Διατροφή, γυμναστική και ύπνος
5 εμφανή συμπτώματα που αφήνει το άγχος στο σώμα σου
Όχι, δεν είναι τίποτα στο μυαλό σου
Τα σημάδια που αφήνει το άγχος επάνω σου δεν είναι πάντα εσωτερικά.
Η διαταραγμένη ψυχική μας υγεία μπορεί να γίνει εμφανής με ποικίλους τρόπους και πολλές φορές αφήνει τα σημάδια της πάνω μας όπως οι τραυματισμοί και οι αρρώστιες. Έτσι λοιπόν το άγχος, αυτός ο δαίμονας που δεν είναι τόσο αόρατος όσο πιστεύουμε, πολλές φορές εκδηλώνεται με τρόπους εμφανέστατους και καθόλου εσωτερικούς! Για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται να δώσουμε την ίδια σημασία τόσο στα σωματικά όσο και στα νοητικά «κόκκινα λαμπάκια» χωρίς να αισθανόμαστε καμία ντροπή ή φόβο για να τα γιατρέψουμε.
Αυτά είναι 5 εμφανή συμπτώματα του χρόνιου άγχους στο σώμα σου:
Πιασίματα και πονεμένοι μύες
Όταν τα επίπεδα αδρεναλίνης σου ανεβαίνουν ξαφνικά και έχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα, τα αποτελέσματα είναι συχνά πιασίματα και τραβηγμένοι μύες κυρίως στις περιοχές της μέσης και του λαιμού. Ίσως αυτή είναι η αιτία που μετά από μία κατάσταση με πολύ στρες αισθάνεσαι λες και έχεις τρέξει μαραθώνιο.
Σπυράκια
Σύμφωνα με την γιατρό Alexa Kimball, καθηγήτρια δερματολογίας στο Beth Israel Deaconess Medical Center, ένας αγχωμένος άνθρωπος συχνά ενεργοποιεί κάποια νεύρα που προκαλούν φαγούρα στο πρόσωπο. Κάτι τέτοιο έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τις κοκκινίλες και τα σπυράκια. Ενώ λοιπόν το άγχος από μόνο του δεν μπορεί να είναι η αιτία της ακμής (σε αντίθεση με την ηλικία, τις ορμόνες και τα βακτήρια), είναι σαφές πως αποτελεί βασικό παράγοντα που κάνει την ακμή και τα σπυράκια ακόμα χειρότερα.
Επιχείλιος έρμπης
Όπως εξηγεί ο δερματολόγος Roy Seidenberg από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το υπερβολικό άγχος δίνει στον συγκεκριμένο ιό το «πάτημα» που χρειάζεται για να επιτεθεί εκ νέου στον οργανισμό και να εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά εξανθήματα στα χείλη. Πολύ χάλια.
Αλλαγές στην όρεξή σου- σκαμπανεβάσματα στα κιλά σου
Σύμφωνα με την γιατρό και ψυχολόγο Sari Chait, PhD, «αρκετά άτομα βιώνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που καταναλώνουν φαγητό, είτε ξεκινώντας να τρώνε πολύ περισσότερο από ότι συνηθίζουν ή ακριβώς το αντίθετο. Αν είσαι από αυτούς που ‘τρώνε τα συναισθήματά τους’, μπορεί να σου προκύψει τεράστια ανάγκη να καταβροχθίσεις μεγάλες ποσότητες των αγαπημένων σου comfort foods σε περιόδους άγχους. Ενώ σε κάποιους άλλους προκύπτει ο λεγόμενος ‘κόμπος στο στομάχι’ και δεν έχουν διάθεση να φάνε σχεδόν καθόλου».
Στομαχικά προβλήματα
«Η σεροτονίνη είναι το στοιχείο που ελέγχει την διάθεση και το άγχος αλλά και την σωστή λειτουργία του εντέρου στο σώμα» μας πληροφορεί η Chait, «επομένως η πεσμένη σεροτονίνη εξαιτίας του στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγάλες ζημιές και προβλήματα στο στομάχι και το έντερο».