10 διάσημες ατάκες του αξέχαστου Alexander McQueen

Εκτός από τα σχέδια ήταν τολμηρός και στα λόγια

Αυτό το υπέροχο πορτρέτο του Alexander McQueen, φωτογραφημένου το 2000 από το γνωστό ζευγάρι φωτογράφων Inez van Lamsweerde και Vinoodh Matadin, είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει όλη την τελευταία φάση του αξέχαστου σχεδιαστή με τη συναρπαστική προσωπικότητα. Ένα θλιμμένο βλέμμα, η κούραση μίας φωνής που πασχίζει να βγει αλλά μοιάζει φιμωμένη.

Ο Βρετανός σχεδιαστής που έκανε το εξωφρενικό υπέροχο, μπόρεσε να μιλήσει όμως μέσα από τις υπερβολικές του σιλουέτες, τη σουρεαλιστική πλευρά των ιστορικών επιρροών που είχαν τα σχέδιά του, τις ακραίες τεχνικές λεπτομέρειες των ρούχων-κατασκευών που φιλοτεχνούσε, τη θεατρικότητα μίας μόδας που φλέρταρε με την παράνοια και το ιερό.

Ο McQueen όμως ήταν και ένα παιδί του δρόμου. Ανάμεσα στο σεξ και στο θάνατο, την ευαισθησία και τη δύναμη, την ομορφιά και την παρακμή, μπόρεσε να μιλήσει εύγλωττα και με χιούμορ. Δυστυχώς κάποια στιγμή ένοιωσε ότι ούτε αυτό του ήταν αρκετό.

Διαλέξαμε 10 ατάκες του που δίνουν ένα μικρό στίγμα αυτής της πληθωρικής προσωπικότητας που λείπει αφόρητα:

10 διάσημες ατάκες του αξέχαστου Alexander McQueen

1. “Τώρα σχεδιάζω αυτά που θέλω εγώ να φορέσω, και με αυτό τον τρόπο γίνεται δουλειά”

image 

Από τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 1998

2. “Υπάρχει μία υποδόρια, δυσοίωνη πλευρά στη γυναικεία σεξουαλικότητα όπως φαίνεται στη δουλειά μου, εξαιτίας του τρόπου που έχω δει να συμπεριφέρονται στις γυναίκες στη ζωή μου”.

image

The Horn of Plenty, από μαύρα φτερά πάπιας. Φθινόπωρο/Χειμώνας 2009

3. “Οι γυναίκες πρέπει να μοιάζουν με γυναίκες. Ένα κομμάτι κόντρα πλακέ δεν έχει ποτέ ερωτισμό”.

Alexander McQueen

Blade of Light. Η τελευταία εικόνα του editorial μόδας που έκαναν ο φωτογράφος Nick Knight με τον Alexander McQueen και τον Michael Clark για το περιοδικό Numero, τεύχος Άνοιξη/Καλοκαίρι 2004

4. “Η μόδα θα έπρεπε να είναι ένας τρόπος διαφυγής και όχι μία μορφή φυλακής”.

image

Η Bjork φωτογραφημένη από τον Nick Knightμε φόρεμα Alexander McQueen για το εξώφυλλο του άλμπουμ της Homogenic του 1997,

5. “Θέλω να δίνω δύναμη στις γυναίκες. Θέλω οι άνθρωποι να φοβούνται τις γυναίκες που ντύνω”.

image

Από την έκθεση Savage Beauty αφιερωμένη στον Alexander McQueen

6. “Μπορώ να σχεδιάσω μία κολεξιόν μέσα σε μία μέρα και πάντα το κάνω, γιατί έχω ένα σωρό Ιταλούς πάνω από το κεφάλι μου να μου φωνάζουν ότι έχω αργήσει”.

image

Ολόσωμη "πανοπλία" του Alexander McQueen διακοσμημένη με κρύσταλα, από τη συλλογή The Eye Show, Φθινόπωρο/Χειμώνας 1999/2000

7. “Είμαι τρελός στο μπροστινό μέρος του μυαλού μου, αλλά έχω τις μπίζνες στο πίσω μέρος του μυαλού μου”.

image

Δημιουργία του Alexander McQueen. Εβδομάδα μόδας του Λονδίνου, Φεβρουάριος 2000

8. “Πάντα ήμουν επαναστάτης με αιτία, πράγμα που σημαίνει ότι θέλω να καταστρέψω τη βιομηχανία της μόδας από τα μέσα, μέχρι τον πυρήνα της ”.

image

Το διάσημο πορτρέτο του Mcqueen από τον Nick Knight για το περιοδικό Face, 1998

9. “Δεν θέλω να κάνω πάρτι κοκτέιλ, προτιμώ να φεύγουν οι άνθρωποι από τα σόου μου και να ξερνάνε”.

image

10. Η Kate Moss υπήρξε στενή φίλη του Alexander McQueen. Όταν η βιομηχανία της μόδας αποφάσισε να την εξοβελίσει από το χώρο εξαιτίας του προβλήματος εξάρτησής της από την κοκαΐνη, ο Alexander εμφανίστηκε με μπλουζάκι που έγραφε “We love you Kate” δείχνοντας την ανθρώπινη πλευρά και ίσως τη σκοτεινιά που έκρυβε μέσα του.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice