Μάθημα ευτυχίας από το Yale
Διδάσκεται η ευτυχία; © Teymi Townsend
Lifestyle

Το Yale μας διδάσκει δωρεάν την ευτυχία online

Το δημοφιλέστερο μάθημα σε όλα τα χρόνια του πανεπιστημίου

Το «Μάθημα της Ευτυχίας» του Πανεπιστημίου Yale είναι διαθέσιμο διαδικτυακά και εντελώς δωρεάν

Διδάσκεται η ευτυχία; Η Laurie Santos, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, απαντάει θετικά και το κάνει πράξη. Από την άνοιξη του 2018, αφότου είδε πόσο στρεσαρισμένοι είναι οι φοιτητές της, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μάθημα το οποίο συνδύαζε τη θετική ψυχολογία με την εφαρμογή της συμπεριφοριστικής ψυχολογίας.   

Ίσως κάποιος υπέθετε ότι μιας και ένα μάθημα ευτυχίας δεν έχει κάποια προφανή επαγγελματική εφαρμογή, δεν θα είχε τόση ζήτηση. Ωστόσο, κατέληξε να είναι το δημοφιλέστερο μάθημα σε όλη την ιστορία των 319 χρόνων του Yale. Τη στιγμή που το μέσο μάθημα του πανεπιστημίου παρακολουθούταν από 600 φοιτητές, το «Μάθημα της Ευτυχίας» συγκέντρωσε 1.182, περίπου δηλαδή το ένα τέταρτο του συνόλου των σπουδαστών του. Χρειάστηκε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσουν την συναυλιακή αίθουσα του Yale για την παράδοσή του, μιας και δεν χώραγαν στις κανονικές αίθουσες.  

Η ζήτηση σταδιακά έγινε τόσο μεγάλη, ώστε τώρα η Santos να μάς επιτρέπει να το διδαχτούμε διαδικτυακά, χωρίς κανένα απολύτως κόστος. Η διάρκειά του online μαθήματος είναι δέκα εβδομάδες και όσοι το δοκιμάσουν θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στο θέμα της ευτυχίας μέσα από βίντεο και αναγνώσματα, ενώ με την ολοκλήρωση κάθε βδομάδας θα εξετάζονται σε ό,τι έμαθαν μέσα από ένα τεστ. Με την παρακολούθηση όλου του μαθήματος, οι διαδικτυακοί φοιτητές ανακαλύπτουν και κατά πόσο τελικά τους βοήθησε να γίνουν περισσότερο ευτυχισμένοι, αφού στην αρχή και το τέλος του θα απαντήσουν σε δύο ερωτηματολόγια που υπολογίζουν τα επίπεδα ευτυχίας τους.  

Τι ακριβώς θα διδαχτείς αν παρακολουθήσεις το «Μάθημα της Ευτυχίας», το οποίο ξεκινά 6 Απρίλη και στο οποίο έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι; «Σε αυτό το μάθημα έρχεσαι σε επαφή με μία σειρά από δοκιμασίες, σχεδιασμένες να αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας σου και να σου δομήσουν πιο παραγωγικές συνήθειες. Ως προετοιμασία γι’ αυτές τις εργασίες, η καθηγήτρια Lauria Santos αποκαλύπτει παρανοήσεις σχετικά με την ευτυχία, εκνευριστικές λειτουργίες του μυαλού που μάς οδηγούν στο να σκεφτόμαστε με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τη μελέτη που μπορεί να μάς βοηθήσει να αλλάξουμε. Στο τέλος, θα είσαι προετοιμασμένος να εντάξεις με επιτυχία στη ζωή σου μία δραστηριότητα ευεξίας».  

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το «Μάθημα της Ευτυχίας» του Yale εδώ.  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice