All Metal Chic

O Νίκος Φλώρος δημιουργεί το υπέροχο μεταλλικό φόρεμα της Grace Kelly

O Νίκος Φλώρος είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης από όλο τον κόσμο στον οποίον ο Πρίγκιπας Αλβέρτος ανέθεσε να δημιουργήσει ένα έργο με αφορμή την 30η επέτειο από το θάνατό της μητέρας του, Πριγκίπισσας Grace Kelly.

Τον Ιανουάριο του 2008 ο Νίκος Φλώρος είχε δημιουργήσει για λογαριασμό της Athens Voice (και συγκεκριμένα για την έκθεση « Η τέχνη στην Πρώτη Σελίδα 3» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς) ένα πρωτότυπο χάρτινο φόρεμα-γλυπτό διαμέτρου 3 μέτρων φιλοτεχνημένο με 400 φύλλα της εφημερίδας μας.

n

Τώρα, ήρθε η ώρα να μας παρουσιάσει ένα άλλο, διαφορετικό φόρεμα. Από μέταλλο αυτή τη φορά.

Μετά από την πρόσκληση του Αλβέρτου, ο καλλιτέχνης εμπνεύσθηκε τη δημιουργία ενός φορέματος, βασισμένο στο μυθικό νυφικό που είχε φορέσει η Γκρέης Κέλι την ημέρα του γάμου της με τον Ρενιέ, την ημέρα που έγινε η Πριγκίπισσα του Μονακό. Με μια ειδοποιό διαφορά: το φόρεμα είναι κατασκευασμένο από 4.000 (!) κουτάκια Coca Cola. Η δημιουργία του κράτησε τρία χρόνια και το ενδιαφέρον είναι, πέρα από τον εντυπωσιασμό που προκαλεί, ότι ο καλλιτέχνης εστίασε στην περίφημη λεπτή δαντέλα του αυθεντικού φορέματος, χρησιμοποιώντας μία ιδιαίτερα λεπτή και περίπλοκη ύφανση πάνω στα μεταλλικά κουτάκια, προσπαθώντας να αναδείξει τις λεπτομέρειες του μπούστου και της ουράς.

Το γλυπτό φόρεμα διαστάσεων 1,87μ χ 1,5 μ (και 5 μέτρα η ουρά) παρουσιάστηκε πρόσφατα μαζί με άλλα έργα του καλλιτέχνη σε μια ειδικά αφιερωμένη αίθουσα του ‘National Museum of Women in the Arts’ στην Washington D.C (τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μονακό). Δείτε στο παρακάτω video τι μας είπε ο καλλιτέχνης για την εμπειρία του και την μικρή ιστορία αυτής της έκθεσης.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice