Στέγνωσε τα χέρια σου και κράτα μακριά τα μικρόβια
Εσύ πώς στεγνώνεις τα χέρια σου; © jasmin Sessler

Ξέρεις να στεγνώνεις σωστά τα χέρια σου;

Σας δείχνουμε τους πιο υγιεινούς τρόπους
  • A-
  • A+
Ο καλύτερος τρόπος στεγνώματος χεριών, ώστε να κρατήσεις μακριά τα μικρόβια και να προστατευθείς.

Το στέγνωμα των χεριών σου είναι το ίδιο σημαντικό με το πλύσιμό τους. Ακόμα και αν πλένεις τα χέρια σου με τον σωστό τρόπο, ο τρόπος που τα στεγνώνεις μπορεί να αναιρέσει όλα όσα κατάφερες.  

Η χειρότερη απόφαση που μπορείς να πάρεις είναι να αφήσεις τον αέρα να στεγνώσει τα χέρια σου. Τα βρεγμένα χέρια είναι πολύ πιο εύκολο και να μεταφέρουν και να «κολλήσουν» μικρόβια. Οπότε, το βασικότερο για αρχή είναι να φροντίσεις να τα στεγνώσεις και στη συνέχεια να αποφάσεις το πώς.  

Οι τρεις βασικοί τρόποι είναι οι στεγνωτήρες χεριών, οι υφασμάτινες πετσέτες και το χαρτί. Φυσικά η επιλογή έχει να κάνει με την προτίμηση του καθενός, αλλά και με τη διαθεσιμότητα ανάλογα του πού βρισκόμαστε. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι ένας από τους τρεις τρόπους είναι προτιμότερος και αυτός είναι η χρήση χαρτιού.  

Ο λόγος που το χαρτί είναι η καλύτερη επιλογή, για να στεγνώσουμε τα χέρια μας, δεν είναι τόσο κάποια ιδιότητα του ίδιου, όσο τα αρνητικά των άλλων μεθόδων. Οι στεγνωτήρες χεριών μπορεί να φαντάζουν ως ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τα μικρόβια, αφού τα χέρια μας δεν έρχονται σε επαφή με καμία επιφάνεια κατά τη χρήση τους. Στην πραγματικότητα, ο αέρας που βγάζουν είναι αρκετά πιθανό να πετάξει πάνω στα χέρια μας ξανά παθογόνους μικροοργανισμούς, με τους πιο δυνατούς στεγνωτήρες, σύμφωνα με έρευνα του Westminster University, να μπορούν να εξαπλώσουν έναν ιό μέχρι και ενάμιση μέτρο μακριά τους.  

Από την άλλη, οι υφασμάτινες πετσέτες είναι επίσης «φωλιές» μικροβίων. Σε πολλές περιπτώσεις, ο κάθε κάτοικος ενός σπιτιού δεν έχει τη δική του πετσέτα χεριών, ενώ και οι επισκέπτες χρησιμοποιούν την ίδια. Η υγρασία, μάλιστα, που σταδιακά συγκεντρώνουν, κάνει κάθε παθογόνο μικροοργανισμό να επιβιώνει περισσότερη ώρα σε αυτές. Ο μόνος τρόπος μία υφασμάτινη πετσέτα να είναι το ίδιο ασφαλής μέθοδος στεγνώματος χεριών με το χαρτί, είναι ο καθένας σε ένα σπίτι να έχει τη δική του και να πλένεται και να αλλάζεται το σπανιότερο μία φορά τη βδομάδα. 

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μένει σπίτι σε καραντίνα
Πώς περνάνε οι Έλληνες διάσημοι την καραντίνα;
Κορωνοϊός: Η Ρίτα Γουίλσον ραπάρει από την καραντίνα
Back to top