H Γιόγκα της Αφοβίας

Η Bιβή Λέτσου μας μιλάει για την Abhaya Yoga και τις ευεργετικές της ιδιότητες

62222-137653.jpg
A.V. Team |

Η Βιβή Λέτσου, οδηγούμενη από το όραμα για ένα όμορφο κόσμο, μοιράζεται την Abhaya Yoga, ένα δυνατό μονοπάτι πρακτικής και έμπρακτης δράσης με όσους είναι έτοιμοι. Μετά από 22 χρόνια επιβίωσης στον κυκεώνα των κινηματογραφικών παραγωγών στην Καλιφόρνια, θέλησε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να μοιραστεί τη δύναμη της προσωπικής της εξερεύνησης μέσα από τη Γιόγκα, Πιλάτες, τον διαλογισμό και τον ακτιβισμό. Aπό το 2004 συν-δημιούργησε με τον αγαπημένο της σύζυγο Eraj, το NYSY Υoga/Pilates Studios, και το Avocado Vegetarian Café, δύο φωτεινά κέντρα στην καρδιά της Αθήνας.

Aυτό τον καιρό όλοι περιμένουμε λύσεις. Η Ελλάδα περιμένει μια λύση για την κρίση, ο πλανήτης περιμένει μια λύση οικολογική και πολιτική, ο καθένας μας περιμένει μια λύση που θα του λύσει τα προβλήματα. Και πάει λέγοντας ενώ εμείς πηγαίνουμε διαρκώς γυρεύοντας αφού οι λύσεις που μπορεί να βρεθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν είναι ποτέ ικανοποιητικές. Ίσως για το λόγο αυτό να πρότειναν οι φιλόσοφοι της κάθε εποχής να γυρίσουμε το λυχνάρι προς τα μέσα. Η Γιόγκα πρεσβεύει ότι ως άνθρωποι έχουμε μέσα μας την πληρότητα και την απευθείας σύνδεση με τη δύναμη και την ενέργεια που στηρίζουν όλη μας την ύπαρξη.

Αυτό σε πρακτική άποψη εφαρμόζεται πολύ απλά: Ο κάθε ένας από εμάς αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και υγιές σύστημα και για το λόγο αυτό παίρνουμε πλήρη ευθύνη για όλα όσα αφορούν το σύστημα μας. Προσέχουμε κατ’ αρχάς τι μπαίνει μέσα μας και κινεί το σύστημα μας. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή μας, σε ότι τρώμε και πίνουμε. Όλοι ξέρουμε λίγο-πολύ για τις τροφές που ευεργετούν εμάς και όλον τον πλανήτη (τρώμε φρέσκα, εποχιακά, τοπικά, και οσο πιο καθαρά προϊόντα γίνεται.) Ξέρουμε τι να πίνουμε, τι είναι πραγματικά αναγκαίο και ωφέλιμο και τι αντιθέτως μας ευχαριστεί στιγμιαία ενώ το πληρώνουμε αμέσως μετά. Το κάτα πόσο συγχρονιζόμαστε με αυτή την ενδότερη γνώση εξαρτάται από τις εξαρτήσεις μας και τη δύναμη της συνήθειας.

Και επειδή η δύναμη της συνήθειας είναι τεράστια και πολλάκις μας ωθεί αντίθετα σε ότι μας κάνει καλό, ευτυχώς υπάρχουν πρακτικές σαν τη Γιόγκα που δημιουργούν ένα καινούργιο ρεύμα ενέργειας και ώθησης στη ζωή μας που μπορεί να γίνει αρκετά δυνατό ωστε να σπάσει τη δύναμη από τις αρνητικές μας συνήθειες.

Η Γιόγκα σαν πρακτική σωματικών και αναπνευστικών ασκήσεων έρχεται για να δώσει μια ώθηση καινούργιας ενέργειας. Με προσεγμένες τεχνικές, δυναμική κίνηση, και μια εστιασμένη προσοχή σε αυτό που κάνουμε η εξάσκηση στη Γιόγκα μπορεί να ξυπνήσει το ληθαργικό μας σύστημα και να εγείρει, ή να φρεσκάρει τον σκουριασμένο η κολλημένο μας νου. Σε μια τέτοια κατάσταση ευεξίας η ελεύθερη και άνετη ροή της πραγματικότητας γίνεται εμφανής μπροστά στα μάτια μας και αισθανόμαστε αρκετή δύναμη και ενέργεια για να πράξουμε με τον κατάλληλο τρόπο άφοβα και αισιόδοξα. Και μιλώντας για αφοβία, ας παραθέσουμε ότι υπάρχει ένα σύγχρονο σύστημα Γιόγκα που ονομάζεται Abhaya Yoga εμπνευσμένο από την κλασική Ινδική μούντρα (χειρονομία η θέση δακτύλων) που σημαίνει ΟΧΙ Φόβος!

Η Abhaya Yoga πρεσβεύει ότι όλοι έχουμε τη δύναμη και την εσωτερική ελευθερία που χρειαζόμαστε για να σταθούμε γερά στα πόδια μας και να αντιμετωπίσουμε όλες τις ευκαιρίες αλλά και τις αντιξοότητες που μας φέρνει η ζωή μας. Μια τέτοια προσέγγιση ζωής είναι πιο απελευθερωτική και μας φέρνει στα πρόθυρα μιας καινούργια ζωής, αν το θέλουμε και αν είμαστε έτοιμοι.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής σε μια τάξη Αbhaya Yoga ένας παρατηρητής θα έλεγε ότι ίσως απλώς κάνουμε μια πολύ δυναμική γυμναστική, αλλά στην ουσία κάνουμε ένα ταξίδι που ενδυναμώνει και ανοίγει το σώμα από την μια, ενώ από την άλλη λειτουργεί ως καθρέφτης που μας δείχνει τα θετικά του χαρακτήρα μας και της προσπάθειας που κάνουμε. Φανταστείτε να ήμασταν όλοι εκπαιδευμένοι στο να βλέπουμε ο ένας τα χαρίσματα και τα θετικά σημεία του άλλου. Λίγο λίγο όλοι μας θα γινόμασταν ολοένα και καλύτεροι άνθρωποι προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο το υψηλότερο δυναμικό μας. Έτσι λειτουργεί η Abhaya Yoga. Ενθαρρύνει τον κάθε ασκούμενο να εμβαθύνει στην πρακτική με τον δικό του τρόπο και να ανακαλύψει την πηγή της δύναμης, της αυθεντικότητας, και της καλοσύνης που υπάρχει μέσα του, με άλλα λόγια την πηγή του θάρρους και της Αφοβίας.

Εδραιωμένοι σε μια θέση αυτοπεποίθησης και εσωτερικού θάρρους και αβοφίας, οι λύσεις για τα διλήμματα της ζωής έρχονται με έναν τρόπο φυσικό και αβίαστο.

Όταν είμαστε έτοιμοι για μια ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, η ζωή μας ΑΛΛΑΖΕΙ ΘΕΤΙΚΑ.

Έξτρα πληροφορίες

Δοκιμάστε να κάνετε μια ταξη πρακτικής Αbhaya Yoga στο NYSY Studios, στο Σύνταγμα!

Τι συμβαίνει σε μια τάξη Abhaya Yoga; Κινούμαστε με δυνατή ενέργεια και επίγνωση μέσα από μια δυναμική σειρά στάσεων, asanas, ακολουθώντας ξεκάθαρες Αρχές Ευθυγράμμισης, την αναπνοή μας, και την βαθιά εσωτερική μας επιθυμία, ή —Iccha —! Εσωτερικά αυτή η ευθυγράμμιση σώματος, αναπνοής, και συγκέντρωσης είναι θεραπευτική: όλα τα επίπεδα της ύπαρξης μας εναρμονίζονται. Αισθανόμαστε δυνατοί, υγιείς, και πιο ισορροπημένοι. Εξωτερικά, ζούμε μια πραγματικά μεταμορφωτική εμπειρία.

Βασική Φιλοσοφία της Abhaya Yoga

Abhaya Yoga είναι ένα μονοπάτι μέσα από το οποίο ξανά-ανακαλύπτουμε την εσωτερική μας δύναμη και καλοσύνη. Ξαναβρίσκουμε το ανεξάντλητο δυναμικό ενέργειας και υγιείας μεσα μας ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε την ζωή μας στο μάξιμουμ. Ευθυγραμιζόμαστε με την υψιστη δύναμη μέσα μας, και έτσι ανοίγει ένα καθαρό μονοπάτι δράσης στη ζωή μας. Ζούμε βάσει τα πιο υψηλά ιδανικά θάρους, ανθρώπινης αξίας, και ηθικής και έτσι βαδίζουμε γενναία και άφοβα στη ζωή μας—εμπνευσμένοι από το ενδιαφέρον και την συμπόνια για όλα τα όντα. Δημιουργούμε και βιώνουμε ένα πιο εναρμονισμένο κόσμο!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice