Victoria's Secret Show 2018 ©Getty Images/ Noam Galai
Victoria's Secret Show 2018 ©Getty Images/ Noam Galai
Lifestyle

Οι «Άγγελοι» κατηγορούν τη «Victoria's Secret» για μισογυνισμό

Μιλούν για κουλτούρα μισογυνισμού και ανάρμοστη συμπεριφορά

Μοντέλα, πρώην «Άγγελοι» της Victorias Secret κατηγορούν την εταιρεία για μισογυνισμό και ανάρμοστες συμπεριφορές.

Η Victoria's Secret, μια εταιρεία που ανέδειξε μερικά από τα μεγαλύτερα μοντέλα παγκοσμίως -Ζιζέλ, Αντριάνα Λίμα, Αλεσάντρα Αμπρόσιο, Μιράντα Κερ, κτλ- έχει επικριθεί ήδη πολλές φορές μέχρι τώρα για την έλλειψη διαφορετικότητας στα μοντέλα που επιλέγει. Σε ένα σόου που «αποτελεί φαντασίωση», όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της εταιρείας, δεν υπάρχει χώρος για plus size μοντέλα ή άτομα με αναπηρίες. Μάλιστα, φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που η εταιρεία δεν πραγματοποίησε το καθιερωμένο της σόου-υπερπαραγωγή.

Τώρα έρχεται στην επιφάνεια ακόμα κάτι που φαίνεται να προκαλεί ζημιά στο προφίλ της πολυεθνικής. Αρκετά μοντέλα, πρώην «Άγγελοι» της Victoria's Secret, καταγγέλλουν την εταιρεία για μισογυνισμό και ανάρμοστες συμπεριφορές. Περισσότερα από 100 μοντέλα -ανάμεσά τους οι Κρίστι Τέρλινγκτον, Άμπερ Βαλέτα και Ίσκρα Λόρενς- συνενώθηκαν μέσω της Model Alliance και υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στον διευθύνοντα σύμβουλο John Mehas. Η επιστολή αυτή δημοσιεύθηκε στους New York Times σε μία έρευνα με τίτλο «"Angels" in Hell: The Culture of Misogyny Inside Victoria’s Secret» ("Άγγελοι" στην Κόλαση: Η κουλτούρα του Μισογυνισμού μέσα στη Victoria's Secret).

«Οι αναφορές των Times επανέλαβαν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στα μοντέλα και τους υπαλλήλους. Διαπόμπευση των σωμάτων, άσεμνες παρατηρήσεις, τιμωρίες με τη μη καταβολή προκαταβολών, μη εξουσιοδοτημένη χρήση των φωτογραφιών των μοντέλων και πιέσεις για γυμνές φωτογραφήσεις, χωρίς αμοιβή για τις προσωπικές συλλογές των φωτογράφων», είναι μερικά από αυτά που καταγγέλλονται. Η έρευνα καταδεικνύει ως βασικό δράστη τον Ed Razek, υποστηρίζοντας ότι ενθάρρυνε «την εδραιωμένη κουλτούρα του μισογυνισμού, του εκφοβισμού και της παρενόχλησης».

Η επιστολή συνεχίζει και καλεί την εταιρεία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα RESPECT, το οποίο θεωρείται ως το μόνο πρόγραμμα λογοδοσίας σχεδιασμένο από και για μοντέλα. «Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι υπογράφοντες δεσμεύονται να ζητήσουν από τους εργαζόμενους, τους πράκτορες, τους πωλητές, τους φωτογράφους και όλους τους εμπλεκόμενους να ακολουθήσουν έναν κώδικα δεοντολογίας που προστατεύει την ασφάλεια του κάθε εργαζόμενου. Τα μοντέλα έχουν πρόσβαση σε έναν ανεξάρτητο, εμπιστευτικό μηχανισμό καταγγελιών, με ταχεία και δίκαιη επίλυση των καταγγελιών τους, και την επιβολή των ανάλογων ποινών στους παραβάτες. Επιπλέον το RESPECT περιλαμβάνει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην πρόληψη, για να διασφαλίσει ότι όλοι κατανοούν τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους». 
 
Ο Razek αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των Times, επιμένοντας ότι είναι «κατηγορηματικά αναληθής, παρερμηνευμένοι ή έξω από την πραγματικότητα».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice