Πόσο ευαίσθητος είσαι; Kάνε το τεστ

Σημείωσε σε ποιο σημείο έβαλες τα κλάματα

Πόσο ευαίσθητος είσαι; Kάνε το τεστ

Σύμφωνα με το Phychology Today και την δόκτορα Elaine Aron, ένας στους πέντε ανθρώπους του σήμερα θεωρείται "Ηighly Sensitive Person" (HSP), όρος που σημαίνει ευαίσθητος σε μεγάλο βαθμό και με τρόπο σκέψης λίγο διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Έτσι, λοιπόν, την επόμενη φορά που κάποιος θα σε αποκαλέσει κλαψιάρη, μαμάκια, λαπά και άλλα ακόμα χειρότερα, κυρίως αν είσαι άνδρας που έχεις πάει στρατό, μπορείς απλώς να τους απαντήσεις (με δάκρυα στα μάτια) πως δεν φταις εσύ, απλώς έτσι είναι σχηματισμένο το μυαλό σου.

Πιστεύεις πως ανήκεις στην ομάδα των HSPs; Κάνε το τεστ για να είσαι σίγουρος.

(Αν ναι, έχουμε μηνιαίες συναντήσεις όπου βλέπουμε ταινίες, κλαίμε και τρώμε cupcakes. Περισσότερες πληροφορίες στο τέλος του άρθρου).

1. Τα συναισθήματά σου είναι πάντα σε έξαρση

Αισθάνεσαι τα πάντα και τα αισθάνεσαι σε βάθος. Θα συγκινηθείς με μία ταινία, ένα βιβλίο, μία μονή κάλτσα που βρήκες πεταμένη στο δρόμο και σε έκανε να αναρωτηθείς πού βρίσκεται το ταίρι της και γιατί χωρίστηκαν. Θα χαρείς υπερβολικά με μία θετική εξέλιξη και αντιστοίχως θα θέλεις να σε καταπιεί η γη όταν βρεθείς μπροστά σε μία αναποδιά. Ακριβώς επειδή η συναισθηματική σου πλευρά είναι τόσο ανεπτυγμένη δεν αφήνει τον κατάλληλο χώρο που χρειάζεται για να δράσει η λογική και έτσι χάνεις εύκολα την ψυχραιμία σου.

2. Mπορείς να καταλάβεις πώς νιώθει κάποιος άλλος

Οι HSPs είναι γενικότερα παρατηρητικά πλάσματα και ακριβώς επειδή οι ίδιοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τη συναισθηματική τους πλευρά, έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν τα πραγματικά αισθήματα των αγαπημένων τους προσώπων ανά πάσα στιγμή. Έτσι μπορείς να ξέρεις αν η μαμά σου ή η κολλητή σου είχαν καλή ή κακή ημέρα από ένα απλό «καλά είμαι». Υπερδύναμη!

3. Προτιμάς να δουλεύεις μόνος σου

Εμείς οι ευαίσθητοι έχουμε την τάση να αποφεύγουμε ομαδικές εργασίες γιατί αισθανόμαστε πως όλοι να παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση, έτοιμοι να μας κρίνουν. Γυμναζόμαστε μόνοι στο σπίτι ή βγαίνοντας έξω με ακουστικά και το βλέμμα στον ορίζοντα. Επιδιώκουμε επίσης να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο, είτε από το σπίτι είτε βάζοντας όρια στον προσωπικό μας χώρο σε ένα γραφείο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε.

4. Είσαι ευγενικός

Προσέχεις πάντα τους τρόπους σου και περιμένεις οι άλλοι να κάνουν το ίδιο απέναντί σου. Σου προκαλεί αρνητική εντύπωση αν κάποιος δεν πει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» σε μία συζήτηση, ενώ όταν γνωρίζεις ένα νέο πρόσωπο για πρώτη φορά θα του μιλήσεις πάντα στον πληθυντικό μέχρι να σου επιτρέψει κάτι άλλο. Φοβάσαι μην προσβάλλεις τον συνομιλητή σου γι' αυτό προσπαθείς να είσαι όσο πιο ευγενικός γίνεται, τουλάχιστον μέχρι να νιώσεις άνετα. Φυσικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία γενικότερη ανάγκη να ευχαριστείς τους γύρω σου και να μην μπορείς να πεις εύκολα «όχι». Με άλλα λόγια η φράση «χαλί θα γίνω να με πατήσεις» μάλλον ειπώθηκε από έναν HSP.

5. Δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις

Και δεν μιλάμε για θέματα όπως αν θέλεις να παντρευτείς, να αλλάξεις σπίτι ή δουλειά. Μπορεί να σε λούσει κρύος ιδρώτας μπροστά στο σερβιτόρο γιατί το μενού είναι τεράστιο και δεν ξέρεις τι να παραγγείλεις ή να σκέφτεσαι αν πραγματικά σου αρέσει το παντελόνι που δοκίμασες για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το αγοράσεις. Από τις άκρως ενοχλητικές συνήθειες των HSPs, η αλήθεια να λέγεται.

6. Κλαις

Συνέχεια. Όχι μόνο ότανσε συγκινεί κάτι ή όταν είσαι στεναχωρημένος. Θα κλάψεις επειδή έχεις άγχος, θα κλάψεις επειδή έχεις νεύρα, θα κλάψεις επειδή είδες μία καινούρια φωτογραφία του Ryan Gosling και πώς γίνεται να είναι τόσο όμορφος; Συχνά τα αγαπημένα σου πρόσωπα αποφεύγουν να σου λένε κάποια πράγματα που ίσως σε ζορίζουν γιατί φοβούνται την αντίδρασή σου και αυτό σε κάνει να κλαις ακόμα περισσότερο.

7. Δεν αντέχεις τον πόνο

Από τον πονοκέφαλο μέχρι το εμβόλιο, κάτι που οι άλλοι μπορούν εύκολα να αντέξουν εσένα σου φαίνεται μαρτύριο. «Ο πόνος είναι ένα σημάδι από τον οργανισμό πως κάτι δεν πηγαίνει καλά και χρειάζεται μία αλλαγή» δηλώνει η Aron. «Έτσι, οι HSPs θα το προσέξουν πολύ πιο εύκολα και θα ανησυχήσουν επίσης, ενώ κάποιος άλλος απλώς θα ανασηκώσει τους ώμους και θα πάρει μία ασπιρίνη».

8. Μισείς τους δυνατούς ήχους και τον ισχυρό φωτισμό

Αισθάνεσαι την ακαταμάχητη ανάγκη να φωνάξεις μέχρι ο θόρυβος να σταματήσει ή να φύγεις μακριά ώστε να μην μπορείς να τον ακούς. Αν τύχει να κάτσει κάποιος δίπλα σου που μασάει δυνατά την ώρα του φαγητού, μάλλον θα τον έχεις μισήσει μέχρι το τέλος του γεύματος. Αντίστοιχα, προτιμάς τον χαμηλό φωτισμό που δεν πληγώνει τα μάτια σου.

9. Είσαι δημιουργικός χαρακτήρας

Ακριβώς επειδή το μυαλό σου λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, οι τέχνες σε γοητεύουν και τις θεωρείς έναν πολύ καλό τρόπο έκφρασης των ισχυρών σου συναισθημάτων.

10. Δεν φροντίζεις τον εαυτό σου όσο θα έπρεπε

«Οι HSPs πολύ συχνά αναβάλλουν δραστηριότητες όπως να κάνουν διαλείμματα, να αθλούνται και να τρώνε σωστά» μας πληροφορεί η Aron. «Πιστεύουν πως δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν ή, στην περίπτωση του φαγητού, απορρίπτουν ολόκληρες ομάδες θρεπτικών επιλογών επειδή δεν τους αρέσουν καθόλου στην γεύση».

Ιδού! Αν ισχύουν παραπάνω από πέντε πράγματα που βρήκες σε αυτή τη λίστα τότε είσαι ένας από εμάς. Θα σε περιμένουμε στην επόμενη συνάντηση όπου ως καινούριος θα πρέπει να φέρεις εσύ τα cupcakes.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice