιγραφή του business casual, το Corpcore παίρνει τα στοιχεία της εταιρικής ενδυμασίας – κοστούμια, πουκάμισα, γραβάτες – και τα επανερμηνεύει με δημιουργικούς, συχνά ειρωνικούς τρόπους.

Σε μια εποχή που η έννοια του γραφείου και του παραδοσιακού επαγγελματισμού αλλάζει ραγδαία το Corpcore θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία αναζήτηση ισορροπίας. Μετά το lockdown και την άνοδο της τηλεργασίας, γίνεται ένα στιλ που σε βγάζει “έξω” αλλά με την άνεση και το coolness του “μέσα”.  Από την άλλη πρόκειται και για μία αποδόμηση και αναπροσαρμογή των συμβόλων εξουσίας: ντύσου Δεσποινίς Διευθυντής. Ένα παιχνίδι με την ταυτότητα και τις προσδοκίες που συνδέονται με το επαγγελματικό περιβάλλον. Το χιούμορ είναι ένα καλό όπλο απέναντι στη συμβατικότητα, και μάλιστα γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό όταν παραμένει κομψό και μοντέρνο. Επιπλέον, το να ντύνεσαι πιο επίσημα ακόμα και αν εργάζεσαι από το σπίτι, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ψυχολογίας.

Το corpcore δημοκρατικοποιεί το κομψό στυλ, το κάνει πιο προσβάσιμο σε όλους καθώς δεν απαιτεί απαραίτητα ακριβά κομμάτια ή συγκεκριμένες περιστάσεις για να φορεθεί. Επιτρέπει να εκφράσεις την προσωπικότητά σου μέσα από την επιλογή των ρούχων σου, συνδυάζοντας στοιχεία από την επαγγελματική και την καθημερινή ζωή, αμφισβητώντας τις αυστηρές ενδυματολογικές απαιτήσεις του γραφείου.

Ακόμα και όσοι θεωρούν το Corpcore βαρετό και χωρίς προσωπικότητα, δεν μπορούν να αρνηθούν ότι βασικό ρόλο στη δημοφιλία του παίζει α ανάγκη για άνεση: Μετά από χρόνια που κυριαρχούσαν τα στενά ρούχα και τα ψηλά τακούνια, το corpcore προσφέρει μια ανάσα, μία πιο άνετη και λειτουργική επιλογή.

Πώς φοριέται το Corpcore;

* Σκέψου Γραφείο: Σακάκια, παντελόνια με πιέτες, γραβάτες, φορέματα σε στιλ που θυμίζουν τις στολές γραφείου – μικρό μαύρο ή γκρίζο φόρεμα – και καμπαρντίνες.

* Εντυπωσιακές σιλουέτες και ανατροπές: Τα κομμάτια του Corpcore συχνά έχουν υπερβολικές αναλογίες, είναι φαρδιά κοστούμια, oversized σακάκια και παντελόνια, δημιουργώντας μια πιο χαλαρή, αλλά ταυτόχρονα στιλάτη εικόνα. Η σιλουέτα είναι σημαντικό μέρος του παιχνιδιού αλλά πάντα με απλότητα και κομψότητα.

* Σχέση με το Normcore: Το Corpcore συνδέεται στενά με το Normcore, που αποθεώνει την καθημερινότητα και την απλότητα. Μόνο που το Corpcore προσθέτει μια δόση εταιρικής αισθητικής.

* Υφάσματα και Χρώματα: Τα χρώματα είναι συνήθως κλασικά – γκρι, navy, μαύρο, λευκό, ιβουάρ – ενώ προτιμώνται τα συνθετικά υφάσματα, όπως το πολυέστερ και το νάιλον, τα οποία είναι ανθεκτικά και εύκολα στο σιδέρωμα, αλλά και τα πιο ποιοτικά υφάσματα όπως το μαλλί και το κασμίρ.

* Γραμμές: Οι γραμμές είναι καθαρές και λιτές, με έμφαση στην άνεση και τη λειτουργικότητα. Σκέψου ίσια παντελόνια, ριχτά σακάκια, φαρδιά πουκάμισα και φούστες.

* Παιχνίδι με αξεσουάρ: Ένα σημαντικό στοιχείο του Corpcore είναι η ειρωνεία στη χρήση αξεσουάρ. Γυαλιά μυωπίας, ρολόγια, γραβάτες, μεγάλα σκουλαρίκια, τσάντες ώμου και μεγάλες tote, χαρτοφύλακες και καλοσχηματισμένα παπούτσια γραφείου αλλά και sneakers που φοριούνται με τρόπους που δεν περιορίζονται σε μια αυστηρή, "επιχειρηματική" διάθεση.

* Λογότυπα και στοιχεία εταιρικής ταυτότητας: Τα λογότυπα εταιριών, τα bar codes και άλλα στοιχεία εταιρικής ταυτότητας ενσωματώνονται στα ρούχα, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με την έννοια της εταιρικής κουλτούρας και πού την έχεις γραμμένη :-)

* Πουκάμισο - παντελόνι: Ένα απλό λευκό πουκάμισο με ένα ίσιο, μαύρο παντελόνι και ένα σακάκι σε έντονο χρώμα. Ένα πουκάμισο με ρίγες ή καρό μπορεί να προσθέσει μια πινελιά χρώματος αλλά συνδυασμένο με ουδέτερο σακάκι.

* Φόρεμα: Ένα μίνιμαλ φόρεμα σε γραμμή Α, συνδυασμένο με ένα σακάκι και sneakers.

* Κοστούμι: Σε ουδέτερη απόχρωση, συνδυασμένο με ένα απλό λευκό πουκάμισο. Πρόσθεσε ένα ζευγάρι loafers ή brogues για ένα πιο επίσημο look, ή sneakers για μια πιο χαλαρή εμφάνιση.

* Κοστούμι plus: Ένα κοστούμι από tweed ή βελούδο μπορεί να δώσει μια πιο ενδιαφέρουσα υφή. Προσοχή: πάντα πρέπει να είναι καλοραμμένο.

* Καμπαρντίνα: Σε όλα και πάνω από όλα τα παραπάνω, ταιριάζει και μία φαρδιά, άνετη, μπεζ καμπαρντίνα.

Corpcore με υπογραφή διάσημων οίκων 

Στους βασικούς σχεδιαστές περιλαμβάνονται οι Schiaparelli και Saint Laurent, οι οποίοι ηγούνται της τάσης στις συλλογές τους για το φθινόπωρο 2024.

Η Schiaparelli, με επικεφαλής τον Daniel Roseberry, παρουσιάζει καλοραμμένα κοστούμια με καινοτόμες ανατροπές, όπως η αντικατάσταση της γραβάτας με μακριές πλεξούδες.

Ο Saint Laurent υπό τον Anthony Vaccarello δίνοντας μια πιο σέξι και rock διάσταση, αναδεικνύει δομημένα κομμάτια, όπως oversized σακάκια με τολμηρούς ώμους, σε συνδυασμό με pencil φούστες και κομψές μεταξωτές μπλούζες που ξεπερνούν τα όρια της κλασικής ένδυσης γραφείου.

Ο οίκος Balenciaga έχει συχνά παρουσιάσει συλλογές που παίζουν με το Corpcore. Οversized κοστούμια με ιδιαίτερες γραμμές και παντελόνια με πιέτες.

Η Vetements, ένα άλλο πρωτοποριακό brand, έχει αναδείξει το Corpcore με σακάκια και γραβάτες που φοριούνται με τρόπο που σχεδόν ειρωνεύεται την εταιρική κουλτούρα.

Η Prada επίσης εξερευνά το Corpcore, συχνά με ρούχα που αναπαράγουν τυπικά εταιρικά στοιχεία αλλά τα προσαρμόζουν για την πασαρέλα με έντονες γραμμές, εκκεντρικά κοψίματα και υλικά.

Η φίρμα The Row, δηλαδή οι αδερφές Olsen, έχουν αναγνωριστεί για το μινιμαλιστικό και κομψό στιλ τους και τα κοστούμια τους με τις καθαρές γραμμές και τα υψηλής ποιότητας υφάσματα.

Η Gabriela Hearst συνδυάζει την αειφορία με την πολυτέλεια, δημιουργώντας κομμάτια που είναι τόσο κομψά όσο και βιώσιμα. Τα κοστούμια της, με τις oversized γραμμές και τα φυσικά υφάσματα, είναι μια μοντέρνα εκδοχή του corpcore.

Η Khaite είναι γνωστή για τα πουλόβερ και τα παντελόνια της, σε ουδέτερες αποχρώσεις και με καθαρές γραμμές.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice