Κοπέλες με μάγουλα, η ώρα μας έφτασε!
4 συμβουλές για τα καλοκαιρινά παπούτσια
Διάλεξε τα με προσοχή για να μη κινδυνέψουν τα πόδια σου
Τι πρέπει να προσέξεις στα παπούτσια του καλοκαιριού.
Καλοκαίρι. Όσο ανέμελη είναι αυτή η περίοδος για σένα, τόσο «οδυνηρή» μπορεί να αποδειχθεί για τα ποδαράκια σου που έχουν βγει σε «κοινή θέα». Τα περιποιείσαι διπλά λοιπόν αυτή την εποχή, φροντίζεις τις φτέρνες, κάνεις το πεντικιούρ σου, τους βάζεις κρέμες και λάδια… Μάθε όμως πως, όσο και να τα περιποιείσαι, τον τελευταίο λόγο έχουν τα αγαπημένα καλοκαιρινά σου … παπούτσια!
Δες λοιπόν τι πρέπει να προσέχεις τώρα που «πιάνουν» οι ζέστες:
Σαγιονάρες
Ύστερα από μια ολόκληρη μέρα στην αμμουδιά, άμμος, αντηλιακό, αλάτι, ιδρώτας και διάφορα άλλα του θαλασσινού «μικρόκοσμου», έχουν δημιουργήσει ένα δεύτερο δέρμα πάνω στο πόδι σου. Όταν έρθει η ώρα να φύγεις, «τινάζεις» συνήθως λίγο τα πόδια, φοράς τις σαγιονάρες σου και … φεύγεις. Ελάχιστα θα σε ενοχλήσει στην αρχή αλλά, όλο αυτό το απροσδιόριστο στρώμα λειτουργεί σαν «γυαλόχαρτο» που τρίβεται στο πόδι σου με τη βοήθεια των λαστιχένιων λουριών της σαγιονάρας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επώδυνοι ερεθισμούς, σκασίματα ή φουσκάλες. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεπλύνεις τα πόδια σου με λίγο καθαρό νερό και να τα σκουπίσεις πριν τις φορέσεις.
Εσπαντρίγιες
Πανί και σχοινί. Πιο «καλοκαίρι» δεν γίνεται. Και πάλι όμως, στην πλειοψηφία τους - ή έστω στην ορίτζιναλ εκδοχή τους – οι εσπαντρίγιες είναι κλειστές, κάτι που δημιουργεί ένα «φιλικό κλίμα» για την ανάπτυξη βακτηρίων, αφού τις φοράς χωρίς κάλτσες. Μπορεί το βαμβακερό ύφασμα να είναι το πιο υγιεινό και το πόδι να αναπνέει, όταν τις φοράς όμως πολλές ώρες και τα πόδια σου ιδρώνουν, το σχοινί «συγκρατεί» την υγρασία. Συνήθως στις εσπαντρίγιες υπάρχει ένας «υποτυπώδης πάτος» που προστατεύει όμως μόνο τη φτέρνα ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το σχοινί. Φρόντισε να αγοράσεις εσύ πάτους που να καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια του πέλματος και ιδανικότερα εκείνους που μπορείς να κόψεις στο μέγεθος που ταιριάζει στο δικό σου «νούμερο».
Παπούτσια ιστιοπλοΐας
Είτε τα φοράς όντως πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό, είτε όχι, τα παπούτσια αυτά μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα άβολα ύστερα από κάποιες ώρες. Από μόνα τους - αν και σχεδιάστηκαν για άκρως καλοκαιρινές δραστηριότητες - επειδή είναι κλειστά, δημιουργούν «ασφυκτικά» προβλήματα στα πόδια, αφού θα τα φορέσεις μάλλον χωρίς κάλτσα. Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, σε ένα τέτοιο παπούτσι δημιουργείται το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων που προκαλούν επίμονα δερματικά προβλήματα, με πιο συνηθισμένο το «πόδι του αθλητή» (επιπλέον, εκτός από την εσωτερική υγρασία μην ξεχνάς πως αυτά τα παπούτσια, είναι σχεδιασμένα να… βρέχονται… διπλό το κακό). Εάν έχεις τη δυνατότητα, βγάζε τα τακτικά για να αερίζονται τα πόδια σου. Μετά το ντους και πριν τα φορέσεις, ενδείκνυται επίσης να σκουπίζεις καλά τα πόδια σου και ανάμεσα στα δάκτυλα (χρησιμοποίησε ένα κομμάτι γάζα!), ώστε να είσαι σίγουρη πως έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος υγρασίας. Όταν τα βγάζεις πια, να τα αφήνεις να αερίζονται καλά.
Loafers, μπαλαρίνες ή ψιλοτάκουνα
Όσο πιο στριμωγμένα νοιώθεις τα δάκτυλά σου μέσα στο παπούτσι τόσο το χειρότερο, αφού δεν αφήνεις και πολύ χώρο στο πόδι να «αναπνεύσει». Αυτό μπορεί να σου δημιουργήσει επώδυνες φουσκάλες. Όταν περπατάς πολύ, αν πηγαίνεις με τα πόδια στη δουλειά για παράδειγμα, προτίμησε ανοικτά παπούτσια, πέδιλα, pip-toe ή έστω αθλητικά που θα φοράς με βαμβακερές κάλτσες. Αν έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις παπούτσια μόλις μπεις στο γραφείο, που σίγουρα θα έχει και κλιματισμό, θα ήταν ιδανικό.
Να θυμάσαι:
Όσο λιγότερο περπατάς με «κλειστοφοβικά» παπούτσια μια ζεστή μέρα, τόσο καλύτερα, αφού η ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες κάνει πολλές φορές τα πόδια να πρήζονται. Και αν θέλεις να τα πηγαίνει καλά το καλοκαίρι με τα παπούτσια σου, όταν αγοράζεις ένα καινούργιο ζευγάρι, αν σε στενεύει έστω και λίγο μέσα στο μαγαζί, μην σκεφτείς πως «θα ανοίξει»… απλά μην το πάρεις.