Οι πιο εξωφρενικές εμφανίσεις της Cher

Η πρώτη «διδάξασα» πριν από την Lady Gaga

Η Cher. Ίσως η πιο εκτυφλωτικά glamorous διασημότητα στο χώρο της σόουμπίζνες. Στις 20 Μαΐου 2016, έγινε 70 χρονών. Πραγματικά όμως, όταν είσαι ένα τόσο εξωτικό «πτηνό» όπως η Cher, η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο.

Σύμφωνα με την Βικιπέδια, η Cher (Cherilyn Sarkisian) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. Είναι γνωστή ως η «Θεά της ποπ» και έχει κερδίσει βραβεία όπως Όσκαρ, Grammy, Emmy, 4 Χρυσές Σφαίρες, ένα βραβείο από το φεστιβάλ των Καννών και ένα People’s Choice Award για το έργο της στη μουσική, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Οι πωλήσεις των δίσκων της αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ως solo καλλιτέχνης, ενώ ξεκίνησε την καριέρα της το 1963 στο πλευρό του Sonny Bono. Έπειτα από μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες που έκαναν ως Sonny & Cher, τη δεκαετία του ’70 επιδίωξε να μετατραπεί σε τηλεοπτική ντίβα, παρουσιάζοντας πολύ επιτυχημένα ψυχαγωγικά σόου που άφησαν εποχή και συνάντησε επιτυχία ως solo τραγουδίστρια πλέον, κατορθώνοντας 3 #1 singles στο Billboard chart και αρκετούς χρυσούς δίσκους. Τη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την καριέρα της στην υποκριτική. Κέρδισε πολλά βραβεία, συμμετείχε σε ταινίες με εξαιρετικές κριτικές και το 1986 κέρδισε το βραβείο Όσκαρ A΄ Γυναικείου Ρόλου για τη ταινία «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού». Τη δεκαετία του 1990 έπειτα από μια «χλιαρή περίοδο» στην καριέρα της, κυκλοφόρησε το 1998 το άλμπουμ «Believe» το οποίο πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το ομώνυμο single μπήκε στη λίστα με τα 30 πιο εμβληματικά και εμπορικά επιτυχημένα singles όλων των εποχών.

Η Cher, από την πρώτη μέρα της καριέρας της, στη δεκαετία του ’60, καθιερώθηκε ως μία εξωφρενική θεότητα των outfits. Οι εμφανίσεις της όπου και αν συμβαίνουν, από σκηνή μέχρι τηλεοπτικό στούντιο και από το Λας Βέγκας μέχρι το κόκκινο χαλί των Όσκαρ, γίνονται πάντα αντικείμενο συζήτησης και φωτογραφικού πανικού. Το Billboard, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η εικόνα σε αυτή την πολύχρονη καριέρα, της αφιέρωσε ένα φωτογραφικό άλμπουμ με μερικές από τις πιο επεισοδιακές της εμφανίσεις. Απολαύστε τις...

image

Η Cher και ο Sonny Bono στις αρχές των 1960s, όταν τα μποά ήταν πολύ δημοφιλή στη μόδα. Η προφητική εμφάνιση της Cher που προέβλεψε τον ερχομό των Muppets λίγο αργότερα.

image

Αρχές 70s. Νέα και λεπτή «σαν κλαράκι» όπως ήθελε η μόδα τότε, η Cher προτείνει το δικό της τρόπο για ένα φόρεμα από κοσμήματα και το σήμα κατατεθέν της εποχής: την αλογοουρά.

image

Η Cher έχει τιμήσει πολλές φορές στις εμφανίσεις της την καταγωγή της. Ο πατέρας της ήταν αρμένικης - τούρκικης καταγωγής και η μητέρα της μείξη Αγγλίδας - Γερμανίδας και Ινδιάνας της φυλής των Τσερόκι. Τα ινδιάνικης έμπνευσης κοστούμια της Cher είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από τη δεκαετία του ’70. Μάλιστα είχαν τεράστιο βάρος αλλά, ως γνωστόν, η καλλιτέχνιδα όλα τα αντέχει…

image

Για αυτή την εμφάνιση σε total κόκκινο της πυροσβεστικής, είχαν ονομάσει την Cher «τρελό πουλί της ντίσκο». Αν και το καπέλο έδινε μία έξτρα νότα καμπαρέ.

image

Δεκαετία του ’70 και μία από τις πιο συντηρητικές εμφανίσεις της Cher, ως κορίτσι αριστοκρατικής οικογένειας του Αμερικάνικου Νότου, με τεράστιο, φλοράλ φόρεμα-πεταλούδα.

image

1970. Όταν σε συνοδεύει ο Λιμπεράτσε σε αποκριάτικο πάρτι Χάλοουιν, τότε ντύνεσαι ανάλογα. Η Cher δίνοντας νέο νόημα στον όρο trash, ως κοκκινομάλλα λαϊκή κυράτσα που πάει για ψώνια, με λεοπάρ πριντ, γυαλιά πεταλούδα και στραβοκουμπωμένη ζακέτα με κεντήματα.

image

Μία από τις πιο άτυχες εμφανίσεις της Cher, με μία δική της εκδοχή της στολής του μπέιζμπολ σε κίτρινο και γαλάζιο φλούο λίκρα, που κάνει ένα ντροπιαστικό camel-tow (το «πόδι της καμήλας» στον καβάλο).

image

Τελετή απονομής βραβείων Όσκαρ, 1972. Ο ενδυματολογικός κώδικας της βραδιάς αυτής είναι πάντα «επίσημη ένδυση». Η Cher έδωσε τη δική της εκδοχή, με φλοράλ μουσελίνα που θα μπορούσε να ονομαστεί «μπικίνι με παρεό και εσάρπα» – και πολλά λέμε.

image

1974, σε εγκαίνια έκθεσης design. Αυτό που τώρα είναι τόσο πολύ μόδα, το «γυμνό look με στρας και κρύσταλλα», το έκανε πολύ νωρίτερα η Cher, προσθέτοντας πάντα και το χαρακτηριστικό της φετίχ, τα φτερά στρουθοκαμήλου.

image

Άλλη μία πρόταση του «γυμνού look με στρας». Η Cher εμφανίστηκε έτσι στον Χορό του Συνεδρίου Ντίσκο του 1978. Της εποχής δηλαδή, που ό,τι γυάλιζε ήταν ντίσκο.

image

Και μετά από την ντίσκο, ήρθε το πανκ. Η Cher το προσάρμοσε στο δικό της στιλ, φορώντας μία μοβ-Κατζαγκούγκου-περούκα και σκουλαρίκι-σταυρό το 1980, στην πρεμιέρα της ταινίας «Η Νύφη», συνοδευόμενη από τον ηθοποιό Eric Stoltz.

image

Μία από τις πιο γνωστές και πολυσυζητημένες εμφανίσεις της Cher στην Τελετή Απονομής των Όσκαρ το 1986, που κατά κάποιο τρόπο συνδυάζει όλα τα στιλ που είχε φορέσει μέχρι τότε. Τα σαρκαστικά σχόλια έλεγαν ότι θα έπρεπε να την βάλουν να καθίσει στην τελευταία σειρά για να μην εμποδίζει η περούκα-πυροτέχνημα τους από πίσω να βλέπουν.

image

Τη μεθεπόμενη χρονιά, το 1988, όταν η Cher κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού», φρόντισε τα μαλλιά να είναι «χαμηλότερα» (για να βλέπουν και οι από πίσω σειρές) αλλά το φόρεμα παρέμεινε στη λογική «αφού το έχω, θα το δείξω». Προς γενική τέρψη των πάντων.

image

Την ίδια χρονιά, 1988, στο πάρτι για το Χάλοουιν του αγαπημένου της σχεδιαστή Bob Mackie, η Cher αποφάσισε να ντυθεί Κλεοπάτρα αν και η Αιγύπτια βασίλισσα δεν νομίζω να έλαμπε τόσο πολύ όσο εκείνο το βράδυ η ενσάρκωσή της.

image

1991. Κόκκινο μαλλί, σακάκι στο χρώμα του βασιλικού μοβ και από κάτω μαύρο δερμάτινο κορσάζ και διχτυωτό, αναδεικνύοντας αυτό που η Cher λατρεύει να δείχνει: τους μηρούς της.

image

1992. Καμία σχέση της παλιάς εικόνας της Cher, του φλατ αδύνατου κοριτσιού, με αυτή την εικόνα, της γυναίκας-αμαζόνας-ντομινατρίξ με τις καμπύλες και το δερμάτινο κορμάκι με τις αλυσίδες και τα διχτυωτά. Το οποίο δείχνει και τρομερά άβολο να το φοράει κανείς…

image

Την ίδια χρονιά, 1992, σε συναυλία στο στάδιο του Wembley η Cher άφησε την εικόνα της αφέντρας για να ντυθεί σέξι γυμνάστρια με ολίγον από κορίτσι-με-μοτοσικλέτα, πάτνα βέβαια στο ίδιο ύφος: μαύρο και γυμνό.

image

Βραδιά απονομής βραβείων Όσκαρ, 1998. Άλλη μία εμφάνιση της Cher με καπέλο που εμποδίζει εντελώς τους από πίσω να βλέπουν στη σκηνή. Σύνολο με αρκετό γυμνό μισοκαλυμμένο από μπριγιάν και τούλια, με ένα αδιόρατο στιλ «καλωσήρθατε στον Πύργο του Ντόουντον».

image

Το 2000 βρήκε την Cher πιο ασυγκράτητη από ποτέ. Κορμί nude με tribal σχέδια (το πιο μοντέρνο τατουάζ εκείνη την εποχή), με κατακόκκινο κουρελιασμένο πέτσινο φόρεμα και μοϊκάνα-πυροτέχνημα. Ειλικρινά, μπράβο.

image

Το 2000 στην τουρνέ της στην Αυστραλία, η Cher ντύθηκε (επιτέλους) με παλτό στολισμένο με γούνες και καθρέφτες και installation στο κεφάλι που θύμιζε ινδιάνα πριγκίπισσα, βυζαντινή αυτοκράτειρα και πολυέλαιο.

image

2000. Η εποχή της τεράστιας επιτυχίας με την τουρνέ «Do You Believe?». Η Cher θυμάται τις χίππικες ρίζες της και ντύνεται παιδί των λουλουδιών με πολλά φτερά και φόρεμα με layers που ήταν το μεγάλο χιτ της μόδας εκείνη την περίοδο.

image

Τελετή απονομής βραβείων, έτος 2000. Δεν υπάρχει μόδα που να μην την έχει προαναγγείλει και προτείνει με το δικό της στιλ η Cher. Εκείνη τη χρονιά, εμφανίστηκε με πολύ λευκό, χλωμό μακιγιάζ, κόκκινα-αιματί γυαλιά, κατάμαυρα-κορακί μαλλιά και σκούρο ασημί σύνολο. Μετά από λίγο, έγιναν μόδα τα βαμπίρ, οι ταινίες με νάρκισσους βρικόλακες, τα πιτσιρίκια emo και οι ταινίες τύπου «Twilight».

image

2002. Η Cher γίνεται Golden Girl. Χρυσό βελούδο, χρυσαφί πέτσινο, μαλλί Μαντόνα (ε, μερικές φορές υπάρχουν και οι αλληλο-δανεισμοί) και λίγο μπλε άκουμαρίν, για το μάτι.

image

2002. Τη βραδιά του «Divas» του VH1, η Cher έκανε μία σεμνή, denim εμφάνιση, διατηρώντας πάντως το ξανθό μαλλί και το μπλε-για-το μάτιασμα, αυτή τη φορά σε ζώνη – κορσέ που θύμισε σε πολλούς ζώνη αγνότητας.

image

Την ίδια βραδιά, η Cher εμφανίστηκε στη σκηνή ως Έλβις. Προφανώς είδε τις φωτογραφίες εκείνης της εμφάνισης και η Lady Gaga.

image

Το 2002 οι συναυλίες που έδινε η Cher στο Λας Βέγκας έκαναν πάταγο. Σε μία από τις εμφανίσεις της φορούσε ένα (και πάλι) nude σύνολο με στρας και κρόσσια που το αναδείκνυε με χορό της κοιλιάς, ενώ το οι χορευτές από πίσω της είχαν κοστούμια που θύμιζαν τους Αμπορίτζιναλς της Αυστραλίας.

image

Το 2002 ήταν μία χρονιά γεμάτη υποχρεώσεις για την Cher. Στα Μουσικά Βραβεία του Billboard εκείνης της χρονιάς, έκανε ένα mash-up πολλών αγαπημένων της στιλ, δίνοντας πάλι ένα μοναδικό εξωφρενικό αποτέλεσμα: Μπορντό ινδιάνικα φτερά με χλωμό gothic μακιγιάζ, διχτυωτό κορμάκι με tribal σχέδια και βέβαια, οι μηροί «κοιτάξτε εδώ τις έχω».

image

2008. Συγκριτικά σεμνή εμφάνιση τη βραδιά των βραβείων Grammy με μαύρο-μπρονζέ μαλλί και σύνολο «κατεστραμμένος ιππότης που μόλις γύρισε από τη μάχη». Total ασημί μπαρουτοκαπνισμένο φόρεμακαι διχτυωτό τοπ με τρύπες από αλυσίδες.

image

2010. Στην πρεμιέρα της ταινίας της «Burlesque» η Cher εμφανίστηκε με (άτυχο) φόρεμα «μαύρος ιστός αράχνης», μεγάλο ντεκολτέ, μπροστινό άνοιγμα, πορτοκαλί μαλλιά και, το καλύτερο απ’ όλα, πορτοκαλί φρύδια.

image

Το 2010 για τα βραβεία VMAs του MTV, η Cher έκανε ειδική επετειακή εμφάνιση φορώντας το ίδιο διχτυωτό κορμάκι και τα ροκ, δερμάτινα τζάκετ-και-μπότες καθώς και το τεράστιο μαύρο-κορακί μαλλί που φορούσε στο ιστορικό βίντεο κλιπ του 1989 για το «If I Could Turn Back Time» με τους ναύτες. Στο χειροκρότημα την αποθέωσαν.

image

27 Ιουνίου του 2013. Η Cher, ίνδαλμα της LBGT κοινότητας, εμφανίζεται στο Gay Pride της Νέας Υόρκης ντυμένη κάτι ανάμεσα σε Ρωμαίο μονομάχο, Κλεοπάτρα και ποπ ντίβα.

image

Στον χορό Cher Dance on the Pier στο Gay Pride της Νέας Υόρκης την ίδια χρονιά, η Cher έπαιξε με χρυσό και ροζ με σύνολο που πάλι είχε αναφορές από «φούστα» ρωμαίου μονομάχου και μεταλλικό διχτυωτό μπούστο.

image

Το 2013 στο TODAY Show του NBC η Cher με συντηρητική εμφάνιση καταφέρνει και πάλι να τραβήξει επάνω της τα φλας, αυτή τη φορά έχοντας επιστρέψει και πάλι στο αγαπημένο της κορακί-μαύρο χρώμα και στα ασπρόμαυρα μωσαϊκά.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice