Για να καλύψουν την έλλειψη στη Γαλλία
Πόσο καθαρή είναι η κάρτα σου;
Δες πώς μπορεί να μεταφέρει μικρόβια και πώς μπορείς να την καθαρίσεις
Κορωνοϊός: Οδηγίες για τον καθαρισμό των καρτών μας
Δες τους 5 σημαντικότερους λόγους που οι πιστωτικές μας κάρτες μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια:
1. Τα μικρόβια παραμένουν στις επιφάνειες. Τέτοιες επιφάνειες είναι και οι κάρτες που χρησιμοποιείς καθημερινά στις συναλλαγές σου. Τα μικρόβια ζουν οπουδήποτε από μερικές ώρες έως και μερικούς μήνες!
2. Το «περιβάλλον» στο οποίο φυλάς τις κάρτες σου είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των μικροβίων. Οι περισσότεροι έχουμε τις κάρτες μας μέσα στο πορτοφόλι, στην τσάντα ή την τσέπη μας. Όλα τα παραπάνω, όπως αντιλαμβάνεσαι, είναι σημεία ζεστά, σκοτεινά και με κάποιο ποσοστό υγρασίας – συνθήκες εξαιρετικές για τη δημιουργία μιας «ακμάζουσας» αποικίας μικροβίων.
3. Η κάρτα σου πηγαίνει παντού. Κι εσύ την «περνάς» από παντού με χαρακτηριστική άνεση και χωρίς δεύτερη σκέψη (εκτός κι αν εκείνη τη στιγμή κάνεις υπολογισμούς για το υπόλοιπό της...) Ακουμπάς την κάρτα στους πάγκους των καταστημάτων, τη δίνεις στο εστιατόριο στο γκαρσόνι που εκείνος με τη σειρά του τη δίνει στο ταμείο. Κάθε συναλλαγή και διαφορετικό μηχάνημα, κάθε συναλλαγή και διαφορετικά χέρια.
4. Είναι πολλοί εκείνοι που αγγίζουν την κάρτα σου. Κάθε φορά που δίνεις την κάρτα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, στο κατάστημα ρούχων, στο βενζινάδικο, στον σερβιτόρο, σε κάποιο φίλο, τη βάζεις στο χέρι κάποιου που μπορεί να έχει ένα μικρόβιο ή που κι εκείνος με τη σειρά του έχει αγγίξει την κάρτα κάποιου άλλου φορέα μικροβίου. Η έκθεση σου σε επικίνδυνα για την υγεία σου μικρόβια μεγαλώνει αν προσθέσεις και τους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο ATM με σένα, άρα και τα πλήκτρα του. Έρευνα που διεξήγαγε το Pikeville College υπογραμμίζει ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο που θα σταθείς εσύ, μπροστά από το μηχάνημα ανάληψης, οι πιθανότητες κάποιος να έχει βήξει ή να έχει φτερνιστεί κατά τη διάρκεια της δικής του συναλλαγής είναι τεράστιες.
5. Οι κάρτες σου «ακουμπούν» άλλες μολυσμένες επιφάνειες. Μια από αυτές είναι τα χαρτονομίσματα και είναι πολλοί εκείνοι που συνηθίζουν (κακώς) να φυλάνε την κάρτα τους στην ίδια θήκη στο πορτοφόλι ή μαζί στην τσέπη τους με τα χαρτονομίσματά τους, τα οποία από μόνα τους είναι μια εστία μικροβίων εφιαλτικού μεγέθους.
5 τρόποι να διατηρείς καθαρή την κάρτα σου και να προστατεύσεις τον εαυτό σου
1. Απολύμανε άμεσα τα χέρια σου. Ιδανικά, φροντίζεις να έχεις πάντα μαζί σου ένα απολυμαντικό τζελ χεριών ή οινόπνευμα ή μαντηλάκια. Κάθε φορά που δίνεις την κάρτα σου στον υπάλληλο στο ταμείο του καταστήματος ή πληκτρολογείς το πιν σου στο ΑΤΜ, εκτίθεσαι σε μικρόβια. Αν καθαρίζεις τα χέρια σου μετά από κάθε συναλλαγή, ενισχύεις την άμυνά σου απέναντι στους αόρατους εχθρούς. Θα μπορούσες ακόμη και να καθαρίσεις με ένα τέτοιο μαντηλάκι τα πλήκτρα του μηχανήματος ανάληψης, για παράδειγμα, πριν το χρησιμοποιήσεις (πετώντας φυσικά αμέσως το μαντηλάκι) μειώνοντας περισσότερο τις πιθανότητες να μεταφέρεις στον οργανισμό σου κάποιο μικρόβιο. Αν έχεις αυτή τη δυνατότητα ή έστω με την πρώτη ευκαιρία, σαπουνίζεις πολύ καλά τα χέρια σου. Είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να εξαλείψεις οποιοδήποτε μικρόβιο έχει εγκατασταθεί στα χέρια σου.
2. Σκούπισε με ένα μαντηλάκι και την κάρτα σου. Πέρασε απαλά την κάρτα σου με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, σαν αυτά που χρησιμοποιείς για τα χέρια σου. Θα μειώσεις τα μικρόβια που μαζεύει στην επιφάνειά της.
3. Απόφυγε τα μολύβια ή στυλό κοινής χρήσης. Αν χρειαστεί να βάλεις την υπογραφή σου σε κάποια απόδειξη, προτίμησε δικό σου στυλό (καλό είναι να έχεις ένα στην τσάντα σου) από το να χρησιμοποιήσεις αυτό που σου προσφέρει το εκάστοτε κατάστημα και αυτό που έχουν χρησιμοποιήσεις αμέτρητοι άλλοι πελάτες. Μια γραφίδα ηλεκτρονικής υπογραφής είναι επίσης χρήσιμη στην περίπτωση που χρειαστεί να υπογράψεις ηλεκτρονικά σε κάποιο τάμπλετ.
4. Κράτησε τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου. Αυτός είναι και ο βασικότερος κανόνας προστασίας σου από τους ιούς. Μπορεί να ξεχάσεις να καθαρίσεις την πιστωτική σου κάρτα αλλά αν θυμάσαι να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου, θα είσαι ασφαλής.
5. Κράτα κάθε κάρτα σου ξεχωριστά σε δική της θήκη. Μην έχεις όλες τις κάρτες σου μαζί σε μια θήκη, ώστε να ακουμπούν η μια την άλλη, όπως επίσης μην βάζεις τις κάρτες σου μαζί με τα χαρτονομίσματά σου, είτε αυτά βρίσκονται στην τσέπη σου ή στο πορτοφόλι σου.