17 σημαντικές εφευρέσεις που έγιναν από γυναίκες
Από τη Monopoly μέχρι το ψυγείο σου, το μυαλό που κατέβασε την ιδέα ήταν γένους θηλυκού
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος κρύβεται πίσω από την ιδέα ακόμα και των πιο απλών πραγμάτων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως μια χάρτινη σακούλα; Πόσους από τους εφευρέτες που διευκόλυναν τις ζωές μας τυχαίνει να έχετε ακουστά και πόσοι από αυτούς είναι γένους θηλυκού; Σήμερα φαίνεται αυτονόητο ότι οι γυναίκες είναι ικανές όσο και οι άντρες για σημαντικές ανακαλύψεις ή εφευρέσεις − αν και εξακολουθούν να χρειάζεται να δουλέψουν πιο σκληρά από τους άντρες για να αποδείξουν τα αυτονόητα. Παρακάτω θα δείτε μερικές σημαντικές εφευρέσεις που πέρασαν στην ιστορία και διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε και οι οποίες δημιουργήθηκαν από γυναίκες. Κάποιες από τις εφευρέτριες στάθηκαν τυχερές λόγω εποχής και αναγνωρίστηκαν ή κατάφεραν να βγάλουν πολλά χρήματα από τις δημιουργίες τους. Άλλες πάλι έμπλεξαν σε δικαστικούς αγώνες διεκδικώντας τα εύσημα για ιδέες που τους έκλεψαν και αναγνωρίστηκαν πολύ αργά ή και μετά θάνατον. Όλες όμως ήταν πανέξυπνες, επίμονες, πρωτοπόροι και κέρδισαν επάξια μια θέση στην ιστορία. Θαυμάστε τις...
1. Καλοριφέρ αυτοκινήτου
Το πρώτο καλοριφέρ αυτοκινήτου δημιουργήθηκε με τρόπο που διοχέτευε απευθείας τον ζεστό αέρα πάνω από τη μηχανή στα πόδια των αριστοκρατών οδηγών του 19ου αι. Αυτό το ωραίο πραγματάκι που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε για να μας ζεσταίνει στο αυτοκίνητο ήταν ιδέα της Margaret A. Wilcox, η οποία το εφηύρε το 1893! Η Margaret A. Wilcox ήταν μηχανολόγος μηχανικός και συνήθιζε να πειραματίζεται στο εργαστήριό της με διάφορα. Η ίδια δημιούργησε και μια μηχανή που έπλενε πιάτα και ρούχα.
2. Monopoly
Το διάσημο επιτραπέζιο που έχει κάθε σπίτι σχεδιάστηκε από την Elizabeth Magie το 1904 και ονομαζόταν «The Landlord’s Game». Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να εκθέσει τις αδικίες του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού. Ο Charles Darrow έκλεψε ωστόσο την ιδέα και τα σχέδια της Ελίζαμπεθ και τα πούλησε στους Parker Brothers 30 χρόνια μετά. Οι Αδελφοί Πάρκερ θέλοντας να διορθώσουν την αδικία, αργότερα πλήρωσαν την Ελίζαμπεθ $500 για το παιχνίδι. Ναι, εκείνο που έχει μεταφραστεί σε 37 γλώσσες και πωλείται σε 103 χώρες παγκοσμίως...
3. Έξοδος κινδύνου
Η έξοδος έκτακτης ανάγκης είναι ένα αντιπυρικό σύστημα που είναι πλέον υποχρεωτικό σαν μέτρο ασφαλείας σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό κτίριο. Η έξοδος κινδύνου, και συγκεκριμένα η εξωτερική σκάλα έκτακτης ανάγκης, εφευρέθηκε το 1887 από την Anna Connelly, η οποία διέμενε στη Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια.
4. Η σωστική λέμβος
Κάθε άνθρωπος που έχει γλιτώσει τον πνιγμό χάρη σε μια σωστική λέμβο, οφείλει τη ζωή του στη Maria Beasely, η οποία την εφηύρε το 1882. Λέγεται ότι κάποια στιγμή το 1882, η Maria Beasely κοίταξε τη θάλασσα από το παράθυρο του δωματίου της και είπε: «Θα έπρεπε να σταματήσουν να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι σε θαλάσσιες μετακινήσεις». Η Maria Beasely ήταν ήδη γνωστή επιστήμονας στην εποχή της, αλλά η συγκεκριμένη εφεύρεση την έκανε ακόμα πιο γνωστή και φυσικά πλούσια. Η ίδια εφηύρε επίσης μια μηχανή που φτιάχνει βαρέλια.
5. Οικιακή θέρμανση από ηλιακή ενέργεια
Η Dr. Maria Telkes το 1947 εφηύρε το πρώτο σύστημα οικιακής θέρμανσης με ηλιακή ενέργεια. Για την επίτευξη αυτού του project, η Maria Telkes συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα Eleanor Raymond και δούλεψε σκληρά για να χτίσει το πρώτο σύστημα ηλιακής ενέργειας στο δικό της σπίτι. Η Dr Telkes ήταν και ψυχιάτρος, εκτός από εφευρέτρια.
6. Η φαρμακευτική σύριγγα
Σήμερα θεωρούμε αυτονόητη τη χρήση της ιατρικής σύριγγας. Χρησιμοποιείται ευρέως σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και κέντρα ερευνών. Κάποτε όμως η σύριγγα που μπορούσε να λειτουργήσει χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι δεν ήταν παρά μια ιδέα στο μυαλό της Letitia Geer, η οποία την έκανε πραγματικότητα το 1899.
7. Το ηλεκτρικό ψυγείο
Η Florence Parpart ήταν η εφευρέτης του μοντέρνου ηλεκτρικού ψυγείου το 1914. Κατά τη διάρκεια του 1900, η Florence Parpart δούλεψε σε πολλά project και μάλιστα κατοχύρωσε την πατέντα για μια βελτιωμένη μηχανή οδοκαθαρισμού. Τελικά, η μεγαλύτερή της εφεύρεση αποδείχτηκε πως ήταν το ηλεκτρικό ψυγείο το οποίο πούλησε σε αμερικανικές εταιρείες σε υψηλές τιμές.
8. Παγωτομηχανή
Ξέρατε ότι η παγωτομηχανή είναι εφεύρεση 173 ετών; Η Nancy Johnson εφηύρε την παγωτομηχανή το 1843. Το σχέδιο της μηχανής ήταν αρκετά απλό, αλλά το χρησιμοποίησε για να φτιάξει παγωτό στο σπίτι. Αργότερα, άρχισε να πουλάει τις ιδέες της σε μεγάλες εταιρείες, ενώ το σχέδιο της παγωτομηχανής της χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.
9. Αλγόριθμος υπολογιστή
Η Ada Lovelace ήταν κόρη του Λόρδου Βύρωνα. Ο πατέρας της ήταν που της πρόσφερε αρκετό χώρο και υποστήριξη για να γίνει επιστήμονας. Η Ada ήταν εξπέρ στα μαθηματικά και τον προγραμματισμό υπολογιστών. Δούλεψε με τον Charles Babbage στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε ένα τεχνικό project («analytic engine»). Οι μακροχρόνιες προσπάθειές της αποτέλεσαν το κλειδί για την εφεύρεση του πρώτου υπολογιστή από τον Alan Turing γύρω στο 1940.
10. Τεχνολογία τηλεπικοινωνιών
Η θεωρητική φυσικός Dr Shirley Jackson ήταν μαύρη. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο MIT το 1973 και είναι η γυναίκα που δημιούργησε το concept της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών. Όταν εργαζόταν στο Bell Laboratories, πραγματοποίησε πολλά πειράματα που την οδήγησαν να εφεύρει τις φορητές συσκευές φαξ, τα touch tone τηλέφωνα, τις ηλιακές κυψέλες, τις οπτικές ίνες, την αναγνώριση κλήσης, την αναμονή κλήσης και πολλά ακόμη τεχνολογικά προϊόντα. Η Dr. Shirley Jackson όχι απλά δεν έκρυψε τις εφευρέσεις της αλλά τις μοιράστηκε με άλλους επιστήμονες παγκοσμίως.
11. Το πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων εφευρέθηκε από την Josephine Cochrane το 1887. H Josephine που σκεφτόταν ήδη πολύ μπροστά για την εποχή της πούλησε την εφεύρεσή της σε ξενοδοχεία και έπειτα άνοιξε δικό της εργοστάσιο, και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια κανενός.
12. Ασύρματη τεχνολογία
Η Hedy Lamarr, διάσημη ηθοποιός εφηύρε ένα μυστικό σύστημα τηλεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για τορπίλες που ελέγχοντας ασύρματα από μακριά. Aυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε αργότερα για τα πάντα, από το Wi-Fi μέχρι το GPS.
13. Κάμερες ασφαλείας (CCTV)
Η Marie Van Brittan Brown ήταν το μυαλό πίσω από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, γνωστό και ως CCTV. Η Marie Van Brittan Brown ήθελε να βοηθήσει τον κόσμο να εξασφαλίσει μόνος του την ασφάλειά του − μιας και οι αστυνομικοί το 1969 ανταποκρίνονταν συνήθως πολύ αργά. Αυτή η εφεύρεση επηρέασε τα σύγχρονα συστήματα CCTV που χρησιμοποιούνται σήμερα.
14. Η σύγχρονη χαρτοσακούλα
Η Margaret Knight εφηύρε το 1871 μια μηχανή που παρασκεύαζε τετράγωνες χάρτινες σακούλες με βάση. Έχασε σχεδόν όλα τα εύσημα όταν ο Charles Anan προσπάθησε να κλέψει τη δουλειά της ισχυριζόμενος ότι ήταν απίθανο μια γυναίκα να έχει εφεύρει κάτι τόσο έξυπνο και σημαντικό. Η Margaret στην ηλικία των 12 ετών εφηύρε μια συσκευή ασφαλείας για μύλους βαμβακιού, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη στις μέρες μας.
15. Κεντρική θέρμανση
Παρόλο που η εφεύρεση της Alice Parker το 1919 ενός συστήματος όπου αέριο ενεργοποιούσε την κεντρική θέρμανση του σπιτιού δεν κατασκευάστηκε ποτέ, η ιδέα της ήταν η πρώτη που επέτρεπε τη χρήση αερίου για οικιακή θέρμανση και φυσικά ενέπνευσε το κεντρικό σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιείται σήμερα.
16. Κέβλαρ
Το υλικό που είναι 5 φορές πιο δυνατό και ανθεκτικό από το ατσάλι και χρησιμοποιείται σε όλα τα αλεξίσφαιρα γιλέκα εφευρέθηκε το 1965 από την Αμερικανο-Πολωνή χημικό, Stephanie Kwolek.
17. Λογισμικό υπολογιστών
Η Dr. Grace Murray Hopper εφηύρε γύρω στο 1940 το COBOL, το οποίο ήταν το πρώτο φιλικό προς το χρήστη λογισμικό επαγγελματικής χρήσης. Ήταν επίσης υποναύαρχος του αμερικανικού ναυτικού και ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε τον όρο «bug» για κάτι που προκαλεί βλάβη στο σύστημα ενός υπολογιστή, όταν βρήκε κυριολεκτικά ένα έντομο (σκώρο) να βραχυκυκλώνει τον υπολογιστή της.