«Σιδηρά» από το πρώτο καρέ

Της πάει και αυτός ο ρόλος.  Η Μέριλ Στριπ έβγαλε τα Prada για να φορέσει το συντηρητικό και σκληρό ταγιέρ της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών ‘Pathe UK’ έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη επίσημη φωτογραφία της Μέριλ Στριπ ως «Σιδηρά Κυρία», ικανοποιώντας έστω και με μικρές δόσεις την περιέργεια των θαυμαστών της βραβευμένης με δύο Όσκαρ Αμερικανίδας ηθοποιού. 

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στο Λονδίνο στις 31 Ιανουαρίου. Το σενάριο υπογράφει η Άμπι Μόργκαν (Sex Traffic) και η σκηνοθεσία είναι της Φιλίντα Λόιντ, γνωστή από την κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ «Μάμα Μία»

Η ταινία είναι βιογραφική, ακολουθεί την πολιτική ανέλιξη της Βαρόνης Θάτσερ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Το σενάριο εστιάζει στο πώς η κόρη του μπακάλη κατάφερε να επιβιώσει και να ηγηθεί στον ανδροκρατούμενο κόσμο των Συντηρητικών και τελικά να τους οδηγήσει στην εξουσία. 

«Είναι μια συναρπαστική πρόκληση η ενσάρκωση της ζωής αυτής της αξιοθαύμαστης γυναίκας», δήλωσε η Μέριλ Στριπ κατά την παρουσίαση της φωτογραφίας και πρόσθεσε, «προσπαθώ να προσεγγίσω το ρόλο με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια ζέση και με απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια. Δηλαδή όπως ακριβώς αντιμετώπιζε τα πάντα η Μάργκαρετ Θάτσερ. Απλά ελπίζω να πλησιάσω τις αντοχές αυτής της γυναίκας». 

Προσωποποίηση του νεοφιλελευθερισμού παρέμεινε στην ηγεσία της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990. Έχει συνδέσει το όνομά της με τις πλέον σκληρές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από τις βασικές προτεραιότητές ήταν η μείωση του πληθωρισμού και η αποδυνάμωση των συνδικάτων. 

Ο πόλεμος των 74 ημερών στα νησιά Φόκλαντς και η νίκη των Βρετανών επί του δικτάτορα της Αργεντινής ενδυνάμωσε το προφίλ της  «Σιδηράς Κυρίας» και της έδωσε άλλη μια εκλογική επικράτηση επί των Εργατικών. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice