Woman Act
Οι ιδρύτριες της Woman Act: Μαίη Ζαννή, Μαρία Γιαννιού
Lifestyle

Women Act: Μια ιδέα και ένας σκοπός που μας ενώνει

Μια γυναικεία υπόθεση που μας αφορά όλoυς

32014-72458.jpg
A.V. Guest |

Women Act: Οι δράσεις της Οργάνωσης που πιστεύει στην ισότητα των δύο φύλων και οι τρόποι για να γίνουμε μέλη της

Της Κατερίνας Αγγελιδάκη

Γυναίκες. Γυναίκες δραστήριες. Γυναίκες που εργάζονται εντατικά για ένα κοινό όραμα: να ενθαρρύνουν άλλες γυναίκες έτσι ώστε να διεκδικήσουν περισσότερα για τον εαυτό τους. Γιατί το αξίζουν.

Για τη Women Act που γνωρίζει ότι η ελλιπής γυναικεία εκπροσώπηση στο δημόσιο βίο και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι καθηλωτική, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα από τις πρόσφατες εκλογές, ο στόχος είναι ένας: Να βοηθήσει τις γυναίκες να σπάσουν τα στεγανά και τα στερεότυπα και να διεκδικήσουν δημόσιο βήμα και ρόλο ξεδιπλώνοντας τις ικανότητές τους. Η Women Act οραματίζεται μια κοινωνία βασισμένη στην ισότητα των φύλων. Γιατί η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην πολιτική ζωή αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της δημοκρατίας, αλλά και γιατί, όπως είπε η Mary Wollstonecraft «η αρετή δεν μπορεί να ανθίσει παρά μόνο σε συνθήκες ισότητας».

Μια γυναικεία υπόθεση που μας αφορά όλες

Πρόκειται για ένα νέο αλλά πολύ δυναμικό δίκτυο που ιδρύθηκε το 2017 και οραματίζεται το μέλλον με κυρίαρχο το δικαίωμα των γυναικών στις ίσες ευκαιρίες. Ένα μέλλον στο οποίο οι γυναίκες θα μπορούν, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν ενεργό ρόλο στις θέσεις εξουσίας. Είναι μια μη κυβερνητική και μη κομματική οργάνωση, ανοιχτή σε όλες, που έχει σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών έτσι ώστε να αναπτύξουν πλήρως τις κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητές τους.

Η Women Act δεν είναι μια απλή οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Είναι, ταυτόχρονα, μια ιδέα και ένας σκοπός που ενώνει με δεσμούς φιλίας διαφορετικούς ανθρώπους που μοιράζονται κοινές εμπειρίες και εμπνέονται από κοινές αξίες.

Η δράση της Women Act είναι πολυδιάστατη, όπως οφείλει να είναι και ο χαρακτήρας κάθε χαρισματικής ηγετικής προσωπικότητας.

Γι' αυτό και υποστηρίζει γυναίκες από όλους τους επαγγελματικούς χώρους και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Καμία γυναίκα δεν περισσεύει για τη Women Act. Είναι μια οργάνωση ανοιχτή που απευθύνεται σε όλες. Αρχικά για να υπογραμμίσει την ύπαρξη έμφυλων ανισοτήτων σε όλο το εύρος και βάθος τους, διότι μόνο με τη γνώση έρχεται η ευαισθητοποίηση. Και, βέβαια, για να συμβάλει στην προώθηση εκείνων των πρακτικών που θα οδηγήσουν στην καταπολέμισή τους.

Η Women Act θέλει να βοηθήσει δραστήριες γυναίκες να αποκτήσουν ικανότητες και να τις χρησιμοποιήσουν για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξή τους. Να τις ενδυναμώσει έτσι ώστε να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά διεκδικώντας το ρόλο τους στην επαγγελματική και στη δημόσια σφαίρα. Να τις ενώσει με ισχυρούς δεσμούς ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι μόνες.

Ταυτόχρονα ευελπιστεί να δημιουργήσει μια ενεργή ομάδα εθελοντών που θα λειτουργούν ως «πρεσβευτές» του μηνύματος της ισότητας και των ίσων ευκαιριών.

Δράσεις:

Women Act Aperitifs

Κάθε 4-6 εβδομάδες. Σε κάθε Women Act Aperitif προσκαλείται μια γυναίκα ομιλήτρια, η οποία μοιράζεται την ιστορία της. Σκοπός είναι όχι μόνο η δικτύωση των συμμετεχόντων αλλά και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με σκοπό την έμπνευση και την καταπολέμηση στερεοτυπικών αντιλήψεων.

Μέχρι στιγμής έχουν διοργανωθεί 10 Women Act Aperitifs.Στο τελευταίο προσκεκλημένες ήταν γυναίκες από όλες τις κομματικές παρατάξεις που διεκδικούσαν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών στις Ευρωεκλογές, οι οποίες μίλησαν για τις ελπίδες τους, τα όνειρά τους, τις δυσκολίες τους και τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Pathfinder

Η Women Act, σε συνεργασία με το 50/50 Project, έχουν σχεδιάσει το Pathfinder, ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής και καθοδήγησης που φέρνει σε επαφή νέες ανερχόμενες γυναίκες με καταξιωμένες επαγγελματίες από όλους τους εργασιακούς χώρους.

Ο νέος κύκλος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019.

Ακαδημία Ηγεσίας

Οι συμμετέχουσες έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τις ηγετικές τους δεξιότητες και να κατανοήσουν πλήρως τις προκλήσεις που συνδέονται με το φύλο και πως μπορούν να τις αντιμετωπίσουν στον χώρο εργασίας.

Η Ακαδημία Ηγεσίας βασίζεται στην διαδραστική και ενεργό συμμετοχή, μέσω βιωματικών ασκήσεων και παιχνιδιών ρόλων.

Η Ακαδημία Ηγεσίας αφορά σε γυναίκες που επιθυμούν:

(α) να διεκδικήσουν θέσεις ηγεσίας στον εκάστοτε επαγγελματικό τους χώρο και να έχουν ενεργή συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων,

(β) να διεκδικήσουν ίση συμμετοχή και εκπροσώπηση στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική δημόσια σφαίρα,

(γ) να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους με στόχο όχι μόνο την αυτοβελτίωση αλλά και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Στις 8 Ιουνίου 2019 πραγματοποιείται στο Semiramis στην Κηφισιά η 4η Ακαδημία Ηγεσίας.

Facebook | info@women-act.orgInstagram

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice