Και η παράνυμφος έχει την τιμή της

Όλα του γάμου δύσκολα, μέχρι να προσλάβεις τον κατάλληλο άνθρωπο

Ο λαός είναι σοφός και αυτό δε χρήζει πλέον αποδείξεως. Ένα από τα μεγαλύτερα αποστάγματα λαϊκής σοφίας ήταν και η φράση «όλα του γάμου δύσκολα». Αυτό κατάλαβε και η νεοϋορκέζα Τζεκ Κλαντζ η οποία, αφού παρευρέθηκε σε πολλούς γάμους ως παράνυμφος, πήρε την απαραίτητη γνώση και αποφάσισε να το δει επαγγελματικά.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται να ποζάρεις στις φωτογραφίες του γάμου σου δίπλα σε μία άγνωστη, πολλοί είναι εκείνοι που θα το επέλεγαν προκειμένου να αποφύγουν το τρέξιμο της οργάνωσης της τελετής και της δεξίωσης, τα διλλήματα της επιλογής του κατάλληλου προσώπου ή τους εν δυνάμει τσακωμούς με φίλους και συγγενείς.

Για τις περισσότερες γυναίκες η επιλογή παράνυμφου, δηλαδή κάτι σαν κουμπάρα-παρανυφάκι για τα ελληνικά δεδομένα, αποτελεί μία δύσκολη στιγμή. Μέχρι την τελική απόφαση συγκρίνεις φιλίες, οικογενειακές υποχρεώσεις και όταν τελικά καταλήξεις μπορεί η τριβή των συνεννοήσεων, οι διαφωνίες και το άγχος της προετοιμασίας να οδηγήσουν σε ρήξη και ανεπιθύμητους καυγάδες.

image

Κι αν θα ευχόσουν να υπήρχε κάποιος που να αναλάμβανε όλα αυτά και να τα έφερνε εις πέρας χωρίς εσύ να ανησυχούσες για τίποτα, η Τζεν θα σου απαντούσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο.

Η 28χρονη αμερικανίδα δηλώνει εδώ και δύο χρόνια επαγγελματίας παράνυμφος, αφού έκανε την ιδέα της επάγγελμα. Το 2012 όλες οι φίλες της άρχισαν μία μία να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας και οι προτάσεις έφταναν βροχή. Έγινε παράνυφος στην πρώτη, μετά στη δεύτερη, μέχρι που τα φορέματα στην ντουλάπα της ξεπέρασαν σε αριθμό τις κρεμάστρες.

Όταν κάποια στιγμή ανακοίνωσε στη συγκάτοικό της ότι είχε δεχτεί δύο διαφορετικές προτάσεις την ίδια ημέρα, εκείνη παρατήρησε ότι είχε αρχίσει να γίνεται επαγγελματίας. Αυτό ήταν! «Ήταν μια στιγμή αναλαμπής», είπε η Jen στο BBC και αμέσως έλαβε δράση. «Δημοσίευσα επιτόπου μία αγγελία στο Craigslist, μία ιστοσελίδα για μικρές αγγελίες, και η ανταπόκριση ήταν πρωτοφανής».

image

Εκείνη την περίοδο δούλευε ως κειμενογράφος σε μία start-up και αφού σκέφτηκε λίγο το σχόλιο της φίλης της αποφάσισε να φτιάξει μία ιστοσελίδα με τίτλο «Προσλαμβάνεται Παράνυμφος / Bridesmaid for Hire».

«Δεν μπορούσα να πιστέψω την ανταπόκριση του κοινού, αν και ένιωθα ότι είχα χτυπήσει φλέβα», δηλώνει η Τζεν, που λάνσαρε την ιστοσελίδα της τον Ιούνιου του 2014 σηματοδοτώντας την έναρξη μίας νέας εποχής στη... μίσθωση παρανύμφων.

Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις

Η υπηρεσία προσφέρει αγοραστικά πακέτα. Επιλέγοντας το πακέτο των 265€ (300$) έχεις στο πλευρό σου μία «Ψηφιακή Παράνυμφο», που περιλαμβάνει προσωπικές συνεδρίες με τη μέλλουσα νύφη και εξειδικευμένες συμβουλές. Έτσι όλα γίνονται πιο εύκολα: από την απαραίτητη to-do λίστα με τα πριν του γάμου, το ακριβές χρονοδιάγραμμα με τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεγάλης ημέρας (καλλωπισμός, άφιξη στην εκκλησία, έναρξη δεξίωσης, κόψιμο τούρτας κ.ο.κ.), μέχρι τον προϋπολογισμό όλης της γαμήλιας φιέστας. Παρόλο που υπάρχει κι ένας προκαθορισμένος αριθμός τηλεφωνικών συσκέψεων μεταξύ της Τζεν και της εκάστοτε νύφης, η επαγγελματίας παράνυμφος είναι διαρκώς διαθέσιμη και μέσω sms ή e-mail.

Αυτό είναι μόνο η αρχή, γιατί αν έχεις πολλά να ξοδέψεις, μπορείς να επιλέξεις το πλήρες πακέτο των 880€ (1000$) και να έχεις τη Τζεν από κοντά σε κάθε βήμα της προετοιμασίας. Μπορεί μάλιστα να είναι και φυσικά παρούσα στο πλάι του ζευγαριού τη μέρα του γάμου, μόνο που στο συνολικό κόστος θα πρέπει να υπολογίζεις και τα έξοδα του φορέματος που θα φορέσει η Τζεν -το οποίο στη συνέχεια κρατάει η ίδια-, αλλά και το κόστος μεταφοράς της.

image

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ό μέσος γάμος στην Ελλάδα στοιχίζει περισσότερες από 6.000€ και η Τζεν ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσό που έχει στοιχίσει ένας γάμος που επιμελήθηκε είναι 2.700€ (3.000$), πρέπει να παραδεχτούμε ότι προτείνει πολύ καλό deal, με σχεδόν το μισό κόστος.

Όσο για το προφίλ των γυναικών που καταφεύγουν στις επαγγελματικές της υπηρεσίες, η Τζεν υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος γυναίκας που την επιλέγει. Κάποιες έχουν ήδη κλείσει πολλές παρανύφους, ενώ υπάρχουν άλλες που δεν έχουν κανένα κοντινό πρόσωπο να αναλάβει αυτό το ρόλο.

«Συμβαίνει», λέει η Τζεν και εξηγεί: «η ζωή πολλές φορές χωρίζει τους ανθρώπους και μερικές γυναίκες μπορεί να βρεθούν χωρίς τον κατάλληλο άνθρωπο να απευθυνθούν. Από την πλευρά μου προσπαθώ πραγματικά να γνωρίσω τους πελάτες μου. Η συνεργασία μας τις περισσότερες φορές διαρκεί από τρεις μήνες, μέχρι ένα χρόνο και σε αυτό το διάστημα προλαβαίνω να αναπτύξω φιλικές σχέσεις με τους περισσότερους».

Μπορεί η Τζεν να λειτουργεί ως πάροχος συναισθηματικής βοήθειας και κάλυψης για τις πελάτισσές της, αλλά παραδέχεται ότι η ίδια εξουθενώνεται στη δουλειά της. Όσοι έχουν επιχειρήσει ποτέ να οργανώσουν ένα γάμο, δε θα διαφωνήσουν ότι αποτελεί μία άκρως στρεσογόνο κατάσταση.

image

«Μπορεί να δουλεύω ταυτόχρονα με πολλές γυναίκες, από 5 μέχρι 15. Λατρεύω αυτό που κάνω με όλη μου την ψυχή, αλλά είναι πολύ σκληρή δουλειά. Οι γάμοι δε γίνονται με μαγικό ραβδί, θέλουν προσπάθεια και είναι αγχωτικοί», τόνίζει.

Πέρυσι συνεργάστηκε με πάνω από 40 μέλλουσες νύφες και φέτος έχει αναλάβει 25 γάμους μέχρι στιγμής, αλλά όσο αυξάνεται η ζήτηση συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της. Πολλές φορές κάποια νύφη της ζητά περισσότερες παράνυφους ή την καλούν να παρευρεθεί σε δύο τελετές την ίδια μέρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η Τζεν καταφεύγει στις «αναπληρωματικές» παρανύμφους που απασχολεί στην επιχείρηση. Αν αναλογιστεί κανείς τις 10.000 αιτήσεις που δέχτηκε μόνο φέτος από ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ήθελαν να δουλέψουν γι' αυτή, δεν πρόκειται να ξεμείνει ποτέ από βοηθούς.

image

Απόλυτη εχεμύθεια

Για όσες γυναίκες επιθυμούν να κρατήσουν κρυφή αυτή τη συνεργασία, η Τζεν υπόσχεται απόλυτη εχεμύθεια. Παρά τις διαφορετικές ιστορίες που πρέπει να θυμάται για το πως γνωρίστηκε με την εκάστοτε νύφη, δεν τα έχει θαλασσώσει μέχρι στιγμής, παρόλο που έχει φτάσει πολύ κοντά, όπως αποκαλύπτει.

Οι διθυραμβικές κριτικές στην ιστοσελίδα της μαρτυρούν την εξαιρετική δουλειά που κάνει κι εκείνη μιλά γι' αυτό που κάνει τις υπηρεσίες της να ξεχωρίζουν. «Δεν είμαι απλώς υπεύθυνη για τα διαδικαστικά, δεν είμαι εκεί για να ελέγξω ότι όλα είναι απλώς στην εντέλεια, είμαι εκεί αυστηρά για τους ανθρώπους. Θέλω όλοι να δείχνουν και να αισθάνονται τέλεια, παρόλο που στο τέλος η νύφη θα βάλει το χέρι στην τσέπη...».