Η Ινδή που την έκαψαν με οξύ, κατακτά τις πασαρέλες της Νέας Υόρκης

Πρωτοστατεί στην εκστρατεία #TakeBeautyBack

Η Ρεσμά Κιουρεσί (Reshma Qureshi) είχε υποπτευθεί πως το υγρό μέσα σε εκείνο το πλαστικό μπουκάλι ήταν οξύ, ωστόσο θεώρησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει τον εαυτό της και την αδελφή της ήταν να παλέψει με εκείνους τους τέσσερις άνδρες.

Όπως υποψιαζόταν, οι τέσσερις άνδρες της επιτέθηκαν και την ακινητοποίησαν, λούζοντάς την με οξύ στο πρόσωπο, την πλάτη και τα χέρια. Το οξύ «έφαγε» τη σάρκα στο αριστερό της μάγουλο, ενώ κατέστρεψε και το μάτι της από την ίδια μεριά.

Για έναν χρόνο, πάλεψε με τις τάσεις αυτοκτονίας. Τώρα, κατακτά τις πασαρέλες και μάχεται για έναν ανώτερο σκοπό.

Η 19χρονη Ρεσμά ταξίδεψε από την Ινδία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, περπάτησε στην πασαρέλα της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα, στην επίδειξη της διάσημης Ινδής σχεδιάστριας Archana Kochhar. Πλέον, δηλώνει αποφασισμένη να δείξει την αποφασιστικότητά της για ζωή, τη σιωπηρή περιφρόνησή της στους δράστες και να προωθήσει την καμπάνια #TakeBeautyBack.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Archana Kochhar (@archanakochharofficial) στις Σεπ 9, 2016, 1:56πμ PDT

Thank you Reshma Qureshi for showing such beautiful dignity and astonishing bravery! #Archanakochhar #nyfw #ReshmaQureshi #fashionshow #couture #fashion #beautiful #Newyorkfashionweek #nyfw16 #backstage #nyfwbackstage #behindthescenes #nyfwaw16 #ftlmoda @ftlmoda @nyfwv

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Archana Kochhar (@archanakochharofficial) στις Σεπ 9, 2016, 12:35πμ PDT

The beautiful Reshma Quereshi getting all dolled up backstage for the show. It's time ! #Archanakochhar #nyfw #fashionshow #couture #fashion #beautiful #Newyorkfashionweek #nyfw16 #backstage #nyfwbackstage #behindthescenes #nyfwaw16 #ftlmoda

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Archana Kochhar (@archanakochharofficial) στις Σεπ 8, 2016, 8:33πμ PDT

Στην Ινδία, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο γίνονται 1.000 επιθέσεις με οξύ κατά γυναικών, με σεξουαλικά κυρίως κίνητρα. Συχνά βέβαια, οι γυναίκες δέχονται επιθέσεις από άνδρες που γνωρίζουν, οι οποίοι συνήθως είναι συγγενείς τους και τις «τιμωρούν» επειδή πιστεύουν ότι «ντρόπιασαν» την οικογένειά τους.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Νέα Υόρκη και είμαι πολύ χαρούμενη» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Independent» μία ημέρα πριν από την επίδειξη μόδας. «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να ακουστεί η ιστορία των γυναικών που έχουν επιβιώσει από επιθέσεις με οξύ και να μάθουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μια κανονική ζωή» πρόσθεσε.

Η Κιουρεσί, η οποία κατάγεται από τη Βομβάη, έπεσε θύμα επίθεσης τον Μάιο του 2014 από το εν διαστάσει σύζυγο της αδελφής της και τους φίλους του, ενόσω εκείνη κατευθυνόταν στο Αλαχαμπάντ. Μετά την επίθεση μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο όπου και δέχθηκε μια πολύ μικρή φροντίδα κι όταν επέστρεψε στη Βομβάη, οι γιατροί την ενημέρωσαν πως δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να σώσουν το αριστερό της μάτι.

Εδώ και μερικά χρόνια, έχουν ξεκινήσει πολλές εκστρατείες, με τους ακτιβιστές να απαιτούν από τις κυβερνήσεις των χωρών όπου ανθούν τέτοιου είδους επιθέσεις, όπως στην Ινδία, να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν καλύτερη νομοθεσία που να προστατεύει τα θύματα και να τιμωρούν παραδειγματικά τους δράστες.

Η Ρεσμά αποφάσισε να λάβει δράση, παίρνοντας μέρος στις εκστρατείες αυτές, έναν χρόνο μετά την επίθεση εναντίον της. Η οργάνωση στην οποία συμμετέχει είναι η «Make Love Not Scars» (Κάντε Έρωτα, Όχι Ουλές) η οποία κι έχει την έδρα της στην Ινδία. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ δίνει βήμα λόγου στις επιζήσασες των επιθέσεων με οξύ.

Έτσι, η 19χρονη διακρίνεται σε ένα από τα βίντεο της οργάνωσης. Εκεί, της γίνεται ένα κοντινό πλάνο στο καμένο πρόσωπό της. Η ίδια δίνει συμβουλές για τα τέλεια κόκκινα χείλη. Στο βίντεο ακούγεται να λέει πως είναι εξίσου εύκολο για κάποιον να αγοράσει οξύ, όπως κι ένα κόκκινο κραγιόν. Το βίντεο έχει πάνω από 1,7 εκατομμύρια χτυπήματα και η Ρεσμά έχει γίνει σύμβολο της εκστρατείας κατά των επιθέσεων με οξύ εναντίον των γυναικών, όχι μόνο στην Ινδία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλώντας στον Independent, αποκάλυψε πως όταν της έγινε η πρόσκληση συμμετοχής στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά και τον ενθουσιασμό της και τόνισε ότι αν και κάποιος μπορεί να καταστρέψει την ομορφιά του προσώπου σου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να σου κλέψει την ομορφιά της ψυχής σου. «Μόνο αυτό είναι που μετράει» είπε.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice