Πώς να εξερευνήσεις ένα μουσείο

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να απολαύσεις την επίσκεψη

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσεις ένα μουσείο σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Natasha Schlesinger.

Eίτε είναι το Λούβρο στο Παρίσι, το Prado στην Μαδρίτη ή το Victoria and Albert στο Λονδίνο, ένα μουσείο αποτελεί μία από τις πρώτες τουριστικές δραστηριότητες όταν φτάσεις σε μία ξένη χώρα ως επισκέπτης. Σύμφωνα με την Natasha Schlesinger, η οποία είναι ιστορικός τέχνης και ιδρύτρια της εταιρίας ArtMuse που κανονίζει ιδιωτικές ξεναγήσεις σε μουσεία και γκαλερί της Νέας Υόρκης αλλά και της Ευρώπης, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι να κινηθείς μέσα σε ένα μουσείο ώστε να μην παραλείψεις σημαντικά κομμάτια αλλά και να διασκεδάσεις ταυτόχρονα.

Θέσε ωράριο και φάε πριν πας

Μία επίσκεψη στο μουσείο πρέπει να διαρκεί 90 λεπτά με δύο ώρες το maximum. Ένα πολύ συχνό λάθος είναι όταν προσπαθείς να δεις όσα περισσότερα εκθέματα μπορείς και περπατάς με τις ώρες ανάμεσα στους διαδρόμους. Η προσοχή σου θα εξασθενίσει σύντομα και δεν θα εκτιμήσεις τίποτα από όσα βλέπεις. Επιπλέον, ποτέ δεν πρέπει να είσαι πεινασμένος γιατί δεν θα μπορείς να συγκεντρωθείς σε τίποτα άλλο εκτός του φαγητού.

Συγκεντρώσου κάπου συγκεκριμένα

Αντί να περάσεις στα γρήγορα μπροστά από εκατό διαφορετικά εκθέματα, να διαβάσεις την περιγραφή τους και στο τέλος να ξεχάσεις τουλάχιστον τα μισά από όσα είδες, σκέψου να επιλέξεις περίπου 20 κομμάτια και μελέτησέ τα με προσοχή. Σε ένα αχανές μουσείο όπως το Λούβρο, το Βατικανό ή το MET της Νέας Υόρκης, η Schlesinger προτείνει να αρκεστείς σε ένα τμήμα ή μία συγκεκριμένη έκθεση όπως για παράδειγμα την Ισλαμική τέχνη. Με μικρότερα μουσεία όπως το Kunsthaus στην Ζυρίχη υπάρχει η πιθανότητα να εξερευνήσεις όλους τους χώρους σε μία επίσκεψη όμως και τότε δεν θα είναι δυνατόν να αφομοιώσεις κάθε πληροφορία επομένως επικεντρώσου σε ότι σε ενδιαφέρει περισσότερο.

Χρησιμοποίησε ηχογραφημένες ξεναγήσεις

Τα περισσότερα μουσεία προσφέρουν ηχογραφημένες ξεναγήσεις στην είσοδο του χώρου, δωρεάν ή με ένα μικρό κόστος και είναι μία εξαιρετική επιλογή για τον επισκέπτη που αναζητά λεπτομερείς πληροφορίες για τα εκθέματα και την εποχή δημιουργίας τους.

Κλείσε ιδιωτικές ξεναγήσεις ή ξεναγήσεις με γκρουπ

Ένας ξεναγός με πολύ καλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της τέχνης και οικειότητα με τον χώρο του μουσείου μπορεί να δημιουργήσει μία άκρως απολαυστική επίσκεψη που δεν θα μπορούσες να πραγματοποιήσεις μόνος σου. Θα σου επισημάνει που πρέπει να κοιτάξεις και ποιες πτυχές του κάθε έργου να μελετήσεις και θα σε προστατέψει από το να ξοδέψεις πολλές ώρες ασκόπως ανάμεσα στους διαδρόμους. Είναι μία πιο ακριβή μέθοδος αλλά το τελικό αποτέλεσμα της εμπειρίας θα είναι φανερά ανώτερο.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 2017

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice