Το sur mesure ρούχο είναι τέχνη

Ο Ηλίας Βλαχάκης, ψυχή και ιδιοκτήτης του Mah Jong, μας μιλάει για την ιεροτελεστία της κομψότητας 

Sur mesure: Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Το τέλειο, φίνο αντρικό κοστούμι που ταιριάζει στην εντέλεια επάνω σας, φτιαγμένο με λεπτομέρεια στις μετρήσεις και τις ραφές του. Ένα από τα πιο γνωστά sur mesure ατελιέ της Αθήνας για περισσότερα από είκοσι χρόνια τώρα είναι το κατάστημα Mah Jong της οδού Κανάρη 14, στο Κολωνάκι. Ο χώρος του, που θυμίζει τα εξειδικευμένα λονδρέζικα ατελιέ της Saville Road, προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να παραγγείλουν από τους πιο διάσημους οίκους ραπτικής τα ρούχα τους sur mesure. Σε λίγες μέρες, μάλιστα, οι εκπρόσωποι της αφρόκρεμας του sur mesure (η περίφημη ναπολιτάνικη KITON για ρούχα και η θρυλική John Lobb για παπούτσια) θα συναντηθούν στο Mah Jong για να παρουσιάσουν ό,τι πιο εκλεκτό υπάρχει σήμερα παγκοσμίως στο χώρο της υψηλής ραπτικής και της υπόδησης. Ο Ηλίας Βλαχάκης μας μυεί στα μυστικά αυτής της τέχνης.

John Lobb

Ποια είναι η διαδικασία για να παραγγείλει κάποιος ένα ρούχο sur mesure;

Κάθε δεκαπέντε μέρες οι ράφτες και οι ειδικοί των εταιρειών που αντιπροσωπεύουμε έρχονται στην Αθήνα και συναντώνται με τον ενδιαφερόμενο πελάτη μας κατόπιν ραντεβού. Του παίρνουν τα μέτρα, τον βοηθούν να επιλέξει το μοντέλο που του ταιριάζει περισσότερο, κατόπιν το ύφασμα, τη φόδρα, τα κουμπιά και καταγράφουν κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να απαιτεί ο πελάτης, όπως π.χ. κάποια εσωτερική κρυφή τσέπη κ.λπ. Στη συνέχεια όλες αυτές οι πληροφορίες καταχωρούνται στο αρχείο της εταιρείας και βάσει αυτών ξεκινάει η ραφή.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία σε όλη τη διαδικασία;

Η διαδικασία των μέτρων είναι η πιο δύσκολη δουλειά γιατί απαιτεί τεράστια εμπειρία και έναν άριστο τεχνίτη που θα καταλάβει αμέσως τις ιδιομορφίες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε σώματος για να κατασκευάσει ρούχα που θα δώσουν στιλ σε κάθε πελάτη ανεξαρτήτως σωματότυπου. 

KITON

 

Χρειάζονται πολλές πρόβες;

Καμιά φορά μπορεί να γίνουν μία ή δύο πρόβες πριν την παράδοση του ρούχου, αλλά αυτό τείνει να εκλείψει, αφού οι εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε φημίζονται παγκοσμίως για την ακρίβεια και την προσοχή που δίνουν σε ό,τι παράγουν.

John Lobb

 

Το sur mesure κοστούμι είναι πανάκριβο: μύθος ή αλήθεια;

Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται είναι αποκλειστικές παραγγελίες αυτών των εταιρειών στις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργίες. Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, κοστίζουν όπως κάθε μοναδικό και τόσο ποιοτικό πράγμα σ’ αυτό τον κόσμο. Πλην όμως τώρα, με τη λεγόμενη κρίση, ολοένα και περισσότεροι κύριοι επιλέγουν να παραγγέλνουν τα ρούχα τους sur mesure γιατί ξέρουν πια πάρα πολύ καλά πως ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice