362527-750264.jpg
Ιωάννα Τζετζούμη / ALEXQUISITE 2017
Lifestyle

Οι τσάντες της ελληνικής πρωτοπορίας έχουν όνομα ALEXQUISITE και την υπογραφή του Αλέξανδρου Κωτούλα

Συνέντευξη με τον σχεδιαστή - θαύμα που εργάστηκε για τη Louis Vuitton στο Παρίσι ώσπου ονειρεύτηκε την επιστροφή στην πατρίδα

Οι ιδιοφυίες της ελληνικής μόδας επιμένουν να μη βάζουν μυαλό και γυρίζουν πίσω με αποσκευές γεμάτες ιδέες και φρέσκιες αντιλήψεις. Ο Αλέξανδρος Κωτούλας σχεδιάζει χειροποίητες τσάντες κομψές σαν πεταλούδες, οι οποίες χωρούν μέσα τους όλη τη διακριτική γοητεία του μινιμαλισμού και διηγούνται την αλήθεια του απέριττου ντιζάιν με μαγευτικό τρόπο. Σε κάθε αξεσουάρ ALEXQUISITE το στιλ κερδίζει τη μάχη.

Αλέξανδρος Κωτούλας, το δρομολόγιο ενός προσώπου στο road movie της φινέτσας: Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ, αποφάσισε ότι είναι φτιαγμένος από δημιουργικότερο μέταλλο, έφυγε για την Ολλανδία και φοίτησε στο τμήμα product design του Design Academy Eindhoven. Πέρασε από μετεκπαίδευση ενός έτους στον κλάδο handbag design του οίκου Louis Vuitton στο Παρίσι, συσσώρευσε γνώσεις και εμπειρίες επιστρέφοντας ως ολοκληρωμένος textile and leather goods designer στην Ελλάδα.

Η πρώτη του ολοκληρωμένη συλλογή κυκλοφορεί στους δρόμους, τιτλοφορείται _ΟΝΕ, και προσβλέπει στην urban γκαρνταρόμπα αγοριών και κοριτσιών εστιάζοντας σε τέσσερα διαφορετικά κομμάτια: backpack, shopping bag, crossbody και θήκη laptop. Η αισθητική και το ύφος του μαρτυρούν έναν αστικό ρομαντισμό απέχει από το ναρκισσισμό του κραυγαλέου, μια χαμηλότονη εκλέπτυνση η οποία κατακτά τους ρυθμούς της μεγαλούπολης αφαιρώντας οτιδήποτε περιττό από την ενδυματολογική αρματωσιά της. Διαχρονικότητα, εργονομία, αρμονία, φυσικότητα, λατρεία για την υφή και τις ιδιαιτερότητες των υλικών, ποιότητα high-end με το βλέμμα στραμμένο στην τέχνη της καθημερινότητας, δερμάτινα αξεσουάρ που ομορφαίνουν όσο παλιώνουν.

Η χειροποίητη συλλογή _ΟΝΕ λανσάρεται μέσα από τέσσερις χρωματικούς συνδυασμούς, καθώς και σε μια limited edition σειρά με εξωτικά δέρματα και γούνα. Τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα της υπογραμμίζει η εμμονή στη λεπτομέρεια: Κάθε αξεσουάρ ALEXQUISITE έχει κατασκευαστεί στο χέρι από μικρά οικογενειακά εργαστήρια στην Ελλάδα, σε συνεργασία με εξειδικευμένους τεχνίτες, των οποίων η εμπειρία έδωσε υπόσταση στις ιδέες του Αλέξανδρου Κωτούλα. ALEXQUISITE, το άψογο γούστο ανακτά την αίγλη του. Φέτος αναμένεται να είναι το κυριότερο αντικείμενο λατρείας των στιλάτων παιδιών της πόλης. Ο δημιουργός τους μας περιέγραψε το τι σημαίνει να σχεδιάζεις με απλότητα και χάρη.

Τι κάνει έναν πολιτικό μηχανικό να ασχοληθεί με το ντιζάιν;

Για να είμαι ειλικρινής δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό μηχανικό που ασχολείται με το design, αλλά έναν designer που δεν το είχε συνειδητοποιήσει ακόμη, και πειραματίστηκε στην πορεία προς αυτό.

Πώς νιώθει ένα παιδί μπαίνοντας στο άδυτο της Louis Vuitton;

Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα! Για κάποιον που ξεκινάει να ασχοληθεί με τα δερμάτινα είδη, ένας τέτοιος οίκος είναι όνειρο ζωής. Μια παιδική χαρά πολυτελείας! Το να έχεις πρόσβαση στα ανεκτίμητης αξίας αρχεία της Louis Vuitton του 1850, το να μπορείς να χρησιμοποιείς για τους πειραματισμούς σου δέρματα κορυφαίας ποιότητας, και κυρίως το να σχεδιάζεις μία τσάντα και να την βλέπεις λίγες εβδομάδες μετά στο fashion week του Παρισιού, και αργότερα στις βιτρίνες του Oίκου είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να περιγραφεί.

Ποια εποχή θα προτιμούσες να εξασκήσεις την τέχνη σου; Είναι πρόσφορο το 2017 για όσα ονειρεύεσαι;

Είναι μία πολύ σκληρή περίοδος για όσα επαγγέλματα απαιτούν χειρονακτική εργασία από εξειδικευμένους τεχνίτες. Η Ελλάδα είχε επί δεκαετίες ένα πολύ ισχυρό δίκτυο τεχνιτών του δέρματος, το οποίο επλήγη με την άνοδο της ασιατικής αγοράς, όπου οι τσάντες κατασκευάζονταν σε εξευτελιστικές τιμές. Οι περισσότερες βιοτεχνίες αναγκάστηκαν να κλείσουν, οπότε αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγα εργαστήρια που δραστηριοποιούνται και δυστυχώς από ράφτες που σύντομα θα αποσυρθούν. Είκοσι - τριάντα χρόνια νωρίτερα θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο από άποψη παραγωγής, αλλά αμφιβάλλω ότι τότε, ένας νέος από την επαρχία θα ήταν εξίσου εύκολο να φύγει στο εξωτερικό για αντίστοιχες σπουδές.

Ποιον αντίπαλο φοβάται κάθε σχεδιαστής;

Ντρέπομαι που θα σου απαντήσω με το πιο αναμενόμενο κλισέ. Νομίζω ο εαυτός μας είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος. Έχοντας πολλούς φίλους στον ίδιο κλάδο, βλέπω ότι όσο σκληρά και να δουλεύουν, όσο ταλαντούχοι και να είναι, πάντα οι ίδιοι είναι οι πιο αυστηροί και άδικοι κριτές τους. Όταν είσαι μηχανικός, μπορείς να υπολογίσεις πότε κάτι είναι σωστό ή ασφαλές. Όταν απασχολείσαι όμως σε κάτι δημιουργικό, δεν υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή, δεν μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι τώρα αυτό ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμο. Γι’ αυτό οι ανασφάλειες ως προς το αποτέλεσμα σε ταλαιπωρούν ακόμη και όταν η τσάντα έχει βγει και την βλέπεις στο δρόμο.

Ποια δημιουργία σου θα ζει στη μνήμη σου για πάντα;

Η Sac Triangle που σχεδίασα και κυκλοφόρησε από τη Louis Vuitton ήταν όπως σου ανέφερα και παραπάνω μία ασύλληπτη εμπειρία. Περικλείει έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων ταυτόχρονα. Ήταν η πρώτη φορά, όσο ήμουν στον οίκο, που ο προϊστάμενός μου, μου έδωσε τη δυνατότητα να πάω μόνος μου στα εργαστήρια, να χρησιμοποιήσω ότι υλικά ήθελα, και να σχεδιάσω ένα γυναικείο clutch. Αυτή η ελευθερία και ταυτόχρονα η συνεργασία με τεχνίτες, των οποίων τα χέρια δουλεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια από ελβετικά ρολόγια, ήταν μία αξέχαστη εμπειρία.

Η δουλειά σε βγάζει από τον χρόνο, σε απορροφά σε έναν άλλο κόσμο;

Δεν θα έλεγα ότι συμβαίνει εύκολα αυτό πλέον. Όχι όσο χρειάζεται να είμαι συνεχώς δίπλα σε έναν υπολογιστή και ένα κινητό. Όσο ήμουν φοιτητής ήταν πιο εύκολο να συμβεί, αλλά πλέον δουλεύοντας για το brand μου, αλλά και για άλλες εταιρίες ταυτόχρονα, το offline είναι μία πολυτέλεια που δεν μας παρέχεται συχνά.

Ποιοι είναι οι αληθινά κομψοί άνθρωποι κατά τη γνώμη σου;

Όσοι δεν προσπαθούν να είναι. Για όσους προκύπτει ασυναίσθητα.

Από ποιον εκφράζεται το στιλ στην Ελλάδα;

Από τα υφαντά των Βλάχων και τα ξυστά της Χίου.

Από πού εμπνέεσαι;

Από οτιδήποτε κοιτάω και αγγίζω. Η αφή είναι η πιο σημαντική αίσθηση όταν σχεδιάζω. Αν και για κάποιον τρίτο, το αποτέλεσμα γίνεται πρώτα αντιληπτό μέσω όρασης προφανώς, αυτό που με οδηγεί να δημιουργήσω συγκεκριμένους όγκους και σχήματα είναι η αίσθηση που αφήνουν στα χέρια. Αυτό με γοητεύει πιο πολύ στα αντικείμενα.

Πες μας ένα τραγούδι που στο νου σου ταυτίζεται με την ALEXQUISITE.

Δεν είμαι καλός με τα τραγούδια, να σου πω έναν πίνακα; Mark Rothko, Blue and Grey, 1962.

Μια ευχή που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί;

Όπως σου ανέφερα παραπάνω, με στεναχωρεί και ίσως με αγχώνει και λίγο ότι όλοι οι τεχνίτες αποσύρονται και δεν μπαίνουν νέοι στη δουλειά, και αυτό συμβαίνει σε πολλούς παρόμοιους τομείς. Κατάγομαι από την Καστοριά, που αποτελεί κορυφαία κοιτίδα παγκοσμίως στον τομέα της γούνας και το φαινόμενο είναι το ίδιο και εκεί. Ελπίζω σύντομα να αντιληφθούμε ότι οι χειρωνάκτες είναι εξίσου σημαντικοί με τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους σχεδιαστές. Παράλληλα βέβαια, εύχομαι η Rihana να κρατήσει στην επόμενη εμφάνισή της αυτή τη ροζ γούνινη τσάντα μου!

 

Η ιστοσελίδα της ALEXQUISITE, η σελίδα του brand στο Facebook και το προφίλ της εταιρίας στο Instagram

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 3 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ALEXQUISITE!

H Alexquisite και η Athens Voice χαρίζουν 3 συλλεκτικά shopping bags σε 3 τυχερούς από εσάς. Οι τσάντες είναι prototypes και όχι κομμάτια τα οποία διατίθενται στη στάνταρ γραμμή παραγωγής. Αρκεί να κάνετε share το post της Athens Voice στο προφίλ σας για να μπείτε στην κλήρωση. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν από την Alexquisite με μήνυμα στο Facebook. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice