Anarina Anar | Αγγελική Καραμανλάκη: Η Ελληνίδα που έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα χειροποίητα κοσμήματα της
Τα έργα της χαρακτηρίζονται από τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο συνδυάζει τα ζωηρά χρώματα με τις γήινες φόρμες
Anarina Anar: Τα εντυπωσιακά χειροποίητα κοσμήματα της Αγγελικής Καραμανλάκη
Η Αγγελική Καραμανλάκη γνωστή ως Anarina Anar, είναι η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τη δουλειά της στον πολυμερή πηλό. Μόλις άνοιξε το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα και μας καλωσορίζει στον πολύχρωμο και μοναδικό καλλιτεχνικό της κόσμο.
Η Αγγελική Καραμανλάκη ξεκίνησε να ασχολείται με τον πολυμερή πηλό το 2008. Πειραματίστηκε με διαφορετικά υλικά, τεχνικές και χρώματα και λίγα χρόνια μετά ανακάλυψε και δημιούργησε τη δική της προσωπική τεχνική, η οποία έγινε γνωστή και επαινέθηκε από τον διεθνή χώρο του πολυμερικού πηλού. Τα διεθνή polymer-clay περιοδικά αναφέρονται συχνά στη δουλειά της. Η τεχνική της ενισχύει το χρώμα των έργων της και δημιουργεί μια τρισδιάστατη αίσθηση βάθους στα κοσμήματά της.
Τα έργα της χαρακτηρίζονται από τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο συνδυάζει τα ζωηρά χρώματα με τις γήινες φόρμες.
Σκοπός της Anarina Anar - Αγγελικής Καραμανλάκη είναι τα κοσμήματά της, να μεταφέρουν όποιον τα φοράει στην παιδική του ηλικία, τότε που η ζωή είχε κάτι το παραμυθένιο
— Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τις χειροποίητες δημιουργίες;
Είμαι αυτοδίδακτη καλλιτέχνης. Στην αρχή αυτό μου δημιουργούσε ανασφάλεια αλλά πλέον αισθάνομαι με έναν τρόπο τυχερή γιατί κατάφερα να εξελίξω πραγματικά τον δικό μου προσωπικό τρόπο έκφρασης. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον πολυμερή πηλό άνοιξε ένας καινούργιος κόσμος μπροστά μου γεμάτος απεριόριστες δυνατότητες.
Αγαπάω τη φύση και τη θάλασσα και έχω επιλέξει να ζω λίγο έξω από την Αθήνα και μακριά από την φασαρία της πόλης. Το εργαστήρι όπου δουλεύω βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και αυτό με ηρεμεί και με βοηθάει να συγκεντρώνομαι στη δουλειά μου. Σπούδαζα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο, αλλά ποτέ δεν τα τελείωσα. Ήταν μία επιστήμη εντελώς ξένη προς την ιδιοσυγκρασία μου.
Από πολύ μικρή μου άρεσαν οι χειροτεχνίες. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και το ότι η μητέρα μου και η γιαγιά μου πάντα κάτι έφτιαχναν. Ασχολούμουν με το κέντημα και το πλέξιμο μέχρι που ανακάλυψα τον πολυμερή πηλό, ο οποίος και μονοπώλησε το ενδιαφέρον μου.
— Ποιες είναι οι σκέψεις σου όταν δημιουργείς;
Σκοπός μου είναι τα κοσμήματά μου, να μεταφέρουν όποιον τα φοράει στην παιδική του ηλικία, τότε που η ζωή είχε κάτι το παραμυθένιο. Αυτό που κυριαρχεί μέσα μου την ώρα που φτιάχνω κάτι, είναι η αίσθηση του χρώματος. Τα σχήματα και οι οργανικές φόρμες έχουν τη σημασία τους, αλλά όλα ξεκινούν από το χρώμα.
— Γιατί επέλεξες τον πολυμερή πηλό;
Είναι ένα υλικό με απεριόριστες δυνατότητες. Κάποιος είχε πει ότι η τέχνη του πολυμερούς πηλού, είναι η τέχνη του Θεού. Ένα υλικό που ενθαρρύνει την καλλιτεχνική έκφραση.
— Τι σε εμπνέει στην καθημερινότητα σου;
Με εμπνέει να πειραματίζομαι με διαφορετικές τεχνικές και υλικά και να αφήνω χώρο για mixed media πειραματισμούς. Πάντα έχοντας ως βάση τον πολυμερή πηλό. Επίσης με εμπνέει να παρατηρώ την τέχνη της κεραμικής. Είναι μία τέχνη που πάντα θαύμαζα και με ενδιέφερε.
— Πες μας για τον τρόπο που δουλεύεις; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς στην τέχνη σου;
Δε σχεδιάζω τα κοσμήματά μου από πριν. Όταν ξεκινώ να δημιουργώ κάτι απλά χάνομαι στον πηλό και στα χρώματα. Όλα προκύπτουν οργανικά. Είναι ένα είδος αυτοσχεδιασμού.
— Τι θα συμβούλευες έναν νέο καλλιτέχνη σήμερα;
Να δημιουργεί ελεύθερα χωρίς να σκέφτεται και να νοιάζεται για την γνώμη των άλλων.
→ www.anarinaanar.com / Instagram.com AnarinaAnar / Facebook.com AnarinaAnar