Γνωρίστε την graffiti artist Σιμόνη Φοντάνα

Η τρυφεράδα επί των σκαλωσιών και επί των τοίχων ή αλλιώς ένα κορίτσι που «βάφει»

Σιμόνη Φοντάνα: Παρουσίαση της δουλειάς της graffiti artist και ζωγράφου που ομορφαίνει τη Θεσσαλονίκη.

Δρόμοι, γειτονιές και κτήρια ολόιδια, σχεδόν αφιλόξενα, με αισθητική αντιπαροχής και εργολαβίας. Και όμως, μια δραστήρια ομάδα graffiti artists, με έδρα τη The Box Gallery, τα τελευταία χρόνια «βάφει» παλεύοντας να χαρίσει ζωή σε τοίχους του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους, η Σιμόνη Φοντάνα, ένα μικροσκοπικό κορίτσι με δυσανεξία στα σπρέι (της φέρνουν ημικρανία), γεγονός που την κάνει ιδιαίτερη με το καλημέρα!

n

Κερκυραία, με σπουδές συντήρησης έργων τέχνης στην Αθήνα, επέστρεψε στη γενέτειρα για να εργαστεί στο Μον Ρεπό. Ζωγράφιζε από μικρή, ωστόσο η ενασχόληση του αγαπημένου της με την graffiti art και η εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη λειτούργησαν ως σειρήνες πρόκλησης. Η Σιμόνη δήλωσε κάτοικος Θεσσαλονίκης και βγήκε στους δρόμους πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. «Ο καμβάς είναι πιο αγχωτικός σε σχέση με τον δημόσιο χώρο, όπου έχεις μεγαλύτερη επιφάνεια για να εκφραστείς», δηλώνει. Ως graffiti artist, σκαρφαλώνει σε σκαλωσιές, συμμετέχει στα πρότζεκτ των αγοριών, και ναι, είναι απολύτως αποδεκτή από τους συναδέλφους της. «Αφενός, αυτά που ζωγραφίζω εγώ είναι πιο girlie, αφετέρου, δουλεύω με πινέλα. Ίσως γι’ αυτό δεν έχω κανένα πρόβλημα συνεργασίας με τα αγόρια».

n

Η Σιμόνη είναι αυθεντική και στη δημιουργική κοσμοθεωρία και στην εικαστική της φόρμα. Δουλεύει με πινέλα, μαρκαδόρους, πλαστικά, μελάνια, ακρυλικά (είπαμε, τα σπρέι την πειράζουν). Οι δημιουργίες της είναι ανθρωποκεντρικές, τρυφερές, συναισθηματικές - θα μπορούσαν άνετα να γίνουν εξώφυλλα δίσκων της Χοπ Σαντοβάλ ή της Ίζομπελ Κάμπελ. Πρωταγωνίστριές της, κορίτσια με μακριά μαλλιά, μεγάλα μάτια, φιόγκους στα μαλλιά και κομψά φορεματάκια, που μέσα σε λίγα εκατοστά, συνοψίζουν ανθρώπινες σχέσεις, χαρές, θλίψεις, απώλειες, όνειρα, κάποτε και το τέλος της αθωότητας. Οι καμβάδες της είναι ένα ταξίδι στο βραχύβιο μονοπάτι των κοριτσίστικων ονείρων, που κινδυνεύουν να χαθούν στον δρόμο κατά την ενηλικίωση.

n

Ψάξε τη δουλειά της στην πανεπιστημιούπολη, στην Άθωνος, στο Ναυαρίνο, παντού στη Θεσσαλονίκη. Η Σιμόνη είναι μεγάλο ταλέντο και το πιο γλυκό κορίτσι του κόσμου!

www.facebook.com/simonifontana

Πορτρέτο: Ani Jo

n

n

n

n

n

n

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice