Γνωρίστε τους χίπστερ του Ιράκ

Μάχονται ενάντια στην κακογουστιά

Με τα κερωμένα τους μουστάκια, τα καλοσχηματισμένα γένια και τα κομψά τους ρούχα, τα μέλη του Mr. Erbil Gentleman's club δείχνουν να είναι οι πιο έξυπνοι κάτοικοι του Μπρούκλιν ή του Σόρντιτς.

Αλλά σε αντίθεση με τις χίπστερ γειτονιές της Νέας Υόρκης ή του Λονδίνου, αυτό είναι το Έρμπιλ, η πρωτεύουσα της κουρδικής περιοχής του Ιράκ -μόλις 100χλμ από την ζοφερή μάχη να οδηγήσουν το Ισλαμικό Κράτος μακριά από το τελευταίο προπύργιο της χώρας τους.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη From Erbil Kurdistan (@mr.erbil) στις Φεβ 20, 2017, 10:21πμ PST

Αν και αποτελεί όαση μέσα σε μια χώρα διαλυμένη από τον πόλεμο -από την επέμβαση των Η.Π.Α το 2003, το Έρμπιλ δεν έχει καταφέρει να προσφέρει στους νέους ανθρώπους τις ευκαιρίες που λαχταρούν, σχολιάζουν οι άντρες που ίδρυσαν αυτή τη λέσχη πέρσι για να αλλάξει αυτό.

«Όταν αρχίσαμε ήμασταν σε άσχημη κατάσταση , η οικονομική κρίση και ο αναμενόμενος πόλεμος ενάντια στο ISIS», σχολιάζει ο Goran Pshtiwan, 26 ετών, ο οποίος φοράει ένα κοστούμι τριών κομματιών και χειροποίητα μοκασίνια διακοσμημένα με το logo της λέσχης -χωρίς κάλτσες φυσικά.

«Δεν υπήρχε επαγγελματική δραστηριότητα, οπότε ξεκινήσαμε με την ιδέα να συγκεντρωθούμε και να κάνουμε κάτι διαφορετικό, μοναδικό, να αλλάξουμε την εμφάνιση των ανθρώπων και τον τρόπο που σκέφτονται.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη From Erbil Kurdistan (@mr.erbil) στις Φεβ 22, 2017, 11:58πμ PST

Πραγματοποιούν συχνά meeting όπου ντύνονται με διαφορετικά στιλ, από casual μέχρι μαύρη γραβάτα και παραδοσιακή οθωμανική ενδυμασία, η λέσχη έχει στόχο να υποστηρίξει τους ντόπιους ράφτες και τεχνίτες που τους βοηθούν να φτιάξουν τα ντυσίματά τους.

Στολισμένοι με μωβ μαντήλια, ρολόγια τσέπης και selfie sticks, οι άντρες μεταξύ 20 και 30, κάνουν φωτογραφίσεις  σε τοπικά όμορφα σημεία και ανεβάζουν τα αποτελέσματα στο Instagram, όπου ο λογαριασμός τους έχει περισσότερους από 60.000 followers.

Ο σάλος έχει προκαλέσει εντύπωση στον συνιδρυτή Omer Nihad, ένα 28χρονο πρώην χρηματιστή, ο οποίος τόνισε ότι ο ηθοποιός George Takei, που έχει περισσότερους από 2 εκατ. ακόλουθους στο Twitter, ανέφερε τη λέσχη τους στο προφίλ του. Ένα βίντεο που τράβηξαν πρόσφατα μετράει 5 εκατ. views, πρόσθεσε ο Omer.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη From Erbil Kurdistan (@mr.erbil) στις Φεβ 20, 2017, 6:27πμ PST

Παρόλο που πρόκειται για λέσχη ανδρών, το Mr. Erbil χρησιμοποιεί την online πλατφόρμα του για να προωθήσει τα γυναικεία δικαιώματα στην εργασία και τις ευκαιρίες για τα κορίτσια.

Η λέσχη έχει περίπου 40 μέλη και λαμβάνουν τόσες αιτήσεις που οι ιδρυτές σκέφτονται να δυσκολέψουν τη διαδικασία επιλογής, η οποία ήδη θέτει υψηλά standard στην αίσθηση της μόδας.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη From Erbil Kurdistan (@mr.erbil) στις Φεβ 18, 2017, 9:22πμ PST

Ο Nihad εξήγησε ότι η λέσχη έχει σκοπό να κυκλοφορήσει το δικό της brand ρούχων, να ανοίξει ένα μαγαζί και να συνεργαστεί με οίκους μόδας. Και πώς θα του άρεσε πολύ να δει το Mr. Erbil να φιγουράρει σε κάποιο περιοδικό μόδας.

«Φυσικά, δεν θέλουμε να είμαστε στο εξώφυλλο», είπε, «μας αρκεί να είμαστε στη μέση!».

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη From Erbil Kurdistan (@mr.erbil) στις Φεβ 13, 2017, 11:35πμ PST

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice