Ο Raf στον Dior

Ποιός θα αντικαταστήσει τον Galliano

Ένα χρόνο πριν, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του γαλλικού Οίκου Dior, o κορυφαίος John Galliano αναγκάστηκε να αποχωρήσει με το γνωστό θεαματικό και μαζί θλιβερό τρόπο που όλοι μάθαμε, οι φήμες στα σαλόνια της Υψηλής Ραπτικής σχετικά με τον αντικαταστάτη του έδιναν κι έπαιρναν. Η θέση στη κορυφή ενός τόσο πρεστιζιέ Οίκου ανέκαθεν αποτελούσε το «Έβερεστ» για κάθε ταλαντούχο σχεδιαστή μόδας ανά την υφήλιο.

n

Ήταν λοιπόν αναμενόμενο οι μνηστήρες του περίοπτου αυτού «άδειου θρόνου» να αναζητούνται ανάμεσα στα πρώτα ονόματα σχεδιαστών που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν εκτοξεύσει γνωστά ονόματα άλλων πασίγνωστων Οίκων Ραπτικής σε όλο το κόσμο στη κορυφή της διασημότητας και φυσικά των πωλήσεων.

Πίσω από την κουρτίνα ένα, βρέθηκε…

n

πρώτος απ όλους, ο χαρισματικός Marc Jacobs του οίκου LOUIS VUITTON. Στο απόγειο της καριέρας του ο Jacobs τιμήθηκε φέτος με μια μεγάλη αναδρομική στο Μουσείο Les Arts Décoratifs του Παρισιού για την προσφορά του στην Vuitton αλλά και σαν iconic μορφή στον χώρο, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

image

n

Δείτε το viral της έκθεσης

 

Πίσω από την κουρτίνα 2, βρέθηκε…

image

Alber Elbaz

ο ισραηλινής καταγωγής Alber Elbaz, δέκα χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου LANVIN (τον οποίο ίδρυσε η ταλαντούχα Jeanne Lanvin μια βροχερή νύχτα του 1909 στο Παρίσι). Ο Elbaz είναι σήμερα ό,τι ο Valentino κάποτε: Η δουλειά του αναδεικνύει πρωτίστως την αγάπη για την Γυναίκα και το σώμα της και την ανάγκη, να την οδηγήσει στην απόλυτη κομψότητα χωρίς να υιοθετεί τα εκκεντρικά design. Έτσι ήταν φυσικό ν αγαπηθεί όπως και ο συνάδελφος του Valentino περισσότερο σαν «γλύπτης της μόδας», παρά σαν καλλιτεχνικός διευθυντής. Πράγμα σπάνιο για το χώρο που κινείται.

n

                    FW 12 LANVIN

Πίσω από την κουρτίνα 3 βρέθηκε…

n

Raf Simmons για το Fantastic Man, photo Willy Vanderperre

 

o Bέλγος Raf Simmons, σπουδαίος καλλιτεχνικός διευθυντής της γερμανικής ραφινάτης Jil Sander τα τελευταία 8 χρόνια. Ο Simmmons υπήρξε ιδιαίτερη περίπτωση εξ αρχής.

n

Όταν το 2005 ανέλαβε το πόστο, δεν είχε ξανασχεδιάσει για γυναίκα αφού στην μέχρι τότε ομώνυμη δική του φίρμα έραβε μόνο για άντρες. Δεν έχει σπουδάσει Μόδα αλλά industrial design. Αυτή η ιδιαιτερότητα του λοιπόν τον έκανε ξεχωριστό μέσα στον τόσο ξεχωριστό επίσης οίκο Sander. Έναν Οίκο Μόδας που κατάφερε να κάνει μόδα την απλότητα στην δεκαετία του 80 όταν η μόδα εκείνο τον καιρό «φώναζε». Γρήγορα η Jil Sander με τη συνδρομή του συγκροτημένου Βέλγου σχεδιαστή μεταμορφώθηκαν σ' αυτό που λέμε: a match made in heaven.

n

imagen

Eικόνες από την τελευταία επίδειξη FW12, για την Jil Sander, όπου για τελευταία φορά o Simmons εμφανίζεται στο τέλος της επίδειξης για να αποχαιρετήσει συγκινημένος

Η επιτυχία των τριών προαναφερθένων Οίκων, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ‘προσωπική υπόθεση’ των τριών αυτών ‘enfant terrible’.

And the winner is…

Ένα χρόνο μετά, και κάμποσα τσιν τσιν με Kir Royale και cappuccino με την Delphine Arnault, αναπληρώτρια διευθύντρια του LVMH Group και κόρη του διευθυντή Bernard Arnault, ο κλήρος έπεσε στον Raf Simmons.

Και οι τρεις σχεδιαστές κατέχουν το απαιτούμενο κύρος για έναν τέτοιο οίκο, μάλιστα ο Jacobs και ο Elbaz είναι πιο κοντά στην θηλυκή Dior, ο Simmons όμως, περισσότερο απ όλους, έχει την πολυπόθητη κοφτή ματιά στο μέλλον. Αυτή που μπορεί να μην αναγνωρίζεται αμέσως, όμως ακολουθείτε μετά.

Όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του λοιπόν, με πίστη, από πλευράς μας τουλάχιστον.

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice