Εκεί πέρασαν τον μήνα του μέλιτος ο Τζον και η Τζάκι Κένεντι
Αριστοτέλης Ωνάσης - Τζάκυ Κέννεντυ. Ο θρυλικός γάμος στον αστερισμό Σκορπιού
Μια ιστορία λάμψης και συναλλαγής
Στις 17 Οκτωβρίου του 1968 η κυρία Χιού Ώτσινκλος, μητέρα της Τζάκι, έδινε στους αμερικάνους δημοσιογράφους μια σύντομη ανακοίνωση: «Η κόρη μου, κυρία Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ σχεδιάζει να παντρευτεί τον κύριο Αριστοτέλη Ωνάση».
Η είδηση του γάμου που πέρασε στην ιστορία σαν «ο γάμος του αιώνα» έσκασε σαν βόμβα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις τηλεοπτικές οθόνες όλου του κόσμου εκτοπίζοντας από την επικαιρότητα της εποχής όχι μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, αλλά κι αυτό το διαστημικό ταξίδι του «Απόλλωνα» στο φεγγάρι.
Η Τζάκυ ήταν τότε 39 χρονών και ο Ωνάσης 62. Τους χώριζαν 23 χρόνια. Αλλά όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής, η διαφορά τους ήταν ιδανική γιατί, σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία, «η νύφη πρέπει να έχει τα μισά συν 7 χρόνια διαφορά από τον γαμπρό». Η ηλικία της Τζάκυ ταίριαζε γάντι.
Το παρελθόν της νύφης
Έτσι κι αλλιώς η Ζακλίν Μπουβιέ, γόνος πλούσιας οικογένειας με γαλλική καταγωγή, από την εποχή ακόμα που είχε ανακηρυχθεί σαν «η ωραιότερη ντεμπιτάντ του 1947» δεν έχανε ποτέ τον καιρό της σε χλιαρά φοιτητικά ειδύλλια. Το 1953, μαθητευόμενη δημοσιογράφος τότε, παίρνει την πρώτη της συνέντευξη από τον γερουσιαστή Τζων Φ. Κέννεντυ, τον οποίο και παντρεύεται μερικά χρόνια αργότερα. Στα 31 της μπαίνει στον Λευκό Οίκο και γίνεται η νεώτερη «Πρώτη Κυρία» στην ιστορία της Αμερικής. Με τις δεξιώσεις της, με τις καλλιτεχνικές της συναναστροφές, με τους ενδυματολογικούς της νεωτερισμούς, εγκαινιάζει μια λαμπρή περίοδο του Λευκού Οίκου που θα λήξει άδοξα το 1963 με τη δολοφονία του Προέδρου στο Ντάλλας να σκεπάζει στο πένθος μια ολόκληρη ήπειρο και αφήνοντας την ίδια χήρα στα 34. Πέντε χρόνια αργότερα, στο κατώφλι των 40 της χρόνων, παίρνει τη μεγάλη απόφαση της πολυκύμαντης ζωής της: Απαρνιέται τον τίτλο της χήρας του Προέδρου Κέννεντυ, της Πρώτης Κυρίας της Αμερικής, για να παντρευτεί έναν από τους πλουσιότερους άνδρες του πλανήτη και να γίνει η Πρώτη Κυρία του Σκορπιού και Πρώτη στον κατάλογο «μεγιστάνων» του «Fortune». Η κόρη της, Καρολίνα, ήταν τότε 10 ετών και ο γιος της Τζων-Τζων 8. Στη διάρκεια του «διαλείμματος» των 5 χρόνων η «διασημότερη χήρα του 20ού αιώνα» είχε προλάβει να συνδέσει το όνομά της με μια σειρά υποψήφιων γαμπρών, επικρατέστερος των οποίων ήταν ο λόρδος Χάρλετς, πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ουάσινγκτον.
Οι «στόχοι» του Ωνάση
Για τον έλληνα μεγιστάνα ο γάμος αυτός έλυνε πιο «πρακτικά» ζητήματα. Όπως σχολίαζε μια εφημερίδα της εποχής: «Ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει όταν ο νόμος δεν του επιτρέπει να γίνει ο ίδιος Πρόεδρος των ΗΠΑ». Νυμφευόμενος τη χήρα ενός Προέδρου της Αμερικής και μάλιστα ενός Κέννεντυ, «αγόραζε» έναν μύθο που θα του χρησίμευε εμμέσως στα επιχειρηματικά του σχέδια αλλά και για να ανεβάσει τις μετοχές του στη διεθνή του φήμη. Κι αυτό αποδείχτηκε αμέσως μετά την αναγγελία του γάμου με το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε όλο τον πλανήτη.
Ο Ωνάσης είχε χωρίσει ήδη από το 1960 με την πρώτη του σύζυγο Τίνα Λιβανού, είχε δυο παιδιά, τον Αλέξανδρο 20 ετών τότε και τη Χριστίνα 18, κι έναν θυελλώδη έρωτα με την ελληνίδα πριμαντόνα Μαρία Κάλλας που άρχισε το '60 στο γιωτ του τη «Χριστίνα» και τελείωσε το ’68 όταν εμφανίστηκε η Τζάκυ.
Με τόσο πλούσια βιογραφικά στοιχεία και των δυο υποψηφίων η αναγγελία του γάμου του αιώνα δεν τροφοδότησε μόνο τις σκανδαλοθηρικές στήλες των περιοδικών αλλά έδωσε και αφορμή για «γλυκόπικρα» σχόλια εκ μέρους του στενού «οικογενειακού» περιβάλλοντός τους. Η Ρόουζ Κέννεντυ, πεθερά της Τζάκυ δήλωνε από τη Μασαχουσέτη: «Της εύχομαι τη μεγαλύτερη ευτυχία». Ο λόρδος Χάρλετς (ο «πρώην» της) δήλωνε από το Λονδίνο: «Ελπίζω ότι η κυρία Κέννεντυ θα είναι ευτυχισμένη με τον κύριο Ωνάση. Υπήρξαμε φίλοι επί 14 χρόνια». Ενώ η Κάλλας από το Παρίσι έκανε τη δική της «δηκτική» δήλωση: «Έκανε πολύ καλά η Τζάκυ να προσλάβει έναν παππού για τα παιδιά της...». Όσο για τον Γουώλτερ Σίρα, τον αστροναύτη του «Απόλλωνα» που βρισκόταν στο φεγγάρι όταν του ανακοίνωσαν με δορυφόρο το γεγονός, αρκέστηκε απλώς να πει: «Όλα αυτά είναι για μένα αρχαία ελληνικά». Πικάντικες δηλώσεις που ουδόλως όμως επηρέασαν το ζεύγος στην απόφασή του.
Έτσι δύο μέρες αργότερα, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 1968 στις 17:15 ώρα Ελλάδος, στη μικρή εκκλησία της Παναγίας στον Σκορπιό η Τζάκυ και ο Τέλης έλεγαν το μεγάλο «ναι» με τις ευλογίες του Αρχιμανδρίτη Καπνικαρέας, Πολύκαρπου.
Η τελετή
Είκοσι συνολικά προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων τα 4 παιδιά των δύο μελλονύμφων, η μητέρα και ο πατριός της νύφης, η αδελφή της με τον πρίγκιπα σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους, οι αδελφές του Προέδρου Κέννεντυ, ο καθηγητής Πατρονικόλας, ο γενικός διευθυντής των επιχειρήσεων Ωνάση στο Μόντε Κάρλο, ο καθηγητής Γεωργάκης, η αδελφή του γαμπρού Άρτεμις Γαρουφαλίδη που ήταν και η κουμπάρα του ζεύγους, όλοι αυτοί μαζί με τους ελάχιστους επίσημα προσκεκλημένους φωτορεπόρτερ παρακολούθησαν το μυστήριο του γάμου που δεν κράτησε περισσότερο από 20 λεπτά. Ένας γάμος που φαίνεται ότι ετοιμάστηκε σε χρόνο αστραπή! Οι ξένοι προσκαλεσμένοι είχαν έρθει από την Αμερική με μια «SPECIAL VIPS FLIGHT» της Ολυμπιακής την παραμονή του γάμου. Από την Αθήνα με άλλη ειδική πτήση κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας κι από κει στο Σκορπιό.
Η Jacqueline Kennedy, στις 18 & 19 Οκτωβρίου 1968 δύο ημέρες πριν το γάμο στον Σκορπιό
Το νυφικό
Η Τζάκυ είχε διαλέξει για νυφικό ένα ντε-πιες του ιταλού σχεδιαστή Βαλεντίνο από σιφόν και δαντέλα σε μπεζ χρώμα. Η φούστα ήταν πάνω από το γόνατο και σχημάτιζε ελαφρά πλισέ. Αξίζει να πούμε εδώ ότι το φόρεμα δεν ήταν ειδική παραγγελία για το γάμο. Η Τζάκυ το είχε ξαναφορέσει πριν από 6 μήνες στο γάμο της φίλης της Ελάιζα Λόυντ με τον υποκόμητα Μουρ που είχε γίνει στη Νέα Υόρκη. Απλώς τώρα είχε προσθέσει μια τόκα από σιφόν στα μαλλιά της. Οι βέρες ήταν απλές και κλασικές. Οι μπομπονιέρες σχημάτιζαν καλαθάκια φλωρεντινού μοτίβου με τρία χερούλια, ήταν ολόχρυσες και ειδική παραγγελία στον οίκο Ψαράκη. Το ηλικίας 100 ετών εκκλησάκι του Σκορπιού είχε διακοσμηθεί λιτά με μερικές γλάστρες από γαρδένιες. Η κουμπάρα λίγα λεπτά πριν την τελετή είχε καρφιτσώσει από ένα λευκό γαρύφαλλο στο πέτο του ζεύγους και των προσκεκλημένων. Παράνυμφοι ήταν τα παιδιά της Τζάκυ. Ο γαμπρός είχε διαλέξει ένα μπλε κοστούμι με κόκκινη γραβάτα και λευκό μαντήλι στο πέτο. Όταν έφτασε η στιγμή του Ησαΐα ο ιερεύς εξήγησε αγγλικά στη νύφη τι πρέπει να κάνει κι όταν το μυστήριο τελείωσε ήταν ο μοναδικός που τους φίλησε και τους ευχήθηκε «βίον ανθόσπαρτον» ενώ οι υπόλοιποι έστελναν τις ευχές τους εξ αποστάσεως.
Ο σχεδιαστής Βαλεντίνο ντύνει το τοπ μόντελ Ναταλία Βοντιάνοβα με το μυθικό νυφικό της Τζάκι και εξηγεί στην κάμερα πώς το δημιούργησε και όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Δεξίωση με σαμπάνια
Από εκεί με αυτοκίνητο που οδήγησε ο ίδιος ο Ωνάσης με συνεπιβάτη τη Τζάκυ και τον γιο της μεταφέρθηκαν στη φωταγωγημένη «Χριστίνα» για τη γαμήλια δεξίωση.
Η Ζακλίν Κένεντι Ωνάσης κάθεται με την κόρη της, Κάρολιν Κένεντι, στην αγκαλιά της ενώ φεύγει από το παρεκλήσι με το νέο της σύζυγο, Αριστοτέλη Ωνάση, αμέσως μετά το γάμο τους στο νησί Σκορπιός στις 21 Οκτωβρίου 1968.
Νεόνυμφοι και καλεσμένοι έμειναν για λίγα λεπτά στο κατάστρωμα πίνοντας ένα κοκτέιλ και αφήνοντας κάτω στην προβλήτα τους φωτορεπόρτερ να δίνουν πραγματική μάχη για ένα ακόμα στιγμιότυπο. Την ίδια ώρα 13 κορίτσια από τη Λευκάδα με τοπικές ενδυμασίες τραγουδούσαν και χόρευαν προς τιμή των νεόνυμφων. Λίγο αργότερα οι καλεσμένοι θα μεταφερθούν στις εσωτερικές αίθουσες του γιωτ για να παραβρεθούν στο γαμήλιο δείπνο που άνοιξε με χαβιάρι και κοσνομέ και συνεχίστηκε με μπον φιλέ, σουίτ σουφλέ, κέικ φρούτα και καφέ.
Η Ζακλίν Κένεντι Ωνάση αγκαλιάζοντας την κόρη της, Καρολίν Κένεντι, και το νέο της σύζυγο, Αριστοτέλη Ωνάση, στη δεξίωση του γάμου τους στο γιωτ τους Christina.
Η ίδια η Τζάκυ είχε φροντίσει να γράψει σε μικρά καρτελάκια κομμένα ακανόνιστα μ’ ένα ψαλίδι, το μικρό όνομα κάθε καλεσμένου. Η GORDON ROUGE έρρεε άφθονη σ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς ενώ από τα ηχεία ακουγόταν διακριτικά ελληνική μουσική. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι καλεσμένοι αποσύρθηκαν στους ξενώνες του νησιού αφήνοντας το ζεύγος μόνο του στη «Χριστίνα». Την επόμενη μέρα το μεσημέρι η Τζάκυ γελαστή με παντελόνι, μαύρη ζακέτα, ένα άσπρο μαντήλι στα μαλλιά και για πρώτη φορά χωρίς τα μαύρα γυαλιά της αποχαιρετούσε τους φιλοξενούμενούς της. Η ίδια θα έμενε μερικές μέρες ακόμα στο Σκορπιό παρέα με τον Ωνάση μέχρι να επιστρέψουν μαζί στο διαμέρισμα της 5ης Λεωφόρου. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ο Αris την επόμενη κιόλας το πρωί την αποχαιρετάει και φεύγει στην Αθήνα για δουλειές, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σχόλια των εφημερίδων της εποχής ότι δηλαδή ο Ωνάσης είχε έρθει στην Ελλάδα όχι μόνο για να κάνει το «γάμο του αιώνα», αλλά και για να κλείσει τη «δουλειά του αιώνα». Πράγματι την επόμενη οι εφημερίδες ανακοίνωσαν με πηχυαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδά τους τη «Συμφωνία ύψους 400 εκατ. δολαρίων μεταξύ Ωνάση και ελληνικού Δημοσίου». Η συμφωνία που υπέγραψε ο εφοπλιστής με τον τότε Υπουργό Συντονισμού Μακαρέζο προέβλεπε μεταξύ άλλων και την κατασκευή του εργοστασίου της Αλουμίνας.
Μπροστά σε μια τέτοια συμφωνία ακόμα και μια πρώην κυρία Κέννεντυ θα μπορούσε να μείνει για λίγες ώρες μόνη στο Σκορπιό. Είχε φροντίσει εξ άλλου ο Ωνάσης να της αφήσει μια καλή συντροφιά: Ένα διάδημα με σπάνιους πολύτιμους λίθους δεμένους με πλατίνα αξίας 5 εκατ. γερμανικών μάρκων και μια καρδιά σε φυσικό μέγεθος από ρουμπίνια και διαμάντια του οίκου Βαν Κλιφ & Αρπελς αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων.
Μια φωτογραφία... χίλιες λέξεις!
Ο δημοσιογράφος Βασίλης Γρηγ. Νικολόπουλος βλέπει μια φωτογραφία και θυμάται ένα πραγματικό περιστατικό (από τα Ναυτιλιακά Νέα, Ιούνιος 2018)
«Στον γάμο –που άφησε εποχή– του κορυφαίου Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση με την άλλοτε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζάκι Κένεντι στον Σκορπιό στις 20 Οκτωβρίου του 1968, είχαν κληθεί μόνο τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι. Ένας από αυτούς ήταν ο γράφων. Διευθυντής Σύνταξης τότε του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κοινοβουλευτικός συντάκτης της "Καθημερινής" και Εκδότης-Διευθυντής των Ναυτιλιακών Νέων.
Στη φωτογραφία βρίσκομαι ανάμεσα στο ζεύγος Ωνάση… «σαν κουμπάρος».
Ο κύριος Αρίστος –όπως του άρεσε να τον φωνάζουμε– μου είχε στείλει προσωπική πρόσκληση. Εφοδιασμένος με μικρή κάμερα Super 8 είχα τραβήξει πολλά και νομίζω ωραία στιγμιότυπα από τον γάμο. Όταν γύρισα στην Αθήνα ο τότε Διευθυντής του Associated Press για Ελλάδα και Μέση Ανατολή Fil Dopoulos μου ζήτησε το φιλμ και μου προσέφερε χρήματα που αντιπροσώπευαν την αξία ενός διαμερίσματος τριών δωματίων στο Κολωνάκι. Εγώ, υπερηφάνως, αρνήθηκα. Έδωσα το φιλμ στη γερμανική αντιπροσωπεία που το έστειλε στην Φραγκφούρτη για εμφάνιση (δεν γινόταν τότε στην Ελλάδα) και όταν μου το επέστρεψαν το προέβαλα με λαχτάρα και... θαύμασα κάποια γερμανικά βαφτίσια. Οι... έντιμοι Γερμανοί μου το έκλεψαν. Ακόμα γελάει ο φίλος μου ο Φιλ και μου το λέει, όταν παππούδες πια, συναντιόμαστε στην Αθήνα. Δυστυχώς εδώ όμως δεν ισχύει ότι το πάθημα θα μου γινόταν μάθημα, γιατί, μια φορά μου έτυχε τέτοιος γάμος.