Η&Μ χωρίς χημεία

«Αποτοξίνωση» των ρούχων από τα χημικά εδώ και τώρα

«Όχι» στα χημικά. «Ναι» στη διαφάνεια. Η σουηδική αλυσίδα ένδυσης H&M δεσμεύτηκε να «αποτοξινώσει» μια για πάντα τα ρούχα της από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Η αλλαγή πολιτικής οφείλεται εν πολλοίς στις πιέσεις της οικολογικής οργάνωσης ‘Greenpeace’, η οποία συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δράσης και το γιορτάζει αναλόγως.

Τα H&M είναι η τέταρτη στη σειρά εταιρεία ένδυσης που πείθεται χάρις στις πιέσεις των οικολόγων.

Οι δεσμεύσεις: να καταστραφούν όλες οι επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες σε ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής μέχρι το 2020. Η δημοσιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για τα χημικά που απελευθερώνουν τα εργοστάσια των προμηθευτών της εταιρείας. Ο πρώτος κύκλος δημοσίευσης αυτών των πληροφοριών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Το σημαντικό είναι ότι η δέσμευση αυτή αφορά και τα εργοστάσια της Κίνας που δε φημίζονται για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες.

Γέμισαν αυτοκόλλητα

Αυτοκόλλητα με συνθήματα όπως «Αποτοξινώστε το μέλλον» και «Αποτοξινώστε το νερό μας» κολλούσαν για μια ολόκληρη εβδομάδα σε 12 χώρες τα μέλη της εκστρατείας Detox μαζί με στελέχη της H&M.

Την ίδια ώρα οι ακτιβιστές του ίντερνετ μετέδιδαν το μήνυμα των καθαρών ρούχων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Twitter.

Στην μάχη Facebook – Twitter, το πρώτο νίκησε κατά κράτος. Οκτώ εκατομμύρια άτομα έκαναν ‘like’, έγραψαν σχόλια και έκαναν ερωτήσεις στη σελίδα της H&M στο Facebook. Ενώ στο Twitter η αλυσίδα των followers έφτασε μόλις του 1200.