Flip in the city

Όλα όσα δεν θα θέλατε ποτέ να μάθετε για τις σχέσεις

45956-104360.jpg
Μαρία Φλιπ |

Κατασκευαστικό Λάθος

Η σχέση μου με τις τουαλέτες ήταν πάντοτε από τυπική έως και αδιάφορη, πόσο μάλλον με τις λεκάνες τους. Δεν έδινα ποτέ ιδιαίτερη σημασία στο πώς είναι φτιαγμένες ή στο αν δυσκολεύουν ή διευκολύνουν τον χρήστη. Βέβαια ίσως γιατί είμαι κοριτσάκι και οι επιλογές μου δεν είναι και πολλές. Κάθομαι ή δεν κάθομαι, ακουμπάω ή όχι. Προφανώς λοιπόν και δεν είχα σκεφτεί ποτέ πώς μπορεί ένα κατασκευαστικό λάθος να καταδυναστεύει τη ζωή εκατομμυρίων ανδρών στον πλανήτη και κατά συνέπεια την ερωτική ζωή εκατομμυρίων γυναικών.

Αυτό μέχρι τη μέρα που στο Μικρό μου Σπίτι στο Παγκράτι ήρθε ένας φίλος και επισήμανε το πόσο λάθος ήταν φτιαγμένη η λεκάνη, συγκεκριμένα το καπάκι της και πόσο δυσκόλευε τους αρσενικούς επισκέπτες του σπιτιού. Αρχικά δεν κατάλαβα τι εννοούσε, αλλά εκείνος, εκμεταλλευόμενος τη γαϊδουρινή υπομονή μου, επέμεινε να μου εξηγήσει «πού έγκειτο το κατασκευαστικό λάθος». Έτσι, το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα, που μέχρι τότε δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου, έγινε πλέον προφανές. Το καπάκι δεν στεκόταν όρθιο. Για λίγα χιλιοστά το καπάκι έχανε την ισορροπία του και δεν ακουμπούσε στο καζανάκι, εξαναγκάζοντας τον εκάστοτε χρήστη να χρησιμοποιήσει και τα δύο του χέρια για να ικανοποιηθεί, πράγμα μάλλον δυσάρεστο.

Διαβάζοντας τώρα κάποιος αυτήν την παράγραφο, εύστοχα θα μπορούσε να αναρωτηθεί για ποιον ακριβώς λόγο, αυτό το γεγονός να αφορά κάποιον άλλον εκτός από την εταιρία κατασκευής και πώς μπορεί να συσχετίζεται με την ερωτική ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι όμως, αυτό το λαθάκι της βιομηχανίας των λεκανών με οδήγησε, σαν καλορυθμισμένο Τζι Πι Ες, σε μια αποκάλυψη κόλαφο.

Αυτό, λοιπον, το - φαινομενικά μικρό - λάθος δεν είναι τίποτα λιγότερο από άλλο ένα σύνδρομο που μαστίζει τον ανδρικό πληθυσμό του 21ου αι. και ίσως να είναι και η χρυσή τομή στο couple’s therapy. Το συμπέρασμα αυτό με οδήγησε σε κοσμοϊστορικές, με την έννοια πως σίγουρα θα αλλάξουν την ιστορία του κόσμου μου, συνειδητοποιήσεις: Όπως, ας πούμε, ότι το Σ.Κ.Λ.* όπως αποφάσισα πως είναι η επιστημονική του ονομάσια, αν και τώρα που το σκέφτομαι μιας και εγώ είμαι που το ανακάλυψα θα μπορούσε να λέγεται «σύνδρομο Φλιπ», ήταν η απάντηση στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των αντρών μέσα στις σχέσεις, η απάντηση για τον εκνευρισμό τους, το άγχος, τους καυγάδες. Επίσης εξηγούσε γιατί πολλές τουαλέτες δεν έχουν καν καπάκι (κάποιος αγανακτισμένος χρήστης το ξήλωσε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακουφιστεί όπως επιθυμεί (χωρίς χέρια) και να σώσει και τη σχέση του. Εξηγούσε γιατί πολλοί άνδρες προτιμούν τα πάρκα, τις γωνίες, τις βιτρίνες για να ικανοποιηθούν και σίγουρα εξηγεί και διάφορα άλλα που δεν τα έχω βρει ακόμη. Αυτά όμως, ήταν γενικά συμπεράσματα που δεν με αφορούσαν πολύ.

Αυτό που με αφορούσε, είναι το αν και πώς ακριβώς αυτό το σύνδρομο μπορεί να επηρέαζε τη δική μου ζωή. Κάνοντας ένα πέρασμα στις σχέσεις των τελευταίων χρόνων (πήρε αρκετές ώρες, πολλά Ben and Jerry’s και ακόμα περισσότερα πατατάκια) κατέληξα πως ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που εδώ και τρία χρόνια που έχω μετακομίσει σε αυτό το σπίτι δεν μπορούσα να κρατήσω έναν άνδρα για πάνω από ένα μήνα. Πως η αδυναμία μου να κάνω μια σχέση σαν άνθρωπος δεν ήταν δικό μου λάθος και σε καμία περίπτωση δεν έφταιγε το ότι είμαι επιρρεπής στις απιστίες ή το ότι μου αρέσει να κοιμάμαι μόνη μου. Είχα πλέον την απόδειξη πως η, έτσι κι αλλιώς αυθαίρετη, θεωρία πως έχω προβλήματα δέσμευσης δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Το πραγματικό πρόβλημα στις σχέσεις μου ήταν το καπάκι και ότι ποτέ δεν σκέφτηκα πόσο μπορεί να καταπίεζε τους συντρόφους μου. Το κακό καπάκι. Ήταν η αρχή του τέλους σε κάθε ερωτική μου ιστορία. Ήταν που κάθε φορά έδειχνε την έξοδο στους επίδοξους μνηστήρες μου. Ήθελα να χτυπησω το κεφάλι μου στο τοίχο όταν συνειδητοποίησα πόσο καιρό αναλώθηκα σε περίπλοκες εξηγήσεις και εξισώσεις ενώ η απάντηση σε όλα ήταν ακριβώς μπροστά μου: Άλλαξε καπάκι! Σήμερα κιόλας, κοιτώντας την αλήθεια στα μάτια θα το κάνω. Θα τηλεφωνήσω στον υδραυλικό και θα αλλάξω την ερωτική μου ζωή μια και καλή!


*Σύνδρομο Κατασκευαστικού Λάθους

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice