Τα παιδιά του φωτός

Η διάσημη φωτογράφος Calliope φωτογραφίζει την υπέροχη νέα ελληνική γενιά

Μπαίνω στο νούμερο 9 της Ηροδότου, μέσα σε ένα μικρό μαγαζί που πουλάει έθνικ ρούχα.

Η φωτογράφος Καλλιόπη Καρβούνη, η Calliope όπως είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, με περιμένει. Φοράει ένα υπέροχο καφτάνι, τα μαλλιά τραβηγμένα πίσω και με το κοραλλί χαμόγελο με υποδέχεται στην πόρτα. Είναι φίλη απ’ τα παλιά. Τότε που ζούσαμε για να δημιουργήσουμε και δημιουργούσαμε για να ζήσουμε. Τώρα, χρόνια μετά, τη συναντώ για να μου μιλήσει για το καινούργιο της βιβλίο.

Μπαίνουμε μέσα, η μυρωδιά του λιβανιού είναι διάχυτη στο χώρο. «Λιβάνισες;» τη ρωτάω. «Κάθε μέρα λιβανίζω. Να φεύγει το κακό». Καθόμαστε στον μικροσκοπικό καναπέ, μιλάμε για παλιούς μας φίλους, ζώντες και τεθνεώτες, και όταν πια έχουμε φάει όλα τα υπέροχα κρακεράκια και έχουμε πιει από ένα ποτήρι κόκκινο γλυκό κρασί, αρχίζει να μου μιλάει με ενθουσιασμό για τη δουλειά της.


"Αυτό το βιβλίο έχει φωτογραφίες νέων Ελλήνων και Ελληνίδων. Άλλοι είναι παιδιά γνωστών οικογενειών, όπως στο εξώφυλλο που είναι η Μαριάννα Γουλανδρή, άλλοι είναι άγνωστοι. Το βιβλίο λέγεται «Children of the light», Παιδιά του φωτός, και τα κείμενα είναι στα αγγλικά γιατί το έχω κάνει με τον SKIRA που είναι ένας διεθνής εκδοτικός οίκος. Έτσι θα πάει σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία του κόσμου, Αμερική και Ευρώπη.

image

Doukissa Nomikou


image

Angelina


Aris

Aris


Τα Παιδιά του φωτός είναι οι νέοι Έλληνες, τα ελληνικά νιάτα, το μέλλον μας και η ελπίδα μας για το αύριο. Όλη μου την ελπίδα τη βάζω σε αυτά τα νέα παιδιά. Είναι γεμάτα φως και ομορφιά και εγώ ιδανικοποιώ την Ελλάδα όπως την βλέπω μέσα μου.


 Nicholas, Angelina

Nicholas, Angelina


Angela, Vassiliki

Angela, Vassiliki


Zoe

Zoe


Georgia

Georgia


Η έρευνα και οι φωτογραφήσεις κράτησαν δυόμισι χρόνια. Φίλοι, γνωστοί, άνθρωποι που συναντούσα στο δρόμο, σε χωριά που πήγαινα για διακοπές, τα νιάτα της πατρίδας μας φωτογραφήθηκαν τα περισσότερα σε εξωτερικούς χώρους, στην Αθήνα, στην Κρήτη, σε νησιά του Αιγαίου. Όμως δεν είναι still life, έχουν μια σκηνοθεσία, υπάρχει επιμέλεια στα ρούχα, στα μαλλιά, στο μακιγιάζ και φυσικά στο θέμα. Έβλεπα κάποιον που μου άρεσε το πρόσωπό του και του έλεγα «Θα έρθεις αύριο εκεί». Έπαιρνα τα ρούχα και ό,τι άλλο χρειαζόταν και πηγαίναμε στο μέρος που ήθελα. Ή τους έπαιρνα μαζί μου στα νησιά, στα μέρη που είχα διαλέξει. Ήταν μια ανταλλαγή. Εγώ τους έδωσα μια φωτογραφία που θα μείνει μέσω του βιβλίου στην αιωνιότητα και τα παιδιά μού έδωσαν τα νιάτα τους.


Amalia Kostopoulou

Amalia Kostopoulou


image

Vassiliki, Elisavet


image

Charalambos, Erietta, Konstantinos


Erietta, Charalambos

Erietta, Charalambos


Natalia

Natalia


Πιστεύω στα νιάτα. Επειδή τις μεγαλύτερες ηλικίες τις βλέπω καμένες πιστεύω πως μόνο αυτά θα αλλάξουν πραγματικά την Ελλάδα. Αυτά θα φέρουν το φως και την καινούργια εποχή. Μέχρι τώρα δεν τα πήγαμε και πολύ καλά. Πρώτα απ΄ όλα σαν λαός δεν είμαστε ενωμένοι και η διχόνοια έχει καταστρέψει πολλά. Ελπίζω αυτά τα νέα παιδιά να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι ενωμένος, να αγαπάς την χώρα σου, να αγαπάς τους συνανθρώπους σου.


Athena, Alexandra

Athena, Alexandra


image

Filippos


image

Anna, Spyros


Υπάρχει μεγάλο ταξικό πρόβλημα, οι σχέσεις έχουν διαλυθεί, τα οικονομικά δεν αφήνουν περιθώρια για δημιουργικά πράγματα, πολλές έννοιες έχουν μπερδευτεί, λες αγαπάω την πατρίδα μου και σου απαντάνε ότι είσαι εθνικιστής. Όλα αυτά οι νέοι πρέπει να τα δουν με άλλο μάτι.


Pavlina, Georgios, Dana

Pavlina, Georgios, Dana


image

Despina, Amalia


image

Nefeli


image

Anastasia


Η Αθηνά Τσολάκη, η αδελφή μου, είχε την ιδέα να βάλουμε στο βιβλίο και αποσπάσματα από την "Οδύσσεια" του Ομήρου στα Αγγλικά. Διάλεξε αυτά που ταιριάζουν με τις φωτογραφίες και έτσι έχουμε ένα κείμενο που γράφτηκε χιλιάδες χρόνια πριν και δίπλα τον σημερινό Οδυσσέα, την σημερινή Πηνελόπη. Η μετάφραση είναι του Ennis Rees. Έτσι με αυτόν τον συνδυασμό ένας ξένος που θα αγοράσει το βιβλίο έχει τις εικόνες μιας σύγχρονης Ελλάδας και το κείμενο ενός πανάρχαιου πολιτισμού.


Amalia, Chryssa

Marianna


image

Amalia


Chryssa

Chryssa


image

Serafeim


image

Nefelis


Κοίτα ομορφιές! Κοίτα φατσόνια! Αυτό εδώ το πρόσωπο δεν είναι σαν νεράιδα; Και δίπλα αυτό το αγόρι είναι πραγματικός βοσκός στην Κρήτη. Αυτή την βρήκα στο δρόμο στο Ίλιον, αυτήν στις Σπέτσες, αυτή είναι κόρη του Τσαούσογλου, αυτό το αγόρι είναι από τον Πειραιά.


image

Konstantinos


Laoura

Laoura


Eleni

Eleni


Όλα αυτά τα παιδιά τα έζησα από κοντά και είδα ότι έχουν μια αγνότητα, μια αθωότητα και πιστεύουν ακόμα στη ζωή, πράγματα που εμείς έχουμε χάσει και έχουμε ξεχάσει. Δεν έχουν φθαρεί, δεν έχουν απογοητευτεί ακόμα και το βασικότερο ελπίζουν ακόμα σε έναν καινούργιο κόσμο.


Angelos

Angelos


Myrto

Myrto


image

Eugenia


Antonios

Antonios


Zoe, Dimitrios

Zoe, Dimitrios


Επίσης είναι όμορφη γενιά. Τέτοια ομορφιά, τέτοιο κάλλος, δεν μπορεί να μην δημιουργήσει ωραία πράγματα. Θέλω όλος ο κόσμος να δει πως είναι οι νέοι Έλληνες γιατί με την παγκοσμιοποίηση έχουμε ξεχάσει πολλά, κοιτάμε έξω συνέχεια, δεν γυρίζουμε το βλέμμα να δούμε τον δικό μας τόπο, τα δικά μας παιδιά. Όμως εμείς που ζήσαμε στο εξωτερικό, έχουμε κλείσει στην καρδιά μας μια Ελλάδα έξυπνη, δυνατή, όμορφη, φωτεινή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά μου από αυτό το βιβλίο. Πως όταν εγώ θα έχω φύγει πια, αυτές οι φωτογραφίες θα δείχνουν την Ελλάδα που αγάπησα..."


image 

Lydia, Charalambos


image

Konstantinos


Anastasia, Theodoros

Anastasia, Theodoros


Μιλάμε για τα μελλοντικά της σχέδια, θέλει να κάνει μια ταινία, ακόμα δεν έχει βρει το θέμα, θα είναι πάντως κάτι ελληνικό. Παράλληλα με την φωτογραφία κρατάει και το μαγαζί με τα ρούχα, η μόδα είναι η δεύτερη μεγάλη της αγάπη. Τα υπέροχα καφτάνια, τις άνετες πουκαμίσες, τα πολύχρωμα γιλέκα και τα εντυπωσιακά κοσμήματα τα φτιάχνει μόνη της. Μιλάμε και για πολιτικά, πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση ισοπέδωσε τα πάντα, πρέπει να ξαναβρούμε την ελληνική ταυτότητα, την παιδεία, την ευγένεια, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Με συνοδεύει στην πόρτα, έξω στην Ηροδότου περνάει ένα πανέμορφο κορίτσι."Θεά!" γυρίζω και της λέω. "Children of the Light!" μου απαντά και το κοραλλί της χαμόγελο αστράφτει στον ήλιο...


Spyros, Marianna

Spyros, Marianna


 image

Marianna Goulandrisimage

Info: Οι φωτογραφίες του βιβλίου Children of the Light παρουσιάστηκαν τον περασμένο Απρίλιο στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ιταλικές εκδόσεις Skira (www.skira.net)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice