Ντονάτα Μεϊρέλες
Ντονάτα Μεϊρέλες / © Studio Fernanda Calfat/Getty Images/Ideal Images
Lifestyle

Παραιτείται από τη Vogue Βραζιλίας για το «πάρτι με τις σκλάβες»

Η διευθύντρια του περιοδικού αποδοκιμάστηκε για μια φωτογραφία που παρέπεμπε σε σκοτεινές εποχές

62224-137655.jpg
Newsroom |

Σε αναγκαστική παραίτηση οδηγήθηκε η διευθύντρια μόδας του περιοδικού Vogue Βραζιλίας εξαιτίας των φωτογραφιών που ανέβασε από το πάρτι των 50ών γενεθλίων της και οι οποίες παρέπεμπαν στην εποχή των σκλάβων και της δουλείας .

Μία από τις επίμαχες φωτογραφίες, η οποία έχει ήδη διαγραφεί από το Instagram, δείχνει το «αφεντικό» της βραζιλιάνικης Vogue, Ντονάτα Μεϊρέλες, να κάθεται σε μια καρέκλα περιστοιχισμένη από δύο μαύρες γυναίκες με παραδοσιακές λευκές αμφιέσεις.  

Η φωτογραφία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς χαρακτηρίστηκε «ρατσιστική». Ακόμα και η καρέκλα την οποία επέλεξε η Μεϊρέλες, λένε οι επικριτές της, παρέπεμπε στην εποχή των δούλων καθώς πρόκειται για μια «cadeira de sinhá», έναν τύπο καρέκλας που χρησιμοποιούσαν οι δουλέμποροι.

brazli-vog2.jpg


Η διευθύντρια της Vogue ζήτησε συγγνώμη, αλλά αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να προκαλέσει με τις εν λόγω φωτογραφίες.

Η πρώτη φωτογραφία αναρτήθηκε στο λογαριασμό του βραζιλιάνου δημοσιογράφου Φάμπιο Μπερνάντο στο Instagram.

H Μεϊρέλες έκανε το πάρτι της στην πολιτεία Μπάχια, την πολιτεία με το μεγαλύτερο ποσοστό μαύρων στη Βραζιλία. Ακόμα και τα λευκά φορέματα των δύο άλλων γυναικών θεωρήθηκαν ότι συνδέονται με την εποχή της δουλείας καθώς οι σκλάβοι στα σπίτια της «χώρας του καφέ» φορούσαν λευκές στολές.

«Οι μαύρες γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενα για να δημιουργήσουν μια εξωτική αίσθηση. Πρόκειται για κατάλοιπο της αποικιοκρατίας. Αυτό που έκανε ήταν να αναπαραστήσει μια εικόνα με τους λευκούς να είναι ανώτεροι και τους μαύρους να εμφανίζονται ως υπάνθρωποι» έγραψε η συγγραφέας Στεφανί Ριμπέιρο στη στήλη της στη βραζιλιάνικη έκδοση του περιοδικού Marie Claire.

Ένας χρήστης του Instagram, μάλιστα, ανήρτησε τη φωτογραφία της Μεϊρέλες μαζί με μια φωτογραφία με τίτλο «γυναίκα από την οικογένεια Κόστα Καρβάλιο μαζί με δύο σκλάβους». «Η πρώτη φωτογραφία είναι από το 1860. Η δεύτερη από το 2019» έγραψε δηκτικά στη λεζάντα.

Η τηλεπαρουσιάστρια Ρίτα Μπατίστα επέκρινε την Μεϊρέλες ανεβάζοντας μια παρόμοια φωτογραφία που είχε τραβηχτεί το 1860 και δείχνει μια λευκή γυναίκα να κάθεται ανάμεσα σε δύο σκλάβες.

“(...)Já as escravas de casas ricas eram adornadas por seus próprios senhores. Quando saíam para as ruas acompanhando suas senhoras ou crianças, eram exibidas em trajes finos e carregadas de joias.A própria escrava era um objeto de ostentação do dono, um

Η διευθύντρια της Vogue ανακοίνωσε την παραίτησή της στο Instagram γράφοντας: «Στα 50 δεν περιμένεις. Άκουσα πολλά, χρειάζεται να ακούσω κι άλλα;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που συνέβη στη Βραζιλία ήταν το τρίτο σχετιζόμενο με ρατσισμό περιστατικό στον όμιλο του Vogue.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice