Όταν ο Chris συνάντησε την Debbie

«Chris Stein/Αρνητικό» - Μια αποκαλυπτική ματιά στους θρυλικούς Blondie

62222-137653.jpg
A.V. Team |

Ο χρόνος, το μέρος, τα αστέρια και οι πλανήτες που ευθυγραμμίστηκαν για να δώσουν ζωή στους Blondie και όλα τα δροσερά πλάσματα που κατοικούν στον κόσμο τους, έχουν «αιχμαλωτιστεί» στενά και ασυναγώνιστα στην περίφημη φωτογραφία του Chris Stein, κιθαρίστα/στιχουργού και συνιδρυτή των Blondie. Με αφορμή την 40η επέτειο του συγκροτήματος, το βιβλίο «Chris Stein/Αρνητικό: Εγώ, οι Blondie και η Έλευση του Πανκ» προσφέρει μια αποκαλυπτική ματιά σε ένα από τα πιο πρωτοποριακά συγκροτήματα της εποχής μας και την πανκ σκηνή στην οποία πρωτοστάτησαν. Από τις πρώτες μέρες των Blondie μέχρι τις παγκόσμιες περιοδείες τους, τις sold-out παραστάσεις τους και τους θρυλικούς μουσικούς ομολόγους τους, όλα παρουσιάζονται από την προσωπική ματιά του Chris Stein.

image

To 1968, ένας μαθητής της Σχολής Εικαστικών Τεχνών εν ονόματι Chris Stein άρχισε να φωτογραφίζει την πρώιμη κεντρική ροκ σκηνή της Νέας Υόρκης, της οποίας ήταν μέλος. Το 1973 γνώρισε και άρχισε να συνεργάζεται με την Deborah Harry και μαζί ίδρυσαν το συγκρότημα Blondie, το οποίο τελικά εντάχθηκε στο Rock ‘N’ Roll Hall of Fame το 2006 και πούλησε πάνω από 40 εκατ. άλμπουμ παγκοσμίως. Η μοναδική τους μίξη από πανκ,dance και χιπ χοπ γέννησε ένα εντελώς νέο ήχο που βοήθησε να γεννήσει το new wave.

image

Οι φωτογραφίες του Chris Stein καθιέρωσαν την Deborah Harry ως σύμβολο μόδας και μουσικής. Από το 1972 ως τα μέσα των ‘80s, οι φωτογραφίες του Stein παρέχουν μια συναρπαστική εικόνα της περιόδου πριν και μετά τη μεγάλη άνοδο των Blondie, καθώς και το ευρύτερο ιστορικό και παγκόσμιο πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκαν κι άλλες new wave μπάντες.

image

Ο Stein φωτογραφίζει διαρκείς και εφήμερες σκηνές και ανθρώπους όπως το Mudd Clubb, το CBGBs, το Andy Warhol's Factory, πάρτι στην πισίνα τις πρωινές ώρες στο πλέον «νεκρό» Beverly Hills Hotel, το East Village που «ξεμύτιζε» και το Bowery κολαστήριό τους, καθώς και πως έδειχναν η Ευρώπη, η Ρωσία και άλλα μέρη στον κόσμο εκείνη την εποχή. Το «Chris Stein/Αρνητικό» είναι γεμάτο με διάσημα είδωλα όπως ο David Bowie, οι Ramones, ο Iggy Pop,οι Sex Pistols, αλλά και συγκροτήματα όπως οι Voidoids, οι New York Dolls και οι Avengers που είναι απόλυτα διασκεδαστικό να ξανα-ανακαλύψει η νέα γενιά μουσικόφιλων. Ο Stein κατάφερνε επίσης να αιχμαλωτίσει πολλά από τα πρώτα γυναικεία συγκροτήματα: Stillettos, Siouxsie και Banshees, The Slits, Cherie Curie, Tom Tom Club, και φυσικά την μοναδική Joan Jett. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης συναρπαστικούς χαρακτήρες των ‘80s όπως τον Richard Hell, τον Stephen Sprouse, την Anya Phillips, τον Basquiat, τους Divine, και άλλους.

Το «Chris Stein/Αρνητικό» περιλαμβάνει διάσημες φωτογραφίες των ειδώλων αλλά και πολλές σπάνιες αδημοσίευτες φωτογραφίες από τις πρώτες πρόβες, προσωπικές στιγμές στο tour και τις αγαπημένες του Stein.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Info: Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Rizzoli. Περισσότερα στο www.rizzoliusa.com.


Φωτό: © Chris Stein, Chris Stein/Negative, Rizzoli New York, 2014.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice