Recycled Art

Ένας Picasso από κουμπιά

Τι μπορείς να φτιάξεις από κουτάλια, κουμπιά, χάντρες, πλαστικά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά; Την Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι, το «κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ, τα «ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ, καθώς και πορτρέτα του Αϊνστάιν και της βασίλισσας Ελισάβετ, του Ομπάμα και άλλων!

«Κάθε καλλιτέχνης οφείλει να βρει το κατάλληλο υλικό διά μέσω του οποίου μπορεί να εκφραστεί» Ντέβιντ Μαρτς, γλύπτης. Η Τζέιν Πέρκινς είναι-όπως αρέσει στην ίδια να λέει- «αναδημιουργός». Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και παλιά αντικείμενα όπως παιχνίδια, κοχύλια, κουμπιά, χάντρες, ελατήρια, γάντζους, πλαστικά μαχαιροπίρουνα και ότι άλλο μπορεί να συλλέξει από το Κέντρο Ανακυκλώσιμων Υλικών της πόλης Έξιτερ όπου διαμένει αναπαράγει διάσημα έργα τέχνης. Όπως δηλώνει: «Μου αρέσει η τέχνη που έχει στοιχεία διασκεδαστικά και αναπάντεχα και ελπίζω πως η δουλειά μου θα κάνει τον κόσμο να χαμογελάσει!»

Στην πρόσφατη δουλειά της Plastic Classics (2010) επιχείρησε να δει τα έργα των μεγάλων κλασικών με μια πιο «φρέσκια» ματιά και να τους προσθέσει ένα στοιχείο νεοτερικότητας. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια στην ιστοσελίδα της η τεχνική της μπορεί να παρομοιασθεί με την τεχνική του «pointillisme» όπου τα χρώματα τοποθετούνται κουκίδα-κουκίδα πάνω στον καμβά και δεν αναμειγνύονται. Κάπως έτσι και η Πέρκινς χρησιμοποιεί τα υλικά που βρίσκει χωρίς να τα υποβάλλει σε καμία επεξεργασία και όπως ο Βαν Γκογκ για παράδειγμα ζωγράφισε 17 διαφορετικές εκδοχές από τα ηλιοτρόπιά του, έτσι και η Πέρκινς έκανε διάφορες εκδοχές του ίδιου πίνακα ανάλογα με τα υλικά που είχε στη διάθεσή της κάθε φορά.

Στην προσωπική της ιστοσελίδα μπορεί κανείς να θαυμάσει πολλά από τα έργα της σειράς Plastic Classics: το πορτραίτο της Μόνα Λίζα, τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ, το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, πολλά έργα Ιμπρεσιονιστών όπως o Μονέ αλλά και πιο σύγχρονα όπως τα γνωστά πορτρέτα του Γουόρχολ. Υπάρχει η δυνατότητα να μεγεθύνεις την εικόνα και να παρατηρήσεις από μεγαλύτερη εγγύτητα τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα έργα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Πέρκινς τα έργα αυτά προορίζονται για να τα βλέπεις με δύο τρόπους: πρώτα από μακριά για να αναγνωρίσεις το πρόσωπο που αναπαριστά ο πίνακας και στη συνέχεια από κοντά για να αναγνωρίσεις ένα-ένα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Το όνομα της ιστοσελίδας (blue bowerbird) της Πέρκινς δεν είναι φυσικά τυχαίο. Το bowerbird είναι ένα πτηνό της Αυστραλίας το οποίο συλλέγει διάφορα αντικείμενα από φτερά, κλαδιά και φύλλα μέχρι κομμάτια πλαστικού και γυαλιού για να φτιάξει όσο το δυνατόν καλύτερα οχυρωμένη φωλιά και να προσελκύσει το θηλυκό, το οποίο με τη σειρά του επιλέγει το αρσενικό εκείνο που έχει συλλέξει τα περισσότερα και πιο….φανταχτερά αντικείμενα!

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice