Οι νέες κούκλες της Mattel έχουν ουδέτερο φύλο
Παιχνίδια χωρίς κανόνες και ταμπέλες
Η Mattel δημιουργεί τη σειρά παιχνιδιών «Creatable World», με παιχνίδια ουδέτερου φύλου και διαφορετικών εθνικοτήτων
Όσον αφορά την προοδευτικότητα της εταιρείας παιχνιδιών Mattel, αυτή για χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη. Μόνο η κούκλα της, Barbie, έχει γίνει κατά καιρούς δέκτης ποικίλων αρνητικών κριτικών, λόγω των σωματικών και εμφανισιακών στερεοτύπων που προωθεί, αλλά και γιατί επί χρόνια η εταιρεία την περιόριζε σε «γυναικεία» επαγγέλματα, όπως αεροσυνοδός, νοσοκόμα και μαγείρισσα.
Το προφίλ της Barbie άλλαξε πριν κάποια χρόνια, όταν η Mattel είδε της πωλήσεις του «χρυσού» της προϊόντος να πέφτουν. Έτσι, η Barbie πλέον έχει διαφορετικές εθνικότητες και διαφορετικούς σωματότυπους, βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο και έχει προσθετικά μέλη, ενώ προάχθηκε σε πιλότο, χειρούργο και επιστήμονα.
Πολλοί ικανοποιήθηκαν και πολλά παιδιά χάρηκαν που πλέον μπορούσαν να ταυτιστούν με την αγαπημένη τους κούκλα, αλλά αρκετοί επισήμαναν ότι η εταιρεία δεν θα είχε φέρει την αλλαγή αν οι πελάτες δεν είχαν αντιδράσει απορρίπτοντας τα μέχρι τότε προϊόντα της. Πάντως, παρά τα κατευνασμένα πλέον πνεύματα, η Mattel αποφάσισε να κάνει άλλο ένα βήμα προς την συμπερίληψη περισσότερων παιδιών στον κόσμο των παιχνιδιών. Το βήμα αυτό είναι η νέα σειρά «Creatable World», που περιλαμβάνει κούκλους/ες ουδέτερου φύλου, δίνοντας την ευκαιρία στο κάθε παιδί να αποφασίσει τι φύλο θα αποδώσει στο παιχνίδι του – ή αν θέλει να αποδώσει ένα συγκεκριμένο -.
Η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει έξι διαφορετικά κουτιά. Το κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει 14 αξεσουάρ, ρούχα, παπούτσια και μία μακριά περούκα, ενώ η εθνικότητα αλλάζει ανάλογα το πακέτο. Η Kim Culmone, αντιπρόεδρος του τμήματος σχεδιασμού κούκλων μόδας της Mattel, μίλησε με το Forbes και εξήγησε την φιλοσοφία του νέου παιχνιδιού: «Το Creatable World είναι το πρώτο πακέτο κούκλων με ουδετερότητα φύλου. Επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να δουν τους εαυτούς τους σε αυτό το προϊόν και να δημιουργήσουν όποιον χαρακτήρα αυτά θέλουν. Προέκυψε μετά από πολύ ανάλυση και παρατήρηση: περάσαμε πολύ χρόνο απλά παρακολουθώντας παιδιά να παίζουν, όχι απαραίτητα δοκιμάζοντας το προϊόν, αλλά παρατηρώντας τι κάνουν με τους/τις κούκλους/ες και πώς παίζουν. Κάνουμε τεράστια έρευνα με γονείς και με παιδιά και αυτό που διαπιστώσαμε – και αυτό που ακούσαμε ειδικά από τα παιδιά – είναι ότι δεν θέλουν κανόνες και δεν θέλουν ταμπέλες στον τρόπο και στο με τι παίζουν. Οι γονείς είναι επίσης όλο και περισσότερο ανήσυχοι όσον αφορά τα παιχνίδια συγκεκριμένου φύλου».
Και πώς αντιδρούν σε αυτό τα παιδιά; «Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει με το παιχνίδι όταν τα παιδιά παίζουν μαζί του είναι η δημιουργία χαρακτήρα και η ελευθερία αυτή να συμβεί χωρίς περιοριστικά γνωρίσματα μίας συγκεκριμένης προσωπικότητας ή σκηνής ή θέματος ή ζωής ή οικογένειας. Είναι απλά διάφορα πράγματα σε ένα κουτί. Δεν είναι ούτε πριγκίπισσα, ούτε cowboy: δεν υπάρχει κανένας άλλος ορισμός, πέραν του ότι πρόκειται για ένα νεανικό, ουδέτερο σώμα, αντιπροσωπευτικό ενός ανθρώπου με ρούχα και αξεσουάρ, που διευκολύνουν την αυτοέκφραση. Οπότε όταν δίνεις αυτό το παιχνίδι σε ένα παιδί, δεν χρειάζεται καμία εξήγηση και αυτό είναι το ωραίο».