antel.jpg
Photo by Kevork Djansezian/Getty Images
Lifestyle

Το βάρος της Adele δεν θα έπρεπε να μας αφορά

Θυμάστε ποια είναι η Adele και τι έχει ήδη καταφέρει;

Γιατί όλοι ασχολούνται με την δίαιτα της Adele;

Είναι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα συζήτησης των τελευταίων μηνών, μαζί με τα vegan πιάτα των Όσκαρ και το αν θα τα ξαναφτιάξει ο Brad και η Jennifer. Αν πληκτρολογήσεις το όνομα της Adele σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης, οι λέξεις που αυτόματα θα εμφανιστούν από δίπλα έχουν όλες να κάνουν με το βάρος της.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele) on

Τα παγκόσμια σάιτ περιμένουν με αγωνία την επόμενη φωτογραφία που αποδεικνύει πόσα κιλά έχει χάσει, ενώ καθημερινά εμφανίζονται τουλάχιστον δέκα διαφορετικά άρθρα που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν την δίαιτα που ακολουθεί. Φυσικά μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι δημοσιεύσεις που την κατηγορούν ότι έχει φτάσει στο άλλο άκρο, ότι κινδυνεύει από νευρική ανορεξία, ότι δεν τρώει τίποτα. Γιατί αν είσαι γυναίκα και διάσημη, δεν θα έχεις ποτέ την σωστή, «τέλεια» εικόνα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele) on


Παρόλα αυτά, για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η Adele αυτήν την στιγμή θεωρείται το απόλυτο success story. Σαν να έχουμε ξεχάσει ότι έχει ήδη κερδίσει 15 Grammy, ένα Όσκαρ, μία Χρυσή Σφαίρα, έχει σπάσει μουσικά ρεκόρ ξανά και ξανά και μεγαλώνει ένα παιδί μόνη της (και όλα αυτά πριν κλείσει τα 30). Αποφασίσαμε όλοι μαζί να μετρήσουμε την επιτυχία της με βάση ένα νούμερο στην ζυγαριά. Της αξίζει;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele) on


Καταρχάς, το να ασχολείσαι με το βάρος ενός οποιουδήποτε ατόμου είναι μία επικίνδυνη τακτική. Πρώτον γιατί τροφοδοτεί το βλαβερό στερεότυπο ότι η απώλεια κιλών είναι κάτι για το οποίο κανείς οφείλει να χαίρεται. Πως το να είσαι αδύνατος συνεπάγεται πάντα με το να είσαι όμορφος και ευτυχισμένος. Σαν κοινωνία σπανίως κάνουμε μία παύση για να αναλογιστούμε πως τέτοιες πεποιθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικό άγχος, διατροφικές διαταραχές ακόμα και κατάθλιψη. Και πως κάθε ένα «αδυνάτισες; Μπράβο!» μεταφράζεται στο μυαλό χιλιάδων γυναικών σαν «πάχυνες; Ντροπή!».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele) on


Η αντίδραση στο αδυνάτισμα της Adele είναι μέχρι στιγμής άξια μελέτης. Ενώ τα περισσότερα περιοδικά δεν παύουν να την συγχαίρουν και να θαυμάζουν την νέα μέση-δαχτυλίδι της, οι απόψεις στα social media διαφέρουν αρκετά. Ενώ αρκετοί χρήστες εκφράζουν παρόμοιο θαυμασμό, ένα μεγάλο μέρος της «body positive» κοινότητας δηλώνει απογοητευμένο με την σωματική πορεία της αγαπημένης τραγουδίστριας. Γυναίκες οι οποίες παλαιότερα μπορούσαν να ταυτιστούν μαζί της εξαιτίας της εμφάνισής της, τώρα αισθάνονται σχεδόν προδομένες από το αδυνάτισμά της.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele) on

 

Κατηγορίες ότι «συμμορφώθηκε» στα στάνταρ ομορφιάς της βιομηχανίας δίνουν και παίρνουν και άλλοτε φανατικές θαυμάστριες με παρόμοιες καμπύλες τώρα απομακρύνονται από το εικονικό φαν κλαμπ. Σαν το σώμα της τραγουδίστριας να ανήκε σε εκείνες και η Adele όφειλε να μην το αλλάξει ποτέ , έτσι ώστε να αποτελεί μόνιμο πρότυπο.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν αντιστοιχεί στην φιλοσοφία του body positivity, το οποίο (όπως λένε και οι λέξεις), θα έπρεπε να βασίζεται στον θετικό τρόπο αντιμετώπισης του σώματος, ανεξαρτήτως του πόσο αυτό ζυγίζει.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele) on


Το να κριτικάρεις μία γυναίκα για τα κιλά της είναι εξίσου ενοχλητικό τόσο όταν εκείνη παχαίνει όσο και αν αδυνατίζει. Σχόλια όπως «φάε κάτι» και «σταμάτα να κάνεις δίαιτα» μπορεί να πατήσουν τα ίδια λάθος κουμπάκια στο μυαλό μίας οποιαδήποτε κοπέλας που πασχίζει να βρει διατροφικές ισορροπίες. Και, στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν είναι δικό μας ζήτημα!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele) on


Για αυτό λοιπόν, ίσως είναι ώρα να συγκεντρωθούμε στο απίστευτο ταλέντο της Adele και στο γεγονός ότι ετοιμάζει καινούργιο άλμπουμ. Έτσι κι αλλιώς, η φωνή της θα παραμείνει πάντα το ίδιο μαγευτική, χωρίς να επηρεάζεται από το νούμερο στο παντελόνι της.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele) on

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice